Viteza de incarcare a website-ului nu doar ca afecteaza pozitia in motoarele de cautare, dar poate afecta si vanzarile.

De cate ori ai asteptat mai mult de 10 secunde sa se incarce un site?
Majoritatea utilizatorilor presupun ca site-ul nu functioneaza si automat il inchid.

 Stiati ca o intarziere de o secunda la incarcarea paginii inseamna:

  • 11% mai putine pagini vizualizate
  • o scadere de 16% a satisfactiei clientilor
  • 7% conversii pierdute

Foloseste-te de pasii de urmatori pentru a-ti optimiza viteza de incarcare website-ului tau.

1. Alege o companie de gazduire cunoscuta, cu recenzii pozitive.

Este foarte important ca serverul pe care ai gazduit site-ul sa fie localizat in tara de unde veti primi cele mai multe vizite. De exemplu, daca vrei sa deschizi un site in limba romana, cauta o comapanie de gazduire care are serverele localizate in Romania. Daca serverul este localizat in alta tara, timpii de incarcare vor creste considerabil.

De asemenea, un alt aspect extrem de important pe care trebuie sa-l ai in vedere este alegerea planului potrivit de gazduire.

Ai un simplu site de prezentare?
In acest caz este suficient un plan shared de gazduire.

In cazul in care ai un site complex sau un magazin online, trebuie sa alegi un plan care ofera mai multe resurse. Poti solicita o oferta de la fiecare companie de hosting si sa compari resursele planurilor. Stii deja ca website-ul tau consuma foarte multe resurse? Atunci orienteaza-te spre un server dedicat!


2. Folosirea compresiei Gzip.

Este una dintre cele mai bune metode de crestere a vitezei; toate site-urile analitice de specialitate recomandand acest lucru.

Functia Gzip arhiveaza practic tot site-ul. Atunci cand un vizitator intra pe site, browser-ul acestuia dezarhiveaza fisierul zip si afiseaza intreg continutul. Daca serverul de gazduire are aceasta optiune, poti sa o activezi din fisierul .htaccess:

<ifModule mod_gzip.c>
mod_gzip_on Yes
mod_gzip_dechunk Yes
mod_gzip_item_include file .(html?|txt|css|js|php|pl)$
mod_gzip_item_include handler ^cgi-script$
mod_gzip_item_include mime ^text/.*
mod_gzip_item_include mime ^application/x-javascript.*
mod_gzip_item_exclude mime ^image/.*
mod_gzip_item_exclude rspheader ^Content-Encoding:.*gzip.*
</ifModule>


3.Optimizarea imaginilor de pe site.

Imaginile au un rol major in viteza site-ului. Avand fisiere foarte mari, timpii de incarcare al paginilor este, evident, mai mare.
O greseala comuna pe care o fac multi utilizatori este incarcarea imaginilor de dimensiuni mari. Este normal ca o imagine de 40 de Kb sa fie incarcata mai repede decat una de 2 Mb.
Pentru a evita o munca dubla, urca imaginile pe website direct redimensionate. Poti sa folosesti programe dedicate editarii de imagini sau apeleaza la cunoscatori! Site-ul tau este dezvoltat pe platforma wordpress? Citeste si articolul Optimizarea website-ului WordPress


4. Foloseste un CDN ( Content Delivery Network)

Aceasta optiune te va ajuta mai mult in cazul in care ai vizitatori din mai multe zone geografice. CDN-ul este in principiu o serie de data centere raspandite pe glob. De exemplu, cand un vizitator din Germania va accesa site-ul care este gazduit in Romania, CDN-ul ii va furniza informatia de pe un server aflat in Germania. Astfel timpii de incarcare se imbunatatesc considerabil!

Printre cele mai populare alegeri se numara
MaxCDN sau Cloudflare care ofera si varianta gratis pentru site-urile mai mici.


5. Adaugati codurile javascript la
sfarsitul paginii.

Codurile javascript se incarca mai greu decat restul elementelor de pe pagina. Ca urmare, nu este indicat ca acestea sa se regaseasca in header. In schimb, poti sa le plasezi in footerul paginii, permitand astfel browser-ului sa incarce elementele importante prima data.

Suntem in secolul vitezei, si pe bune dreptate. Nimanui nu-i place sa astepte, toata lumea se grabeste sa termine lucrurile cat mai repede. Acest lucru este cu atat mai vizibil in lumea internetului. De aceea, viteza de incarcare a website-ului trebuie sa fie printre cei mai importanti factori al dezvoltarii unui website – pentru ca este si printre cei decisivi!

Noi, la THC.ro iti oferim o varietate de servicii de gazduire web – alege planul care ti se potriveste sau contacteaza-ne pentru a te indruma!