Industria digitala functioneaza pe baza de informatie. De multe ori, aceasta este folosita pe termen scurt, iar cele mai multe dintre documentele create si salvate de catre un utilizator pe un anumit dispozitiv sunt importante pentru moment. Dupa aceea, documentele sunt fie sterse, fie uitate.

In cazul in care un document nu mai joaca niciun rol, este recomandat ca acesta sa fie sters, deoarece ocupa memorie, iar aceasta influenteaza eficienta cu care dispozitivul proceseaza comenzile. O problema foarte des intalnita apare atunci cand memoria unui laptop sau a unui smartphone este aproape plina si, din aceasta cauza, dispozitivul sa incarca foarte greu, chiar si la sarcini simple. Astfel, este foarte important ca stocarea documentelor sa se faca in mod eficient pentru a pastra in mod constant capacitatea de functionare a dispozitivelor la un nivel ridicat.

Cu toate acestea, o stocare buna presupune si siguranta si accesul pe care il poate avea un utilizator sau mai multi la documente. Atacurile cibernetice sau digitale sunt din ce in ce mai dezvoltate si mai imprevizibile, iar riscul ca un atacator sa obtina acces sau chiar sa distruga documente este destul de mare. In plus, trebuie luat in considerare si ca problemele cu componentele hardware pot duce la pierderea irecuperabila a diferitelor documente.

Astfel, se foloseste stocarea cloud pentru a pastra datele intr-un loc sigur si usor accesibil, indiferent de dispozitivul utilizat. Totusi, utilizatorii trebuie sa stie ce este cloud, care sunt avantajele si dezavantajele folosirii acestuia, precum si care sunt tipurile de servicii cloud.

Cuprins

1.     Ce este stocarea cloud?

1.1  Definitie pentru stocarea cloud

1.2  Cum functioneaza stocarea cloud?

2.     La ce se poate folosi stocarea cloud?

3.     Avantajele stocarii cloud

4.     Dezavantajele stocarii cloud

5.     Tipuri de stocare cloud

5.1  Stocare cloud publica

5.2  Stocare cloud privata

5.3  Stocare cloud hibrid 

1. Ce este stocarea cloud?

Pentru a intelege ce inseamna cloud si cum functioneaza acesta, trebuie mentionat faptul ca este o tehnologie diferita fata de gazduirea web, chiar daca functioneaza tot online si necesita conexiune la internet. In timp ce gazduirea web presupune asigurarea unui domeniu pentru un website, stocarea cloud pune la dispozitie o memorie externa care se poate accesa online, unde se pot depozita date.

1.1 Definitie pentru stocarea cloud

Stocarea cloud este un model de stocare a datelor in care acestea sunt repartizate in documente online. Aceste documente sunt gestionate de mai multe servere administrate, la randul lor, de o companie de hosting. Furnizorii serviciilor de stocare cloud sunt responsabili atat de protectia datelor, cat si de accesul la acestea. De aceea, persoane sau companii cumpara sau inchiriaza spatii de stocare pe care le utilizeaza in scop propriu.

1.2 Cum functioneaza stocarea cloud?

Un anumit spatiu de stocare in cloud este achizitionat de la un furnizor care il detine si il gestioneaza si il pune la dispozitie utilizatorului contra cost. Acesti furnizori sunt responsabili de capacitatea, siguranta si durabilitatea spatiilor de stocare, astfel incat datele sa fie accesibile utilizatorilor oriunde s-ar afla acestia si indiferent ce dispozitiv folosesc, atat timp cat au o conexiune la internet.

ce este cloud

2. La ce se poate folosi stocarea cloud?

Chiar daca scopul principal este acela de a pastra datele, ajutand la economisirea memoriei dispozitivelor.

Totusi, tehnologia cloud mai poate fi folosita si in alte moduri, mai ales cand vine vorba de siguranta sau recuperare datelor in cazul care acestea au fost pierdute dintr-o anumita sursa. Aceste metode depind si de interesul principal al utilizatorului.

Recuperare de date

Backup-ul si recuperarea joaca un rol esential, asigurand faptul ca datele sunt protejate si accesibile. Astfel, daca datele sunt pierdute din memoria interna a unui dispozitiv, acestea raman accesibile pe cloud. In plus, se poate face constant un update al datelor din dispozitiv, astfel incat tot ce apare nou sa intre automat pe cloud prin crearea unui document duplicat.

Testare de software

Pentru testarea unui software nou sau a unui update, poate fi nevoie de medii de stocare separate, independente si duplicate, astfel incat aceste software-uri sa fie dezvoltate, gestionate si scoase din functiune atunci cand este cazul.

Dezvoltatorii din intreaga lume apeleaza la optiuni de stocare pay-as-you-go care faciliteaza gestionarea de software-uri noi, in timp ce se reduc costurile aferente.

Migrare de date

Disponibilitatea, durabilitatea si beneficiile de cost ale stocarii in cloud sunt foarte importante pentru proprietarii de afaceri, dar si pentru cei care ofera servicii de stocare, backup, retea sau siguranta a datelor. Serviciile de migrare a datelor din cloud pot simplifica acest proces prin evitarea costurilor ridicate ale retelelor de internet, a timpilor de transfer lungi si a problemelor de securitate.

servicii cloud

3. Avantajele stocarii cloud

In mod evident, exista cateva avantaje specifice ale stocarii in cloud. Acestea sunt esentiale pentru cei care au nevoie de spatii de stocare si mai ales pentru companiile care lucreaza cu volum mare de date pentru care au nevoie de o protectie corespunzatoare. In plus, pot fi alese conform cerintelor utilizatorului, astfel incat sa ii asigure spatiul de care are nevoie.

