Aparitia internetului a insemnat o adevarata revolutie pe doua planuri, ce a schimbat modul de actiune si de gandire atat in domeniul businessulu,i cat si in domeniul vietii private. Conceput initial ca un mod de comuniare de natura militara, intrenetul devine o retea publica in anii 1980, cu rol predominant in domeniul universitar si al afacerilor private. Cresterea sa exploziva de dupa anii 1990 este binecunoscuta, iar azi, lumea fara aceasta veritabila “retea de retele” ar fi, probabil, de neconceput.
Tehnologiile au evoluat de-a lungul timpului, dar principiul de functionare al internetului a ramas aproape neschimbat, in esenta, fiind un mod de a conecta computere si servere din intreaga lume. Dar internetul este doar o infrastructura si nu ar fi ceea ce vedem azi fara existenta “world wide web” sau “www”, ori, mai simplu “web”.
In acest articol vei afla cateva elemente despre unul din pilonii fundamentali ai webului si anume adresele URL si rolul pe care acestea il au in functionarea normala a unei lumi tot mai conectate.
Cuprins
1. Adresa URL – definitie si rol
2. Din ce este alcatuita si ce inseamna o adresa URL?
1. Adresa URL – definitie si rol
Creatorul web-ului, Sir Tim Berners-Lee, este cel care a pus la punct structura a ceea ce azi inseamna accesul la internet de pe orice tip de device fix sau mobil. Prin anii 1990 el a creat primul server web, primul browser si prima pagina de internet.
Webul se sprijina pe trei mari categorii fundamentale, fara de care nu ar putea exista:
- Protocolul HTTP care are drept rol transferul de date si documente intre serverele si computerele client care alcatuiesc, in vasta lor totalitate, internetul;
- URL care inseamna un sistem de adrese ce inregistreaza in mod unic toate fisierele / documentele care exista in cadrul web-ului si care, pentru a fi accesate de catre computerele client, trebuie sa fie identificate individual;
- HTML care este o forma de marcare sau limbaj pentru descrierea structurii unei pagini web si sta la baza construirii tuturor site-urilor si aplicatiilor online.
S-ar putea afirma ca adresa URL este un fel de procedeu sau mod de lucru pe care browserele il folosesc pentru a accesa si aduce diverse resurse (documente, fisiere, etc.) localizate oriunde pe web catre computerul client care face solicitarea (ori pentru a executa operatiunea inversa), de a publica astfel de continut in cadrul web-ului pentru ca alte terminale sa le poata accesa.
Acronimul URL vine de la la expresia din limba engleza “Uniform Resource Locator”, intarind astfel definitia acestui concept ca fiind un cod unic de identificare si localizare a unei resurse singulare aflate in vastul “ocean” de date al web-ului. Teoretic, orice adresa URL raspunde atunci cand este tastata intr-un browser indicand catre un anumit document sau alt tip de fisier.
Resursele care sunt alocate adreselor URL pot fi pagini web de tip HTML, dar si imagini, de exemplu.
2. Din ce este alcatuita si ce inseamna o adresa URL?
Adresele URL au in componenta lor anumite elemente standard care, impreuna, formeaza un ansamblu unic cedesemneaza astfel o resursa individuala.
Adresa URL a site-ului tau poate arata astfel:
https://www.thc.ro/gazduire-web
1 2 3
- Dupa cum poti observa, primul element al unei adrese URL este protocolul HTTP – instrumentul indispensbil fara de care browserul nu ar putea solicita accesarea resurselor de pe web. Terminatia “s” a acestui protocol (HTTPS) semnifica faptul ca este o versiune securizata, spre deosebire cel initial, mai putin sigur.
Browserele pot accesa si alte tipuri de protocoale pentru a administra schimburile de fisiere in retea, asa cum sunt MAILTO: (folosit pentru a intra pe un client de email) sau FTP: ( care se intalneste in cazul transferurilor de fisiere).
- Al doilea element al unei adrese URL este numele domeniului inregistrat al unei locatii de pe web. De multe ori exista confuzia intre URL si domeniu, insa e bine sa stii ca cel din urma este doar parte a unei adrese complete.
Pentru ca serverele si computerele client conectate la acestea sa poata comunica intre ele, este nevoie de un limbaj special, deoarece sistemele cibernetice nu pot intelege limba umana. Astfel, “limba” de adresare intre serverele dedicate sau comune si terminalele din retea care le acceseaza este alcatuita doar din siruri de numere si litere care poarta denumirea de IP-uri.
Orice device, fie el cat de mic, un telefon inteligent sau chiar televizorul smart, are cate o adresa unica de IP care poate fi, de exemplu, de forma: 188.214.30.160. Desigur ca retinerea unor astfel de numere pentru a accesa diverse site-uri web sau alte resurse ar fi o sarcina imposibila pentru creierul uman, drept pentru care acestea au fost traduse in numele de domenii care sunt azi atat de cunoscute.
- Al treilea element al adresei URL este indicatorul caii catre resursa unica ce se afla undeva pe web. Aceasta nu indica neaparat o locatie fizica pe un server web, asa cum era la inceputurile web-ului. Odata cu aparitia gazduirii de tip VPS sau a serverelor in cloud, indicatia finala a URL-ului este mai mult o abstractie decat o realitate tangibila din punct de vedere fizic.
Adresele URL au un rol esential in functionarea web-ului asa cum este el in prezent si, de aceea, este util ca orice utilizator al internetului sa aiba macar cateva notiuni despre unul din pilonii fundamentali ai tehnologiei care azi face parte integranta din viata tuturor.
Postări asemănatoare
VR si AR – tehnologii in plina expansiune
Ce este un IDN – International Domain Name?
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice