Clipurile video sunt o parte importantă din conţinutul online pe care oamenii îl consumă zi de zi. În medie, utilizatorii petrec 6,8 ore în fiecare zi urmărind clipuri video, iar acest număr este în continuă creştere de la an la an.

Pentru companii, conținutul video este esențial. Într-un studiu realizat de cei de la HubSpot, 54% dintre consumatori au declarat că preferă clipurile video în interacţiunea cu brandul preferat, în defavoarea e-mailului, a canalelor social media sau a postărilor pe blog. Aşadar, dacă vrei să ajungi mai uşor la potenţialii tăi clienţi, clipurile video sunt o modalitate foarte bună. Dar, ca în cazul oricărui tip de conţinut online, trebuie să ţii cont de faptul că vei avea şi concurenţă. Peste 400 de ore de conţinut video sunt încărcate pe Youtube în fiecare minut.

Aşadar, dacă vrei să ajungi mai aproape de publicul tău ţintă prin conţinut video, trebuie să ştii cum să-ţi optimizezi videoclipurile pentru a fi găsite cu uşuriţă de utilizatori.

Iată cei vei afla citind acest articol:

De ce este importantă optimizarea SEO pentru videoclipuri?

Crearea de videoclipuri excelente necesită o investiție semnificativă de timp și de bani. Dacă videoclipurile tale nu sunt găsite și vizionate de utilizatori, investiția ta a fost în zadar. Așadar, la fel de importantă precum crearea de videoclipuri este optimizarea acestora, pentru a te asigura ca vor putea fi găsite de potențialii tăi clienți.

Optimizarea SEO (pentru motoarele de căutare) este de cele mai multe ori asociată cu textul, deoarece, în mare parte, se referă la utilizarea terminologiei potrivite, a cuvintelor cheie folosite de publicul tău atunci când caută informații pe internet. Dar optimizarea SEO pentru conținutul video este una dintre cele mai bune metode pe care le poți folosi pentru a ajunge la audiența ta.

Ce este Video SEO?

Video SEO reprezintă un set de acțiuni, pe care trebuie să le faci pentru a crește șansele ca videoclipurile tale să apară în rezultatele motoarelor de căutare. La fel cum Google este principalul motor de căutare pentru conținutul sub formă de text sau imagini, pentru clipurile video cel mai important canal este Youtube. 

Youtube este cel mai vizionat site din lume și cel mai mare motor de căutare pentru conținutul video. Așadar, dacă vrei ca videoclipurile tale să apară în Google, va trebui să îți faci o strategie SEO pentru conținutul video postat pe Youtube.

Vestea bună este că ceea ce presupune Youtube SEO se aseamănă destul de mult cu optimizarea SEO pentru Google. Youtube este deținut de Google, iar peste 85% dintre videoclipurile din primele 10 rezultate pe Google sunt extrase de pe YouTube.

Video SEO: încă un canal pentru a ajunge la audiența ta

Optimizarea videoclipurilor pentru SEO este importantă pentru ca acestea să fie găsite și vizionate de publicul tău. Dar, dincolo de aceste acțiuni necesare pentru motoarele de căutare, este vorba, în primul rând, de conectarea cu potențialii clienți.

Utilizarea și promovarea videoclipurilor prin SEO sunt doar un alt mod de a stabili acea conexiune inițială necesară pentru a oferi publicului tău ceva de valoare.

Cum să-ţi optimizezi clipurile video pentru SEO

Video SEO implică o întreagă strategie. Dar înainte de a face optimizarea efectivă, trebuie să te asiguri că videoclipurile tale sunt potrivite pentru audiența ta și că vei crea un canal cu autoritate în domeniul tău.

Iată care sunt concret pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a atinge acest scop:

1. Caută cuvintele cheie potrivite pentru conținutul tău video

Probabil faci deja căutarea și analiza cuvintelor cheie pentru strategia ta generală de SEO. Din păcate, nu o vei putea utiliza și pentru optimizarea SEO a conținutului tău video, deoarece cuvintele cheie cu tracțiune pe Google sunt diferite de cele care sunt populare pe Youtube.

Majoritatea căutărilor pe Google nu produc rezultate cu videoclip, cu excepția cazului în care utilizatorul alege opțiunea video din meniu.

fila video din rezultatele căutării Google

Algoritmul Google urmărește datele privind tipul de rezultate pe care oamenii dau click atunci întreprind diferite căutări. Dacă nu afișează videoclipuri pe prima pagina cu rezultate (SERP) pentru un cuvânt cheie, înseamnă că persoanele care caută acel termen nu sunt de obicei interesate să urmărească un videoclip.

