Tocmai ce ti-ai mutat site-ul de la un web hosting la altul? Iti apare intotdeauna cand incerci sa iti accesezi pagina o eroare cu privire la conexiunea bazei de date? Ei bine, nu iti face griji, pentru ca aceasta problema se poate remedia rapid si usor, insa poate avea mai multe surse, iar tu trebuie sa le elimini pe rand pana ajungi la cea corecta. Urmareste pasii de mai jos pentru a intelege mai bine cauzele si ce este indicat sa faci in aceasta situatie.

Cuprins:

  1. Eroare conexiuni cu baza de date – ce inseamna
  2. Erori de conexiune – cum se pot remedia

1. Eroare conexiune cu baza de date – ce inseamna

Daca te-ai intalnit pana acum cu aceasta eroare, sub numele de “Error Establishing Database Connection”, trebuie sa stii ca ea poate avea cateva cauze: 

  • exista o problema cu serverul site-ului tau
  • fisierul wp-config.php nu este configurat in mod corespunzator
  • utilizatorul bazei de date nu are permisiunea de a o accesa
  • credentialele incorecte ale bazei de date

Aceasta eroare este cel mai des intalnita in WordPress, insa nu trebuie sa iti faci griji pentru ca de cele mai multe ori se rezolva foarte rapid sau de la sine. Totusi este important sa intelegi de ce ea apare. Ei bine, baza ta de date nu poate accesa informatiile pe care le detine. De asemenea, traficul ingreunat de pe site sau mutarea lui pe o noua gazduire poate fi un motiv plauzibil al acestei probleme. 

De cele mai multe ori, solutia garantata este transferarea site-ului tau pe o platforma de web hosting care are servere dedicate, cu propriul data center. Este o solutie mult mai viabila pe termen lung si mai sigura din toate punctele de vedere. 

2. Erori de conexiune – cum se pot remedia

O prima eroare de conexiune poate aparea in cazul in care site-ul tau WordPress a fost mutat pe un nou web hosting. In acest caz, trebuie sa verifici fisierul wp-config.php si daca acesta este setat corespunzator. Accesarea lui se face din cPanel folosind File Manager. De asemenea, pentru a depana eroarea la stabilirea unei conexiuni cu baza de date wordpress, trebuie sa indeplinesti cateva conditii:

  • baza ta de date sa fie localizata pe acelasi server
  • sa cunosti numele utilizatorului, parola si numele bazei de date
  • sa ai acces SSH pe server. 

Trebuie sa verifici daca toate informatiile cu privire la numele bazei, parola si utilizator sunt corecte. Pentru a le confirma, intra in cPanel-ul de la hosting si cauta MySQL. Aici vei gasi numele utilizatorului si numele bazei de date, dar nu si parola, pe care daca ai uitat-o trebuie sa o reconfigurezi si sa o introduci in fisierul wp-config.php, deschizandu-l cu un editor de text. Dupa ce ai facut toate acestea, acceseaza din nou site-ul si vezi daca problema a disparut. 

O alta problema poate reprezenta o baza de date corputa. Pentru a verifica daca eroarea este prezenta in front-end sau doar in partea de spate a site-ului, trebuie sa accesezi back-end-ul. Intra pe http://www.yourdomain.com/wp-admin, inlocuind „yourdomain” cu numele domeniului tau. In cazul in care partea de spate a site-ului poate fi accesata, inseamna ca baza de date este corupta si necesita reparare. Optiunea de „repair” este disponibila tot in fisierul wp-config.php si trebuie sa adaugi urmatorul cod: define (‘WP_ALLOW_REPAIR’, adevarat). Automat vei fi redirectionat catre o pagina unde va trebui sa selectezi butonul „Repararea si optimizarea bazei de date”.

Daca niciuna dintre aceste solutii nu iti vor rezolva problema, trebuie sa te interesezi daca memoria RAM este ocupata sau site-ul nu face fata traficului de utilizatori. In cazul in care acesta este raspunsul, singurul lucru pe care il poti face este actualizarea serverului si trecerea la o versiune imbunatatita de web hosting. 

Inainte de a incepe orice operatiune este indicat sa faci o copie de rezerva atat a site-ului, cat si a bazei de date, pentru a te asigura ca nu pierzi toate informatiile stocate. 

Asadar, ia in considerare sfaturile si pasii de mai sus si incearca sa remediezi problema. In cazul in care aceasta eroare nu dispare, schimba serverul si optimizeaza-l pentru nevoile tale!