Astăzi, cine nu este prezent pe internet aproape că nu există. Fie că este vorba despre un start-up sau de un mare lanț de supermarketuri, prezența în online este obligatorie pentru succesul oricărei afaceri. Cu atât mai mult cu cât, având un site sau un magazin online, te poți adresa unui număr mult mai mare de potențiali clienți, care se pot afla în orice colț al lumii, spre deosebire de o afacere fizică locală. 

În acest moment, crearea unui site WordPress nu mai este o problemă atât de mare pentru nimeni. Au apus vremurile acelea când numai specialiștii cu experiență puteau construi site-uri. Astăzi, datorită dezvoltării sistemelor de gestionare a conținutului, precum WordPress, lansarea unui site a devenit destul de ușoară. Iată care sunt, pe scurt, etapele necesare pentru creare unui site gratuit WordPress:

1 .Alege un nume de domeniu

2. Achiziționează un plan de găzduire web

3. Optează pentru o temă WordPress

4. Realizează setările esențiale pentru site-ul tău WordPress

4.1. Creează principalele pagini ale site-ului

4.2. Configurează corect Permalink-ul

4.3. Setează conturile Google Analytics și Google Search Console

4.4. Instalează fișierele Robot.txt și Sitemap.xml

4.5. Configurează secțiunea de comentarii

5. Instalează plugin-uri pentru site-ul tău WordPress

6. Personalizează tema și paginile site-ului tău WordPress

Haide să le luăm pe rând. Vei vedea că realizarea propriului site WordPress nu este un proces atât de dificil. Este nevoie doar de multă atenție și răbdare în parcurgerea acestor 6 pași. 

1. Alege un nume de domeniu

Înainte de a putea începe crearea site-ului gratuit WordPress, alegerea numelui de domeniu este una dintre cele mai importante etape, deoarece așa vei putea fi găsit de publicul tău, iar acest nume se va identifica cu marca ta.

Numele domeniului este adresa site-ului tău pe internet, adică ceea ce tastează userii în browser atunci când caută site-ului tău. Alegerea numelui domeniului este o etapa foarte importantă. Îţi recomandăm să ai în vedere aceste aspecte:

  • numele domeniului să fie relevant pentru nişa sau pentru produsele tale. Poate fi diferit de numele companiei.
  • numele domeniului să fie uşor de pronunţat şi de reţinut. De exemplu: “sosetecolorate.ro”. 
  • numele domeniului să te diferenţieze de concurenţă, poate fi un nume abstract sau unul atipic, de tipul “smartsocks.com”. Fii cât mai creativ, foloseşte sinonime sau jocuri de cuvinte.
  • foloseşte în denumire cuvinte cheie. Cu ajutorul unui tool gratuit precum Ubersuggest poţi vedea care sunt cele mai căutate cuvinte cheie din nişa ta. Folosirea de cuvinte cheie în denumirea domeniului te poate ajuta să obţii poziţii mai bune în paginile motoarelor de căutare.
  • scrie mai multe variante de nume şi verifică disponibilitatea acestora aici. Tot de aici poți cumpăra numele domeniului ales.
  • şi nu în ultimul rând, verifică dacă denumirea ta nu este marcă înregistrată. 

Iată un articol în care explicăm pe larg Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu pentru afacerea ta.

Odată cumpărat numele de domeniu, va trebui să alegi un furnizor de găzduire web care să se potrivească nevoilor site-ului tău. Întrucât vei crea un site WordPress, alegerea unui furnizor de hosting care oferă găzduire specială pentru site-ul WordPress este ideală. Astfel, poți achiziționa numele de domeniu și serviciul de găzduire web de la același furnizor. THC.ro oferă atât posibilitatea achiziționării unui nume de domeniu, cât și a unui plan de găzduire web pentru WordPress.

2. Achiziționează un plan de găzduire web 

Investiția într-un serviciu de găzduire fiabil este un aspect extrem de important pentru afacerea ta. Dacă serviciile de găzduire web nu sunt de bună calitate, site-ul tău poate avea căderi frecvente, nu va fi disponibil pentru utilizatori la momentul interogării pe motoarele de căutare sau se va încărca foarte lent. În momentul în care site-ul tău nu este disponibil, Google nu îl va putea găsi și indexa. 

