Decizia de a schimba firma de web hosting poate avea la baza nenumarate motive. Spre exemplu, multi dintre clientii nostri ne-au povestit ca au ales sa migreze din cauza problemelor cu viteza de incarcare si cu conectivitatea la server. In principiu, procesul in sine nu te afecteaza din punct de vedere SEO, ba chiar te poate ajuta sa ocupi pozitii mai bune in motorul de cautare. Cu toate acestea, transferul trebuie sa fie realizat cu precautie maxima si cu ajutorul unui specialist. In acest articol iti vom descrie tot ceea ce trebuie sa stii despre acest proces!

1. Un IP ales gresit te poate scoate din grafic!

Primul lucru pe care trebuie sa-l ai in vedere este faptul ca Google afiseaza rezultatele in functie de relevanta. Printre altele, motorul de cautare tine cont de locatia de unde a fost realizata cautarea. Spre exemplu, SERP-ul (search engine results pages) oferit utilizatorilor din Bucuresti poate arata diferit fata de cel din Cluj chiar daca interogarea este identica. Dar acesta este un cu totul alt subiect, care tine de strategia SEO, istoricul cautarilor, domeniu ales etc. 

Ceea ce te intereseaza in cazul de fata este sa folosesti un IP care sa te pozitioneze in tara pe care o targetezi. Daca afacerea ta se adreseaza publicului din America, nu vei putea niciodata sa obtii pozitii bune cu un IP de Romania. Nu suntem pesimisti, aceasta este realitatea. Google a imbunatatit impresionant de bine rezultatele cautarilor in termeni de locatie. Ai putea crede ca este suficient sa ai un TLD pe .com, insa adevarul este ca nu va da rezultate fara un IP corespunzator. Cu alte cuvinte, acorda atentie acestui aspect daca te-ai decis sa schimbi firma de web hosting.  

2. Viteza de incarcare 

Mai este pentru cineva un secret ca viteza de incarcare influenteaza pozitiile pe care le ocupi in paginile cu rezultate din Google? De cativa ani nu mai vorbim doar despre o directiva, ci despre un adevarat factor de ranking. Bineinteles, nu exista un “scor” de viteza ideal, tocmai pentru ca valoarea sa este relativa. Plus ca trebuie sa iei intotdeauna in considerare competitia. Daca site-ul tau se incarca mai greu decat celelalte, aceasta poate fi una dintre problemele pentru care nu performeaza mai bine in motorul de cautare. Un tool pe care il poti pentru a afla cum se incarca site-ul tau atat pe desktop, cat si pe mobile este PageSpeed Insights. Este gratuit si iti ofera sugestii de modificari pe care le poti face pentru ca paginile site-ului tau sa se incarce mai repede. 

Dar toate acestea au valoare doar daca serverul este performant. Daca te-ai decis sa schimbi firma de web hosting, trebuie sa fii foarte atent la caracteristicile sale. In plus, daca vei opta pentru gazduire shared, indicat ar fi sa nu colaborezi cu o companie foarte populara, pentru ca este foarte posibil sa gazduiasca deja un numar semnificativ de site-uri, lucru care te va dezavantaja din acest punct de vedere. Ideea principala este sa vizezi evolutia, nu involutia. Daca noul server iti va influenta in mod negativ viteza de incarcare, atunci asteapta-te la scaderi in SERPs. 

3. Transfer fara downtime

Daca site-ul tau nu este conectat la retea in timp ce se face transferul, este foarte posibil sa existe consecinte din punct de vedere SEO. De aceea, este recomandat sa lasi site-ul pe serverul original pana cand transferul este complet si reusesti sa asociezi numele de domeniu cu noul server. Ulterior, va trebui sa astepti intre 24 si 72 de ore pentru ca propagarea DNS-ului sa fie completa si sa te asiguri ca motorul de cautare scaneaza fara probleme site-ul pe noul server. Abia dupa ce bifezi toti acesti pasi poti sa renunti la vechiul server. 

