Desi pentru multi poate parea ca internetul exista in Romania dintotdeauna, nu sunt atat de indepartate vremurile in care aceasta tehnologie nu exista deloc aici. Desigur, multi dintre cei nascuti dupa 1989 pot spune, fara a gresi prea mult, ca s-au nascut odata cu internetul pe aceste meleaguri. 

Totusi internetul, ca tehnologie si principiu de functionare, este ceva mai vechi. Cu mult inainte ca aceasta tehnologie sa existe de fapt, multi oameni de stiinta au anticipat un viitor al informatiei pastrate in retele cu ramificatii mondiale. Marele fizician si inventator Nikola Tesla chiar venise, la inceputul anilor 1900, cu ideea unui sistem mondial wireless, iar alti gandtori cu viziune, precum Paul Otlet sau Vannevar Bush, incepusera sa contureze in anii 1930-1940 un sistem mecanic de depozitare si catalogare a cartilor si suporturilor media de la acea vreme. 

Desigur, de la primul prototip de internet care a aparut in anii 1960 si a fost folosit initial in domeniul militar (ARPANET sau Advanced Research Projects Agency Network) si pana la ceea ce azi intelegem prin acest concept aveau sa mai treaca cateva decenii bune. 

In esenta, conceptul de internet actual este acelasi cu cel initial, o retea la care pot avea acces si prin care pot comunica concomitent mai multe computere. Insa cifrele si scara de comparatie s-au modificat enorm in anii scursi de la primele teste de transmisie a unor pachete de date si pana in zilele noastre, cand miliarde de terminale sunt conectate aproape non-stop. 

Lumea online a capatat o forma care poate fi cunoscuta si azi abia incepand din 1990, cand omul de stiinta Sir Tim Berners-Lee a inventat web-ul sau WWW (World Wide Web). Desi multi confunda web-ul cu internetul, trebuie retinut ca WWW este doar un mijloc de a accesa datele online organizate sub forma site-urilor web si a link-urilor. 

Anul aparitiei WWW este apropiat de anii in care a aparut internetul in Romania. 

Cuprins

1. Romania si internetul – o istorie recenta a patrunderii tehnologiei pe teritoriul romanesc

2. Cea mai buna retea de internet din Romania – consideratii asupra nevoii de viteza a conexiunilor si a serverelor

3. De ce ai nevoie de o viteza mare a internetului in Romania? Explicarea unor termeni uzuali din domeniu

1. Romania si internetul – o istorie recenta a patrunderii tehnologiei pe teritoriul romanesc

Internetul a patruns in Romania in anul 1992, la o vreme in care nici in Europa de Vest nu erau decat cateva noduri ale retelei functionale. Primul pas a fost inregistrarea domeniului .ro un element cheie pentru dezvoltarea ulterioara a hostingului pe teritoriul romanesc. 

In 1992, ICI (Institutul National de Cercetare in Informatica) a facut primele demersuri pentru atribuirea domeniului .ro teritoriului romanesc, iar primul bloc de IP-uri alocat de catre IANA (Internet Assignment Numbers Authority) a fost 193.226.0.0/16. 

Dupa cum deja probabil ca stii, fiecare domeniu (.ro, .com, .net, .eu, etc.) este denumit “top-level domain” sau, prescurtat TLD. Acestea se afla in fruntea ierarhiei DNS ( sau Domain Name System). 

top level domain ce inseamna

Totusi in anii 1992-1993 nu se putea spune ca internetul din Romania seamana macar partial cu ceea ce se poate vedea azi. Nu exista practic internet comercial la nivelul acelor ani. Sistemul functiona doar intre universitati prin reteaua ROEDUNET si la nivel de cercetare prin reteaua specifica la acea vreme, denumita RNC. Mare parte din utilitatea acelor ani a internetului din Romania era legata de comunicarea prin e-mail, ceva ce azi ar putea parea celor care nu au trait acele vremuri un lucru aproape desuet. 

De abia in 1994 au inceput, timid, sa se puna bazele unei retele a liceelor care, initial, functiona prin metoda dial-up.  