Este recomandat să achiziționezi un plan de găzduire web pentru WordPress. Acesta oferă performanțe deosebite datorită faptului că este configurat pentru a fi extrem de compatibil cu WordPress. În plus, deține și o serie de funcții de gestionare a WordPress, care face mai ușoară întreținerea site-urilor de către proprietarii acestora, fără a mai fi nevoie de alocarea de resurse suplimentare.  

Poți afla din acest articol care sunt principalele beneficiile ale hostingului web WordPress.

La THC.ro, oferim mai multe planuri de găzduire WordPress, potrivite pentru orice tip de afacere.

3. Alege o temă WordPress

Dacă ai achiziționat un plan de găzduire WordPress de la THC.ro, vei primi prin email datele de autentificare. Primul pas constă în autentificarea în cPanel. Vei fi redirecționat către pagina principală, unde vei găsi aplicația WordPress Manager. Tot ce trebuie să faci este să urmezi pașii de acolo pentru a instala WordPress pe nou tău cont.

În continuare trebuie să te conectezi și și să alegi o temă. Dacă nu ești foarte sigur ce temă îți dorești, nu-ți face griji! Poți să te întorci și să o schimbi mai târziu. Dacă nu îți plac sau nu ți se potrivesc temele WordPress gratuite, poți face upgrade la una dintre

temele WordPress premium.

Află care sunt aspectele esențiale de care să ții cont pentru a alege tema WordPress potrivită.

Descoperă Cele mai bune 14 Teme WordPress Gratuite în 2020

4. Realizează setările esențiale pentru site-ul tău WordPress

4.1. Creează principalele pagini ale site-ului tău 

În această etapă va trebui să setezi principalele paginile ale site-ului tău: Despre noi, paginile serviciilor sau produselor tale, Contact, Termeni și Condiții, Politica de confidențialitate etc.

Crearea acestor pagini, furnizând informații detaliate, arată că site-ul tău este unul autentic. Clienții sau partenerii interesați de produsele sau serviciile tale vor verifica aceste pagini înainte de a lua decizia de a te contacta. De asemenea, prin aceste pagini ajuți potențialii clienți să afle mai multe despre activitatea ta.

4.2.Configurează corect permalink-ul

Setarea permalink-ului WordPress are rolul de a stabili structura permanentă a URL-urilor paginilor site-ului tău (landingpage, pagina de categorie, blog posts etc). Această structură este foarte importantă pentru optimizarea SEO și pentru clasamentul SERP (paginile cu rezultatele motoarelor de căutare), deoarece URL-ul reprezintă practic poarta prin care crawlerele motoarelor de căutare intră în site-ul tău.

Așa cum sugerează și numele, permalink reprezintă linkul permanent al fiecărei pagini (Uniform Resource Locator – URL). Se mai numește și adresa web a paginii, care, odată setată, nu trebuie să mai fie schimbată. Un astfel de exemplu poți vedea în imaginea de mai jos.

4.3. Setează conturile Google Analytics și Google Search Console

O altă etapă foarte importantă de parcurs după crearea site-ului tău WordPress este configurarea conturilor Google Analytics și Google Search Console

Google Analytics este cel mai popular tool creat de Google, fiind utilizat pentru măsurarea traficului și a altor valori importante ale site-ului (date despre vizitatori, numărul de conversii, durata petrecuta pe site, numărul de pagini vizitate de un utilizator, performanța paginilor site-ului etc.). Folosind Google Analytics poți urmări acțiunile pe care le fac utilizatorii pe site-ul tău, cum ajung pe site, date demografice ale utilizatorilor, care pagini sunt cele mai vizitate etc.

Pe de altă parte, Google Search Console este un alt tool Google care te ajută să monitorizezi, să menții și să remediezi problemele legate prezența site-ului tău în căutările Google. 