Cercetarea cuvintelor cheie pentru video este axată pe aflarea termenilor pe care oamenii îi caută pe YouTube și a cuvintelor cheie care produc rezultate video în Google. În cadrul YouTube, poți obține o mulțime de sugestii de cuvinte cheie utile, acordând atenție funcției de completare automată. Începi să introduci o frază relevantă pentru afacerea ta și vezi ce sugerează YouTube.

Pentru a afla ce cuvinte cheie produc rezultate video, fă cercetări SERP. Pur și simplu, introdu cuvintele cheie de top în bara de căutare și vezi ce apare în SERP. Dacă pe prima pagina apar videoclipuri, acesta este un cuvânt cheie puternic pentru SEO video.

Ambele tipuri de cercetare a cuvintelor cheie pentru conținut video pot dura mult timp. Pentru a grăbi procesul și a economisi timp și efort, poți folosi instrumente speciale pentru video SEO, precum VidIQ și YTCockpit. 

2. Analizează competiția

După ce ai realizat o listă de cuvinte cheie pe care merită să te concentrezi, începe să faci o cercetare a concurenței. Identifică cine se clasează pe primele locuri atât pe YouTube, cât și pe Google pentru acele cuvinte cheie. Urmărește videoclipurile lor. Fii atent la titlurile, descrierile și etichetele pe care le folosesc. Vizitează-le canalele de Youtube.

Notează tot ce observi, astfel încât să poți identifica ce au în comun toate aceste videoclipuri și canale plasate pe primele locuri. Aceste informații te vor ajuta să îți dai seama cum să concurezi eficient în domeniul tău. 

3. Creează-ți o strategie de video marketing

Utilizează ceea ce ai învățat în primii doi pași pentru a realiza un plan care să cuprindă:

  • Care va fi brandul canalului tău YouTube?
  • Ce subiecte trebuie acoperite în videoclipurile tale?
  • Cât trebuie să dureze fiecare video?
  • Cât de des vei publica un video nou?
  • Cum să îți promovezi videoclipurile?

Planul tău se va schimba și va evolua pe măsură ce colectezi tot mai multe date despre ceea ce funcționează pentru publicul tău. A avea un plan clar te va ajuta să obții tracțiunea necesară într-un timp scurt pentru a putea colecta date importante.

4. Optimizează-ți canalul YouTube pentru SEO

După ce un utilizator a urmărit unul dintre videclipurile tale, vei dori să continue vizionarea conținului tău video și chiar să dea click pe butonul de abonare. Așadar, înainte a optimiza fiecare videoclip, asigură-te că ai construit o pagină de canal atrăgătoare.

Adaugă o imagine de profil originală, care atrage atenția și spune ceva despre valoarea canalului tău. Scrie o descriere care să le spună oamenilor despre ce este cananul tău și de ce ar trebui să se aboneze.

5. Include cuvântul cheie vizat în titlul videoclipului

Este foarte important să alegi cel mai bun titlu posibil pentru videoclipul tău. Iată ce condiții ar trebui să respecte titlul ales:

  • Să comunice clar despre ce este videoclipul
  • Să convingă utilizatorul să urmărească videoclipul
  • Să includă cuvântul cheie țintă

6. Include cuvântul cheie țintă în scriptul pentru videoclip

Când concepi scriptul pentru videoclipul tău, include cuvântul cheie țintă undeva în conținutul acestuia. Nu-l supraîncărca cu cuvinte cheie și nu încerca să le adaugi acolo unde nu se potrivesc. Dar, dacă videoclipul este cu adevărat despre subiectul pe care îl reprezintă cuvântul cheie, nu ar trebui să fie greu să faci acest lucru într-un mod natural. 

Acest pas este important deoarece YouTube poate analiza cuvintele spuse într-un videoclip, ceea ce va influența care videoclipuri vor fi incluse în rezultatele unei căutări. De asemenea, contează și din perspectiva următorului sfat. 

7. Include o transcriere a videoclipului

O transcriere a videoclipului face câteva lucruri importante simultan:

  • Se asigură că există un text pe care Google îl poate înțelege. Acest lucru face ca videoclipul tău să fie mai puternic în termeni de Google SEO, deoarece algoritmii au mai multe informații pentru a afla despre ce este vorba.
  • Oferă publicului tău încă o modalitate de a consuma conținutul. Evident, multor oameni le place să privească videoclipuri, dar unii preferă și să citească în același timp. Cu o transcriere, le oferi oamenilor posibilitatea de a alege. 
  • Face videoclipul mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Puteți încărca un fișier cu transcriere pe YouTube. Un experiment a descoperit că videoclipurile cu subtitrare au în medie cu 7% mai multe vizualizări.

