Internetul este format dintr-o multitudine de rețele, care comunică între ele prin anumite protocoale. Cei mai mulți dintre noi au auzit de acestea iar majoritatea ne-am întrebat cel puțin o dată ce este IPv6, ce înseamnă IPv6 și cum funcționează. 

Găsești aici aceste informații, alături de alte detalii care te vor ajuta să înțelegi ce înseamnă IPv6.

Cuprins:

  1. Ce înseamnă IPv6

1.1. Protocolul IPv6 – ce este 

1.2.Tipuri de adrese IPv6

2. Diferențe între IPv6 și IPv4

1. Ce înseamnă IPv6

Poți afla aici ce înseamnă abrevierea IPv6, de ce a fost dezvoltat cum a apărut și cum funcționează.

1.1. Protocolul IPv6 – ce este

IPv6 este abrevierea pentru Internet Protocol version 6 și reprezintă ultima versiune a Protocolului de Internet (IP) la nivel de rețea. O adresă IP este asociată oricărui dispozitiv care este conectat la internet. Astăzi asta înseamnă mai mult decât computere, având în jurul nostru smartphone-uri, autoturisme cu conexiune la internet și alte dispozitive inteligente. Adresa IP este cartea de identitate a dispozitivului, cu care device-urile sunt identificate, localizate într-o rețea locală și prin intermediul căreia device-urile pot comunica între ele.  

Cu ajutorul adresei IP se transmit date între rețelele din care este alcătuit internetul. IP face posibil schimbul de date între serverele de găzduire web și dispozitivul de pe care este accesată pagina web.

IPv6 a fost dezvoltat de IETF (Internet Engineering Task Force) deoarece versiunea anterioară, IPv4 (Internet Protocol version 4), nu mai putea scala, având un număr limitat de adrese unice (aproximativ 4,3 miliarde). IPv6 a mărit numărul de adrese disponibile la 2128. Folosind o schemă pe 32 de biți, IPv4 are „doar” 4.3 miliarde de adrese disponibile. În urmă cu câțiva ani toată lumea a fost de acord că acestea sunt insuficiente, luând în considerare rapiditatea cu care evoluează tehnologia și numărul uriaș și în continuă creștere de dispozitive conectate la internet. Prin urmare, a apărut o nouă versiune, IPv6. Versiunea v5 a fost sărită deoarece era deja folosită experimental. 

1.2. Tipuri de adrese IPv6

În prezent există 3 tipuri de adrese IPv6:

  1. Unicast: aceste adrese IPv6 permit comunicarea între o singură sursă și o singură destinație (unu-la-unu), de exemplu de la un singur server către un singur browser
  2. Multicast: adrese IPv6 care permit comunicarea între o singură sursă dar care poate transmite date către mai multe dispozitive (unu-la-multe)
  3. Anycast: alt tip de adresă IPv6 unu-la-multe, însă în acest caz sursa va transmite datele către cea mai apropiată destinație din toate dispozitivele disponibile

2. Diferențe între IPv6 și IPv4

Una dintre diferențe, deja menționată, este faptul că adresele IPv6 disponibile sunt într-un număr infinit mai mare decât cele IPv4

Modul în care aceste adrese sunt create este și el diferit. O adresă IPv4 este alcătuită dintr-o secvență de 32 biți reprezentând 4 grupuri de numere separate prin punct (.), primele 2 grupuri având 3 cifre, ultimele 2 câte o cifră sau 2. În schimb, adresa IPv6 este o adresă pe 128 biți, conținând 8 șiruri de numere a câte 4 cifre hexazecimale fiecare, șirurile fiind separate prin două puncte (:). 

  • Exemplu de adresă IPv4: 192.168.1.1
  • Exemplu de adresă IPv6: 1050:0050:0000:3402:0005:0600:300c:7654

IPv6 a fost dezvoltat cu un plus pe partea de securitate, protocolul Ipsec responsabil pentru securizarea comunicațiilor fiind implicit încorporat în cazul adreselor IPv6. De cealaltă parte, IPsec este opțional în cazul IPv4. De asemenea, IPv6 este mai rapid și are rate de conversie mai mari

Adresele IPv6 au început să le înlocuiască pe cele IPv4 din 2017. În prezent se folosesc simultan ambele versiuni, însă IPv4 este în continuare folosit mai mult decât IPv6. Se preconizează că va trece mult timp până la înlocuirea totală a adreselor IPv4 cu cele IPv6. Implementarea IPv6 este costisitoare, fiindcă implică actualizarea dispozitivelor (servere, routere, etc) sau înlocuirea acestora în cazul în care nu suportă versiunea IPv6. Majoritatea companiilor aleg să atenueze costurile și nu actualizează dispozitivele, preferând să le schimbe în momentul în care acestea devin inutilizabile. 

Majoritatea companiilor de gazduire web au servere ce suportă atât IPv6 cât și IPv4, iar conexiunea se face prin protocolul utilizat de user. Un detaliu important este acela că protocoalele IPv6 și IPv4 nu pot comunica între ele, fiind nevoie de un mecanism de tranziție pentru ca un router configurat IPv4 să poată transmite și primi date de pe un server configurat IPv6.

O dată stabilit ce este IPv6 și ce înseamnă IPv6, totodată luând în considerare diferențele dintre acest protocol și versiunea IPv4, este ușor de înțeles de ce profesioniștii aleg IPv6. Migrarea totală către IPv6 este lentă, însă este o certitudine.