Diferența dintre cele două instrumente este că Google Analytics oferă date despre utilizatori și despre modul în care aceștia interacționează cu site-ul tău, în timp ce Google Search Console este orientat pe date despre motorul de căutare, furnizând informații care să-i ajute pe proprietari în îmbunătățirea vizibilității și prezenței în SERP. 

4.4. Instalează Robot.txt și Sitemap.xml

Instalarea robot.txt face posibilă comunicarea site-ului tău cu crawlerele și roboții motoarelor de căutare. Robot.txt este un fișier care permite proprietarului site-ului să comunice acestor roboți care pagini pot fi scanate și care nu. 

De asemenea, va trebuie să instalezi sitemap.xml sau sitemap.html. Pluginurile SEO, precum Yoast, creează automat fișierul sitemap.xml al site-ului tău. Practic, sitemap este un fișier XML care listează URL-urile paginilor site-ului tău. Acesta îți permite să incluzi informații suplimentare despre fiecare URL: care este ultima actualizare, cât de des se schimbă, cât de importantă este legătura lui cu alte URL-urile ale site-ului.

4.5. Configurează secțiunea de comentarii 

O altă setare importantă în WordPress înainte de publicare este configurarea secțiunii de discuții. Pe site-ul WordPress, poți primi o mulțime de comentarii spam, așa că ar trebui să configurezi astfel încât să le poți opri. Există o mulțime de pluginuri care blochează comentariile spam, dar poți controla aceste tipuri de comentarii și din setări. De asemenea, poți chiar să nu permiți deloc adăugarea de comentarii la anumite pagini.

5. Instalează plugin-uri pentru site-ul tău WordPress

După configurarea setărilor clasice, va trebui să instalezi principalele plugin-uri. Acestea extind funcționalitățile site-ului tău WordPress. Va trebui să instalezi însă doar acele plugin-urile care sunt esențiale pentru site-ul tău. Există plugin-uri defecte sau care nu îți sunt de folos și care îți pot afecta buna funcționare a site-ului.

Iată care sunt principalele plugin-uri de care ai nevoie:

Nr.crt.Plugins 
1Gutentor – Designul paginilor webGratuit
2JetPack by WordPress.com – Securitate, performanță și gestionarea site-uluiGratuit/Contra cost
3RankMath sau Yoast SEO – Optimizare SEOGratuit/Contra cost
4Social Sharing Gratuit/Contra cost
5Table Designer Plugin Gratuit
6OneSignal Push NotificationGratuit/Contra cost
7Form BuilderGratuit
8Broken Link CheckerGratuit
9UpdraftPlus – Backup/RestoreGratuit/Contra cost
10Cache Plugin  Gratuit

6. Personalizează tema și paginile site-ului tău WordPress

Abia de acum începe partea distractivă. În continuare va trebui să îți alegi culorile, fontul și elementele specifice care să exprime cât mai bine personalitatea brandului tău.

În bara laterală din stânga vei găsi link-uri de navigare care îți permit să îți personalizezi site-ul. Cel mai bun mod de a te familiariza cu dashboardul site-ului tău este să deschizi fiecare filă în parte și să explorezi opțiunile:

  • Personalizează-ți tema prin culori, headere, butoane de social media etc,
  • Încarcă fotografii pentru a inspira vizitatorii site-ului și pentru a oferi indicii despre valorile și serviciile tale,
  • Crează prima postare și pagina principală a blogului,
  • Adaugă un formular de contact.

Iată care sunt Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020

Urmând acești 6 pași vei putea crea un site gratuit WordPress potrivit pentru afacerea ta, disponibil în cel mai scurt timp și fără a necesita costuri suplimentare legate de web design.

Înainte de lansarea site-ului tău, nu uita însă să faci ultimele verificări pentru a te asigura că totul funcționează perfect. Folosește acest checklist cu 15 aspecte importante de verificat după crearea site-ului tău web, ca să fii sigur că totul este pregătit înainte de marea lansare.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru alegerea și cumpărarea numelui de domeniu și a planului de găzduire web, ne poți contacta oricând aici: www.thc.ro