Siguranta datelor

Stocarea in cloud este esentiala pentru a pastra datele si documentele intr-un loc sigur. Sistemele care ajuta la protectia acestora sunt foarte bine dezvoltate, iar cei care gestioneaza spatii in cloud se asigura in mod constant de update-ul acestora pentru a tine pas cu atacatorii in continua dezvoltare. In plus, daca un atac vizeaza un anumit dispozitiv, datele pot fi recuperate din cloud.

Economii financiare

Unul dintre cele mai mari avantaje ale stocarii in cloud il reprezinta faptul ca este o solutie care ajuta la reducerea costurilor pentru echipamente. Acest lucru este mai avantajos in cazul companiilor care, fara posibilitatea de a stoca in cloud, sunt nevoie sa achizitioneze echipamente suplimentare, cum ar fi HDD-uri externe, pentru a-si stoca datele aflate in volume mari.

Replicarea datelor

Replicarea datelor este tot o forma de protectie a acestora. De fapt, acest proces presupune stocarea lor atat in cloud, cat si intr-o alta memorie, de cele mai multe ori fiind vorba de memoria interna a dispozitivului. Totusi, prin replicare, se asigura accesul la date chiar si atunci cand acestea sunt pierdute din dispozitiv din alte cauze, cum ar fi defectiunile tehnice ireparabile.

ce inseamna cloud

4. Dezavantajele stocarii cloud

Exista si o serie de dezavantaje pe care le presupune utilizarea stocarii in cloud. Acestea nu afecteaza in mod fatal siguranta datelor, insa pot avea un efect asupra vitezelor de incarcare sau descarcare intr-un anumit mediu. Cu toate acestea, unele dintre dezavantaje pot sa apara doar intr-un context specific in care se utilizeaza mai multe dispozitive pe o singura conexiune la internet si nu sunt prezente in mod constant.

Afectarea vitezei de conectare

Acesta este un dezavantaj care se poate resimti mai ales intr-un mediu in care exista o singura conexiune la internet sau prea putine raportat la numarul de dispozitive conectate. Astfel, acestea vor fi nevoite sa utilizeze o singura sursa cloud, ceea ce poate afecta viteza de rulare a conexiunii. Cel mai des se pot intalni situatii de acest fel in companiile mari care folosesc foarte multe dispozitive si care stocheaza date in mod continuu.

Predispozitia la atacuri online

Chiar daca siguranta datelor stocate in mediul online este la cote inalte, atacurile pot aparea oricum. De asemenea, serverele care contin date stocate sunt tintele preferate ale atacatorilor, ceea ce inseamna ca tentative pot exista oricand. In schimb, exista foarte multe tipuri de software care asigura siguranta acestor date, iar acestea sunt dezvoltate regulat.

Restaurarea lenta a servelor

Restaurarea unui intreg server poate dura mai mult. In schimb, restaurarile fisierelor se fac la fel de repede. In plus, este recomandata crearea unor duplicate ale datelor salvate, mai ales daca exista situatii in care un utilizator depinde are un anumit timp in care trebuie facuta restaurarea. In acest fel, se asigura accesul la date in mod constant.

stocare in cloud

5. Tipuri de stocare cloud

In functie de cerintele si nevoile lor, companiile pot alege unde, cand si cum folosesc tehnologia cloud computing, pentru a asigura o gestionare eficienta si fiabila a datelor.

Exista mai multe tipuri de cloud computing. Cu toate acestea, trei modele sunt cele principale, atunci cand vorba de implementarea lor si de serviciile cloud pe care le ofera si care pot asigura gazduirea de care are nevoie o companie.

5.1 Stocare cloud publica

Cloud-ul public este detinut de un furnizor extern si este accesibil pentru multe companii. Acest tip de cloud ajuta companiile sa economiseasca bani, iar furnizorul este responsabil de crearea si intretinerea intregului sistem.

Cloud-urile publice sunt ideale pentru intreprinderile mici si mijlocii care au un buget limitat, dar au nevoie de o platforma rapida si usoara cu care sa lucreze.

5.2 Stocare cloud privata

Acest tip de stocare ofera o infrastructura personalizata pentru o singura companie. Astfel, controlul apartine companiei care detine spatiul de stocare.

Chiar daca aceasta solutie poate fi costisitoare, ea poate oferi un nivel mai ridicat de siguranta si mai multa autonomie pentru a personaliza datele de stocare ale companiilor mai mari.

5.3 Stocare cloud hibrid

Stocarea hibrid este recomandata intreprinderilor care doresc sa beneficieze atat de optiunile private, cat si de cele publice.

Concluzie

Stocarea in cloud reprezinta una dintre cele mai sigure optiuni si avantajoase optiuni de salvare de date. Prin urmare, aceasta este folosita atat la nivel individual, cat si de catre companii.

sursa foto: envato.com