Dar nici statele mai avansate tehnologic din Europa nu erau mult mai avansate in domeniu, desi existau deja la nivelul anilor ‘90 cel putin doua cabluri de fibra optica ce conectau Statele Unite ale Americii cu Franta si cu Olanda trecand prin Oceanul Atlantic. 

Dupa aproape 30 de ani de la momentul initial, azi Romania are circa 15,5 milioane de utilizatori activi de internet, un numar aflat in crestere constanta de la un an la altul. In acelasi timp, rata de penetrare a internetului pe teritoriul tarii este de peste 80% iar numarul conexiunilor mobile depaseste cu mult cifra populatiei totale, ceea ce inseamna ca unele persoane detin mai mult de un terminal conectat la internet mobil.

Peste trei sferturi din gospodariile de pe teritoriul Romaniei sunt conectate la o retea de internet, iar rata de utilizare se afla in crestere in randul populatiei din toate categoriile de varsta. Desigur, distribuirea locuintelor care beneficiaza de internet nu este egala, cel mai mare procent inregistrandu-se in capitala si zonele limitrofe, urmate de zona vestica a tarii, in timp ce regiunile sud-estice si sudice sunt in urma clasamentului pe regiuni. 

2. Cea mai buna retea de internet din Romania – consideratii asupra nevoii de viteza a conexiunilor si a serverelor

Dupa ce internetul a devenit tot mai popular, Romania a intrat in era dial-up-ului cu celebrele modemuri legate la linia fixa telefonica.

Sunetul specific al acestor device-uri inca este prezent in amintirea generatiei care a avut privilegiul sa numere primii romani care puteau accesa “reteaua” de acasa. Conexiunile erau incete, greoaie, cu viteze care in ziua de azi ar putea parea de domeniul incredibilului pentru cei care nu au folosit instrumentele de conectare din acea vreme. 

evolutia internetului in Romania

Ceva mai tarziu, dupa anii 1996 au inceput sa apara retelele de cartier. Brusc, mii de firme mici au inceput sa ofere acces la internet gospodariilor, cel putin in zonele urbane. Milioane de kilometri de cabluri impanzeau cartierele oraselor romanesti dar, cel putin, exista accesibilitate la conectivitate. 

In timpurile mai apropiate de prezent, s-au facut investitii de la zero in infrastructura moderna de fibra optica care asigura viteze net superioare de acces la internet fata de orice alta tehnologie anterioara. Din acest punct de vedere, intrarea Romaniei mai tarziu in concertul zonelor acoperite de “retea” a fost, de fapt un avantaj major. Statele din Vestul Europei, de exemplu, sau chiar Statele Unite ale Americii, tara de origine a acestei tehnologii, aveau deja o infrastructura prin cablaje standard pe baza de cupru, functionala deja cand in Romania se faceau abia primii pasi in domeniu. 

Teritoriul romanesc a beneficiat astfel in mod direct de cea mai moderna tehnologie din punctul de vedere al infrastructurii, fibra optica. Acest lucru a propulsat aproape imediat tara pe un loc fruntas in clasamentul mondial al vitezelor de internet. 

Si nu doar ca ocupa un los fruntas, ci se afla chiar pe locul 3 mondial la viteza broadband prin conexiune fixa. Astfel, conform Speedtest Global Index, in Romania se pot obtine viteze medii ale conexiunilor fixe de 193,47 megabiti pe secunda. Viteze mai mari decat aceasta se pot gasi doar in Hong Kong (210,73Mbps) si in Singapore (226,6 Mbps) teritorii cu populatii si dimensiuni mult mai mici. Este un lucru incurajator si care se datoreaza exclusiv infrastructurii in totalitate moderne ce a fost implementata, in timp ce alte tari mai avansate tehnologic inca mai au de inlocuit vechile retele de cablu cu fibra optica.  Este si motivul pentru care poti gasi companii locale cu servicii excelente de gazduire web la preturi acceptabile raportat la performantele oferite. 

Nu acelasi lucru este valabil in ceea ce priveste viteza conexiunilor mobile. Romania se afla, conform aceluiasi clasament mondial amintit mai sus abia in zona de mijloc a clasamentului cu o viteza de internet mobil de numai 40.35 Mbps. Comparativ, prima clasata, Coreea de Sud ofera o viteza medie de 121 Mbps la traficul de date mobile. 

3. De ce ai nevoie de o viteza mare a internetului in Romania? Explicarea unor termeni uzuali din domeniu

Tehnologia a devenit deja o componenta de baza pentru orice tip de afacere sau industrie la nivel global. Fie ca ai un magazin fizic, fie ca ai doar unul online sau un website unde iti prezinti oferta de servicii, vizitatorii sunt mult mai usor de atras si convertit in cumparatori daca infrastructura de date este bine pusa la punct si functioneaza la viteze mari. Chiar daca in Romania poti beneficia de cele mai sofistificate solutii de hosting, asa cum este cazul gazduirii VPS sau, atunci cand este vorba de un trafic de vizitatori mare si de o afacere cu un volum mare de obiecte (portaluri sau magazine online de mari dimensiuni), al serverelor dedicate, toate acestea nu ar putea da maximul de beneficii daca infrastructura internetului nu ar fi de cea mai buna calitate care sa permita viteze superioare de circulatie ale datelor intre servere si terminale. 

Afacerile din prezent au o viteza uimitoare de rotatie si de desfasurare, viteza care nu era imaginata nu mai demult decat acum 40-50 de ani. Tranzactiile online sunt azi mai importante ca oricand, asa ca prezenta in acest mediu a firmelor trebuie sa fie impecabila. O conexiune de internet de mare viteza inseamna mai multa productivitate si, inerent, mai multa profitabilitate. Dimpotriva, viteze scazute ale retelei inseamna in lumea de azi pierderi potentiale. 

Mai mult, noul model ce se contureaza tot mai mult pe piata muncii, munca in regim remote si in sistem flexibil, de la distanta, inseamna, cu atat mai mult, ca viteza conexiunilor online este detarminanta pentru pastrarea competitivitatii si productivitatii. 

Uneltele online si softurile moderne solicita latime de banda tot mai generoasa. Intalnirile de afaceri, sedintele cu angajatii, convorbirile cu clientii in sistem de videoconferinta au devenit un lucru banal azi. Iar acestea, multiplicate la un nivel mare dau cateva indicii solide asupra raspunsului la intrebarea de ce este nevoie de conexiuni la internet rapide si sigure.

In ceea ce priveste internetul de mare viteza este utila cunoasterea catorva termeni specifici pentru a intelege si a alege in cunostinta de cauza serviciile furnizorilor. 

Broadband – semnifica o conexiune de mare viteza ce permite transferul unei mari cantitati de date prin internet cu ajutorul cablului. Fibra optica asigura o conexiune de acest tip.

Latimea de banda – indica cat de multe date poate o retea sa transfere de la un punct la altul intr-o unitate de timp egala cu o secunda. Acest indicator se masoara, de regula, in megabiti pe secunda (Mbps). Providerii de internet ofera servicii diferentiate cu preturi diverse in functie de acest indice. Poti masura si monitoriza latimea de banda de care beneficiezi prin unelte online de testare asa cum este celebra unealta oferita de Ookla. 

Viteza de download / upload – se refera la cat de rapid se pot descarca date pe mijloacele locale de stocare sau cat de repede se pot urca datele de pe aceleasi mijloce catre alte destinatii din retea.  

Aplicatii in cloud – sunt acele programe ce pot fi instalate pe computer si adminsitrate sau operate online sau offline ori doar dintr-un browser web fara a downloada date pe mijloacele locale de stocare ale terminalelor. 

In concluzie, internetul din Romania, cel putin in ceea ce priveste conexiunile fixe, prin cablu sau fibra optica, se afla la un nivel foarte bun din punctul de vedere al vitezei, fapt ce poate constitui un element favorizant al dezvoltarii business-ului si al crearii cadrului avansului tehnologic in aproape toate domeniile sociale si economice.