Nu ştii exact ce este un firewall sau dacă ai deja instalat unul? Citeşte în continuare acest articol.
Atât reţeaua, cât şi calculatoarele tale sunt vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice. Te poţi asigura suplimentar prin setarea unei parole puternice sau prin sistemul de autentificare cu doi factori, însă doar aceste acţiuni nu sunt suficiente pentru a pune la adăpost calculatoarele şi fişierele tale. Nu te poţi bucura de securitate maximă dacă nu ai instalat un firewall. Complementar programelor de tip anti-virus, anti-spyware, anti-malware, firewall-ul (paravanul de protecţie) are rolul de a preveni accesul nedorit la calculatorul sau reţeaua ta.
Iată ce vei afla din articolul nostru:
- Ce este un firewall? – definiţie
- Rolul unui paravan de protecţie firewall
- Tipuri de firewall-uri
- Cum să activezi firewall-ul pe computerul tău
Ce este un firewall? – definiţie
Ce inseamna un firewall, mai exact? Un firewall este un dispozitiv de securitate care monitorizează traficul de rețea care intră și iese și permite sau blochează pachetele de date pe baza unui set de reguli. Scopul său este de a stabili o barieră între rețeaua ta internă și traficul de intrare din surse externe (cum ar fi internetul) pentru a bloca traficul rău intenționat, precum virușii și hackerii. Este, practic, un paravan de protecţie pentru computerele tale.
Rolul unui paravan de protecţie Firewall
Scopul folosirii unui firewall este de a impiedica atacuri asupra serviciilor tale. Pe baza unor reguli prestabilite, firewall-ul analizează cu atenție și filtrează traficul provenind din surse nesecurizate sau suspecte pentru a preveni atacurile. Firewall-ul protejează traficul la punctul de intrare în computer, numit port, care este locul în care se schimbă informații cu dispozitivele externe. De exemplu, „Adresa sursă 172.18.1.1 poate să ajungă la destinația 172.18.2.1 prin portul 22.”
Pentru a fi mai clar, imaginează-ţi adresele IP ca fiind nişte case, iar numerele de port ca fiind camerele din casă. Doar persoanele de încredere (adrese sursă) au voie să intre în casă (adresa de destinație). În rest, toate celelalte sunt filtrate suplimentar, astfel încât persoanele din casă să aibă acces doar la anumite camere (porturi de destinație), în funcție de rolul pe care îl deţin, dacă sunt proprietari, copii sau un oaspete. Proprietarului îi este permis să intre în orice cameră (orice port), în timp ce copiii și oaspeții au permisiunea de a intra doar într-un anumit set de camere (porturi specifice).
Să presupunem că deţii o companie cu 100 de angajaţi şi tot atâtea computere, care au acces la internet. Fără un firewall, toate cele 100 de computere vor fi expuse direct dacă cineva ar încerca să testeze vulnerabilitatea reţelei companiei tale. Odată instalat un firewall, regulile de securitate implementate prin configurarea acestuia reduc vulnerabilităţile sistemului în ansamblul său. Acesta este, in esenta, scopul folosirii unui firewall.
Tipuri de firewall-uri
Firewall-urile pot fi de tip software sau hardware, deși cel mai bine este să le ai pe ambele. Un firewall software este un program instalat pe fiecare computer și reglează traficul prin numerele de port și aplicații, în timp ce un firewall fizic este un echipament instalat între rețeaua ta și gateway.
Firewall-urile de tip hardware sunt integrate deseori în routerele de tip broadband sau pot fi achiziţionate separat. Acestea sunt ca o punte între reţeaua privată şi cea globală. Pentru cea mai bună protecţie, pot fi aplicate mai multe firewall-uri.
Firewall-ul de tip software nu necesită achiziţionarea de echipament suplimentar, ci instalarea unui program. Tot ce trebuie să faci este să îl descarci şi să îl instalezi pe calculator. Există, de asemenea, firewall-uri implementate deja pe dispozitive. Firewall-ul de tip software poate fi personalizat şi pot fi create reguli noi pentru a-ţi proteja calculatorul de riscul de infiltrare.
Atât firewall-ul de tip software, cât şi cel hardware pot fi la fel de eficiente. Desigur, combinarea acestora, plus un program antivirus, este cea mai recomandată soluţie.
Tehnici de filtrare a traficului
Există mai multe tipuri de firewall care utilizează diverse tehnici de filtrare a traficului sigur şi a celui cu potenţial periculos. Iată care ar fi cele patru modalităţi de bază pentru filtrarea traficului:
Filtrarea pachetelor
Aceasta este una dintre tehnicile de filtrare iniţiale, cunoscută şi ca stateless firewall. Acest filtru inspectează pachetul sau traficul Transport Control Protocol (TPS) pentru a determina dacă este sigur şi intră în regula predeterminată. Astfel de programe necesită configurare manuală, deci ai putea avea nevoie de ajutor specializat. În acest caz, este indicat să optezi pentru opţiuni automatizate.
Aplicaţia gateway
Această tehnică automată de filtrare analizează datele transmise şi aplică regulile de trafic pentru anumite aplicaţii sau servicii. Principalul dezavantaj al acesteia este că afectează negativ performanţa sistemului, cu toate că tehnica în sine este extrem de eficientă.
Proxy server
Această tehnică interceptează şi modifică toate datele ce intră şi ies, pentru a nu afişa adevărata adresă a reţelei.
Multe firewall-uri utilizează concomitent aceste tehnici pentru a asigura cea mai bună protecţie.
Există, de asemenea, şi alte modalităţi de filtrare care ajută la protejarea sistemelor.
Este important să iei în considerare folosirea unui firewall care să securizeze calculatorul de ameninţările din afară, şi în acelaşi timp, să îţi permită să navighezi pe internet şi să foloseşti fără întrerupere aplicaţiile preferate.
Cum să activezi Windows Firewall pe computerul tău?
Windows vine cu firewall preinstalat, care poate fi activat foarte uşor din Control Panel. Nu eşti sigur dacă Windows Firewall este activat? Urmează paşii de mai jos pentru a verifica statusul şi a activa paravanul de protecţie.
Dă click pe Control Panel din meniul de Start. Mergi apoi pe System & Security şi apasă pe Windows Firewall.
În stânga ecranului îţi va apărea un meniu, dă click pe Turn Windows Firewall ON or OFF.
Bifează căsuţele exact ca în această poză şi gata. Windows Firewall este activat.
Ai nevoie de protecţie maximizată a sistemelor informatice ale companiei tale?
Solicită mai multe informaţii aici
Postări asemănatoare
Configurarea aplicatiei de email
Ghidul complet pentru WordPress REST API Basics
Cele mai vizitate pagini de internet .ro
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice