Cum piaţa online este în continuă creştere, e firesc ca orice companie să îşi dorească să ocupe prima poziţie în rezultatele motoarelor de căutare. Şi cum totul ţine de optimizarea SEO, dacă un site nu apare în căutări e ca şi cum n-ar exista.

Website-urile care se mişcă rapid şi sunt uşor de utilizat au mai multe şanse să obţină un loc fruntaş în clasamentul Google, iar acest lucru este posibil doar dacă respectivul site este găzduit de o companie care oferă servicii de web hosting de calitate. 

Atunci când vine vorba de SEO, o întrebare frecventă primită din partea clienţilor noştri este:  Serviciile de web hosting îmi pot influenţa poziţia în Google?

Răspunsul este: Categoric, da. Compania care îţi oferă serviciile de găzduire web îţi poate influenţa poziţia pe care o ocupi în rezultatele motoarelor de căutare. Alegerea unui furnizor bun de servicii de web hosting nu îţi poate garanta o poziţie bună, dar vei evita consecinţele negative. Aşadar, trebuie să alegi cu grijă şi să nu iei în calcul doar preţul atunci când analizezi diverse oferte.

Iată care sunt principalii factori care ţin de calitatea serviciilor furnizate de compania de web hosting, care pot influenţa performanţa site-ului tău în rezultatelele motoarelor de căutare:

Cuprins

Uptime şi Downtime

Uptime reprezintă timpul în care un website a fost online/funcţional şi este măsurat ca procent pe o perioadă dată. De exemplu, uptime lunar sau uptime anual.

Downtime este inversul lui Uptime şi reprezintă timpul în care un website a fost offline/nefuncţional, raportat calendaristic la o perioada dată. 

Aceşti doi parametri sunt complementari, dacă Downtime a fost zero, atunci obligatoriu Uptime a fost 100%.

Rata de uptime este practic primul test în alegerea companiei de web hosting. Dacă site-ul tău suferă căderi în mod frecvent, acesta este un prim semn că serviciile de găzduire web pe care le primeşti nu sunt de bună calitate.

Optimizarea pentru motoarele de căutare este direct afectată de uptime și downtime. Impactul ratei de uptime este unul direct asupra poziției tale în Google. Motoarele de căutare pun accent pe rata de valabilitate a unui site web. Această măsură este crucială pentru a menține calitatea rezultatelor de căutare.

Intreruperile frecvente datorate unei mentenanţe nepotrivite sau problemelor serverului pot afecta serios poziţionarea în rezultate, putând duce chiar la declasarea site-ului dacă nu sunt corectate la timp.

Viteza de încărcare a site-ului

Viteza de încărcare a site-ului este un alt factor important în stabilirea poziției în Google. Conform algoritmilor motoarelor de căutare, cu cât site-urile sunt mai rapide, cu atât oferă o experiența mai bună utilizatorilor. 

Deși viteza de încărcare nu este influenţată în totalitate de calitatea serviciilor de web hosting, o infrastructură puternică, care poate suporta un volum mare de trafic, este vitală. Dacă site-ul tău are nevoie de mai mult de două secunde de încărcare, atunci este un semn clar că serviciul de găzduire web trebuie reevaluat.

Poţi testa aici viteza de încărcare a site-ului tău.

Locația serverului de hosting 

Locația serviciilor de hosting influențează în mod direct optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și viteaza încărcării paginilor web.

Pentru a reduce latența, este recomandat să găzduieşti site-ul într-un data center localizat aproape de potenţialii tăi clienţi. Cu cât distanța este mai mică, cu atât durează mai puţin ca datele să fie transferate. Aşadar, dacă potenţialii tăi clienţi se află în România, iar site-ul tău are extensia .ro, atunci ar fi bine ca şi serverul alocat să fie poziţionat tot pe teritoriul tării noastre.

Securitatea site-ului

Un site care nu este securizat corespunzător poate deveni adesea ţinta atacurilor cibernetice de tip spam sau malware. O companie bună de web hosting va proteja serverele proprii astfel încât să minimizeze cât mai mult astfel de atacuri.

Atunci când alegi un furnizor de hosting, asigură-te că folosește servere securizate din toate punctele de vedere, că dispune de măsuri de siguranță la cele mai înalte standarde și că are o reputație pozitivă pe piață, din experiența și recomandările celorlalți clienți existenți.

Securitatea poate nu este chiar unul dintre cele mai importante criterii în ceea ce privește optimizarea SEO. Totuși, Google a anunțat în repetate rânduri că încurajează site-urile să folosească o conexiune criptată HTTPS.

Un alt factor important pentru SEO este certificatul SSL, care protejează informaţiile personale ale utilizatorilor tăi, efectuând o conexiune securizată între browser-ul clientului şi website-ul tău. 

Aşadar, dacă eşti nemulţumit de oricare dintre aceste aspecte, ar trebui să reevaluezi serviciile furnizorului tău, deoarece o calitate proastă a hostingului îţi poate afecta destul de grav poziţia în Google sau în alte motoare de căutare.