Pasii prin care se realizeaza mutarea site-ului pe un nou server

1. Achizitioneaza un nou plan de web hosting

Acum ca stii care sunt factorii care te pot afecta din punct de vedere SEO, este momentul sa gasesti un furnizor de incredere. Poti sa citesti cateva review-uri pe Internet, insa nu te baza doar pe ele pentru ca acestea nu sunt intotdeauna obiective si pertinente. De aceea, trebuie sa faci un research care sa bifeze cateva caracteristici elementare. In primul rand, ai nevoie de gazduire care este compatibila din punct de vedere tehnic cu site-ul tau. Verifica sistemul de operare, versiunea sistemului si latimea de banda. Apoi, ia in calcul ca asistenta tehnica sa fie disponibila non-stop, viteza de incarcare sa fie excelenta, iar uptime-ul sa fie de 99,99%. (Citeste mai multe despre cum sa alegi un pachet de web hosting potrivit)

2. Realizeaza backup pentru fisierele site-ului

Acest pas te va asigura ca poti sa revii la site-ul original in cazul in care intampini probleme in timpul procesului. Salveaza fisierele site-ului pe laptop sau pe un stick de memorie.  

3. Incarca fisierele pe care le-ai salvat pe noul server

Muta fisierele salvate in pasul anterior pe noul server. Poti sa faci asta singur sau cu ajutorul noii firme de web hosting. Unele companii, implicit THC.ro, ofera acest serviciu gratuit, astfel ca vei economisi atat bani, cat si timp.  

4. Actualizeaza TTL-ul de pe inregistrarile de resurse DNS

In primul rand, trebuie sa-ti explicam cei doi termeni. TTL-ul (Time To Live) masoara durata de viata a datelor intr-un computer sau server. DNS-ul (Domain Name System) este un serviciu care “mapeaza” numele de domeniu catre adresa IP (mai multe despre DNS aici). Cu alte cuvinte, acesta ajuta la identificarea serverului care gazduieste un site. Spre exemplu, site-ul THC.ro poate fi gasit la adresa IP 188.214.30.160. 

Atunci cand schimbi serverul, practic te muti de la o adresa IP catre o alta. De aceea, este esential sa-ti actualizezi inregistrarile de resurse DNS pentru a anunta lumea ca adresa IP s-a schimbat. Dar avand in vedere ca aceste date raman in cache pentru o anumita perioada de timp (TTL), acest proces poate sa dureze chiar mai mult de o zi. Daca firma unde ai domeniul iti pune aceasta varianta la dispozitie, este bine sa schimbi valoarea TTL-ului de la 24 ore la 5 minute cu o zi inainte, astfel incat sa te asiguri ca vizitatorii tai vor accesa noua locatie a site-ului imediat ce ti-ai actualizat DNS-ul. Dupa ce transferul a fost finalizat cu succes, nu uita sa schimbi valoarea de la 5 minute la 24 ore, asa cum era inainte. 

Daca acest pas nu este posibil, poti sa editezi configuratia vechiului site si sa actualizezi adresa serverului. Daca nici una dintre aceste variante nu este posibila, atunci va trebuie sa astepti pana cand modificarile sunt propagate in totalitate.  

Pastreaza ambele servere pentru cateva zile

Nu este un pas obligatoriu, insa este recomandat. Unele browsere si aplicatii pot sa pastreze inregistrarile de resurse DNS pentru mai mult timp decat valoarea TTL-ului, astfel ca este posibil sa pierzi trafic sau email-uri. De aceea, este bine sa pastrezi ambele servere pentru una sau doua zile pana cand transferul este complet. 

Toti acesti pasi pot parea complicati daca nu esti specialist in domeniu. De aceea, este esential ca transferul sa fie asistat de o persoana avizata. La THC.ro, administratorii de sistem supervizeaza intreg procesul, astfel incat migrarea catre serverele noastre sa fie realizata cu succes!