8. Realizează o descriere puternică, în care să incluzi cuvintele cheie

Complează întotdeauna secțiunea de descriere pentru videoclipurile tale. Aceasta este o oportunitate suplimentară de a convinge utilizatorii că videoclipul tău merită vizionat și îți oferă un spațiu în care poți încuraja oamenii să se aboneze la canalul tău. Utilizează cel puțin 200 de cuvinte în descrierea videoclipurilor și, bineînțeles, inserează cuvintele cheie țintă.

8. Adaugă etichete 

YouTube permite și adăugarea de etichete la videoclipurile încărcate pe paltformă. Acestea nu sunt la fel de puternice pentru SEO ca celelalte aspecte despre care am vorbit deja, dar sunt o opțiune în plus de care trebuie să profităm. Folosește cuvântul cheie principal ca etichetă, împreună cu alte cuvinte cheie relevante secundare din lista ta.

Dacă nu ești sigur ce trebuie să treci aici, poți obține câteva idei revenind la notițele pe care le-ai luat când ai făcut analiza concurenței.

9. Încarcă o miniatură (thumbnail) personalizată

Una dintre principalele modalități prin care YouTube și Google vor decide dacă videoclipul tău este o resursă utilă pentru subiectele pe care le acoperă este dacă oamenii îl urmăresc. Alegând o miniatură atrăgătoare, vei crește șansele ca oamenii să dea click pe video-ul tău pentru a-l urmări. Acest lucru nu te ajută direct la SEO, dar contribuie la creșterea vizionărilor.

Nu folosi imaginea implicită selectată de Youtube, ci creează-ți miniaturi personalizate pentru fiecare videoclip în parte.

10. Promovează-ți videoclipurile și canalul de YouTube

Ca și în cazul optimizării SEO pentru site-uri, unele dintre elementele care stabilesc clasamentele în ceea ce privește conținutul video se referă la interacțiunea pe care utilizatorii Youtube o au cu acele videoclipuri. Evaluarea conținutul postat pe Youtube este analizat luând în calcul aspecte precum: numărul de abonați, numărul de vizualizări ale videoclipurilor, timpul de vizionare etc.

Așadar, imediat ce ai creat canalul de Youtube și ai încărcat primele videoclipuri, promovează-le intens. Le poți trimite abonaților la newsletter sau le poți posta pe rețelele de socializare. Încorporează-le pe paginile site-ului tău sau în cadrul articolelor de pe blog.

Ia în considerare și posibilitatea de a-ți promova canalul Youtube prin reclame plătite pentru a-i oferi un impuls inițial. Primii vizitatori te vor ajuta să îndeplinești aspectele urmărite de motoarele de căutare în stabilirea clasamentelor. De asemenea, dacă conținutul tău video este de interes pentru publicul tău, este posibil să fie share-uit pe rețele sociale, generând astfel din ce în ce mai mult trafic.

11. Analizează periodic datele canalului tău

Cu fiecare nouă tactică de marketing pe care o încerci, vei observa că nu reusești întotdeuna să obții rezultatele dorite. Nici cei mai buni creatori de conținut și marketeri nu pot prezice pe deplin ceea ce le va plăcea sau nu oamenilor. Dar, din fericire, canalele digitale oferă statistici care îți pot spune ce a funcționat și ce nu.

Fă periodic o analiză a canalului tău pentru a afla ce este pe placul publicului tău și ce nu. Care subiecte obțin cele mai multe vizualizări? La care videoclipuri utilizatorii renunță de la început sau la ce moment se opresc? Care videoclipuri primesc like-uri și care primesc dislike?

Fiecare videoclip postat îți poate furniza date noi despre ceea ce este de interes pentru publicul tău. 

Revizuiește-ți strategia în funcție de ceea ce ai constatat din analiza făcută, pentru a crea în timp un canal cu adevărat util pentru publicul tău, dar care să funcționeze bine și pentru motoarele de căutare.

Ceea ce este și mai important este ce se întâmplă după ce utilizatorul dă click pe video-ul tău.  Așadar, străduiește-te să creezi videoclipuri care să câștige atenția și timpul pe care oamenii îl acordă, care îți vor îmbunătăți SEO-ul și te vor ajuta să obții o audiență fidelă, interesată de conținutul tău. 

Ești interesat de optimizarea conținutul video pentru SEO și vrei să afli mai multe? Scrie-ne în comentarii întrebările tale sau sugestii pentru articole noi.