Trăim într-un univers în care cele mai importante informații sunt protejate de o parolă, iar mediul online este cel care ne aduce multe beneficii, dar ne poate face și mult rău. Păstrăm secrete pe conturile noastre de pe internet și cu siguranță nu ne dorim ca toate datele noastre să devină publice.

Chiar dacă rețelele de socializare sunt la modă și se încurajează pe acestea că trebuie să ne ajutăm aproapele, să ducem o viață mai bună, să scăpăm de răutate, sunt și persoane care îți pot face mult rău dacă-ți pot accesa conturile tale. Un lucru este clar – Ai nevoie de o parolă puternică pe care nu o poate afla nimeni!

Dacă la primele conturi create în mediul online obișnuiai să folosești doar câteva cifre în ordine crescătoare sau descrescătoare, acum nevoia unei parole mai puternice este evidentă. Ai o mulțime de conversații intime, o mulțime de secrete, detalii importante din viața ta și date de ale conturilor tale bancare, toate în mediul online. Protejează toate aceste informații importante cu o parolă care să-ți ofere siguranță și încredere.

Iată câteva sfaturi despre construirea unei parole pe care nu ți-o poate afla nimeni:

Nu folosi numele tău sau date simple din viața ta

Dacă ți-ai dori să afli parola unui apropiat care sunt primele cuvintele sau combinații de cuvinte și numere pe care le-ai încerca? Cu siguranță cuprind numele, data de naștere, o zi importantă din viața acesteia sau chiar porecla. Toată lumea ar încerca să-ți ghicească parola prin astfel de combinații, trebuie să fii mai creativ de atât.

Încearcă să folosești litere, numere, dar și caractere

Bun, e clar că nu trebuie să-ți folosești numele, data de naștere, porecla sau alte date simple din viața ta. Totuși, ai o mulțime de persoane apropiate care te cunosc bine și-ți cunosc pasiunile, de aceea trebuie să construiești o parolă cât mai complexă.

Poți inventa un anumit cuvânt sau să desparți unul folosind diferite caractere și numere. Folosește cât mai multe, atât cât îți permite aplicația pe care îți faci contul, dar ai grijă să nu fie prea dificilă de reținut. Încearcă să-i găsești logica și să o reții, altfel vei fi nevoit să-ți schimbi parola în mod repetat sau chiar să pierzi un cont important.

Trebuie să fie ceva la care nu s-ar gândi nimeni

Obiectivul tău este să obții o parolă la care nu s-ar gândi nimeni, dar acest lucru nu înseamnă că poți scrie un cuvânt random din alfabet pentru că poate fi aflat cu ușurință. Fii cât mai original și încearcă să-ți creezi propriile tale coduri secrete!

8 Sfaturi pentru a avea o parolă puternică pentru site-ul tău

Sfaturi despre parolele folosite în mediul online

  • Nu folosi aceeași parolă pentru mai multe aplicații

Cu siguranță această metodă te ajută să nu uiți parolele și să-ți accesezi conturile mai ușor, dar la fel va fi și pentru persoanele care își doresc cu orice preț să-ți afle informațiile importante. Îți poți construi un sistem prin care să diferențiezi parolele în funcție de aplicația pe care-ți faci cont sau chiar să schimbi total parola de la un site la altul.

  • Nu folosi datele bancare în parolă

Codul PIN sau numărul cardului tău nu trebuie să fie regăsit în parolele folosite la diferite conturi. Oricât de sigure ți-ar părea acestea, încearcă să eviți cât mai mult să folosești detaliile acestea în mediul online. Trebuie să fii cât mai precaut, iar acest lucru îți va aduce multe bucurii.

  • Nu spune nimănui parola

Este evident că nu trebuie să împărtășești cu nimeni acest secret. Chiar dacă ești fericit că ai reușit să construiești o parolă puternică, nu trebuie să te lauzi nimănui cu aceste detalii și nici să dai indicii despre modul tău de gândire în acest punct.

  • Construiește un sistem pentru parolele tale

Poate deveni dificil să reții o mulțime de parole complexe diferite, de aceea poți opta pentru o structură de bază a parolei pe care să o completezi cu anumite caractere sau numere pentru fiecare site în parte.

De exemplu, poți folosi o expresie matematică în fiecare parolă, dar pentru fiecare site în parte trebuie să mai adaugi un mic cuvânt, câteva litere sau chiar mai multe caractere. 

Să presupunem că parola ta de bază este (a+b)^2. Pentru Facebook poți folosi (a+b)^2=fb, iar pentru un forum din domeniul de care ești pasionat poți folosi (a+b)^2=forum.

Acolo unde aplicații sau site-urile pe care te loghezi îți permit să-ți securizezi contul prin mai mulți pași trebuie să folosești aceste măsuri de securitate. Mai mult decât atât, dacă-ți poți folosi amprenta sau fața pentru deblocare, situația este cu atât mai îmbucurătoare.