In momentul in care vizitati un website, browserul dumneavoastra face conexiuni catre serverul web printr-un protocol de retea numit HTTP. Aceste conexiuni transmit datele de la server catre browserul web, incluzand informatiile de control ale protocolului precum si continutul paginilor web.

Totusi, cu unele ocazii, este posibil sa nu accesati in mod normal website-ul intampinand in schimb o eroare sau un cod de stare.

Codurile de stare indica rezultatul solicitarii datelor de raspuns ale serverului HTTP, acestea fiind numere formate din 3 cifre impartite in urmatoarele categorii:

  • 100 – 199: stare informationala;
  • 200 – 299: stare de succes;
  • 300 – 399: stare de redirectionare;
  • 400 – 499: eroare de client;
  • 500 – 599: eroare de server.

Trebuie mentionat faptul ca cele mai multe coduri de eroare nu pot fi vizibile in internet. Codurile de erori sunt afisate in pagina web si rezulta in urma cererilor esuate.

Eroare cod 200 OK

Codul HTTP 200 OK este intampinat atunci cand serverul web proceseaza cu succes cererea si transmite in browser continutul, fara probleme.
Utilizatorii vor intalni foarte rar acest cod pe ecran de vreme ce codurile sunt afisate atunci cand este intalnita o anumita problema.

Eroare HTTP cod 500 Internal Server Error

Acest cod de eroare apare atunci cand serverul web a primit o solicitare valida de la un client dar aceasta nu a putut fi procesata.
Aditional, erori HTTP 500 sunt declansate atunci cand serverul intalneste probleme de natura tehnica, ca si spatiul pe disc prea mic sau scaderea volumului de memorie.

Eroare cod 502 Bad Gateway

Codul de stare HTTP 502 Bad Gateway indica faptul ca serverul web pe care il solicitati actioneaza ca un proxy pentru transmiterea informatiilor de la alt server si primeste un raspuns nevalid din partea acestuia.
De cele mai multe ori aceasta eroare este declansata atunci cand sunt intampinate probleme de comunicare intre serverul initial si serverul proxy.

Eroare cod 503 Service Unavailable

Eroarea de tipul HTTP 503 Service Unavailable este intampinata atunci cand serverul web nu proceseaza cererea primita de la client.
Este posibil ca unele servere web sa afiseze erorea HTTP 503 atunci cand este depasita limita maxima impusa a numarului de procese concurente sau utilizarea CPU excesiva.

Eroare HTTP cod 301 Moved Permanently

Eroarea HTTP 301 Moved Permanently arata ca URL-ul accesat de vizitator a fost mutat intr-o alta locatie, utilizand un proces denumit redirectionare HTTP.
Aceasta operatiune permite vizitatorului o solicitare noua pentru a prelua continutul din noua locatie.
In zilele noastre, toate browserele web urmaresc in mod automat redirectionarile HTTP de tip 301, fara a mai fi nevoie de interventia vizitatorului.

Eroare cod 400 Bad Request

Tipul de eroare 400 Bad Request este de cele mai multe ori o problema tehnica. In acest context, serverul web nu poate prelua in mod corect solicitarea din cauza unei sintaxe invalide.

Eroare cod 401 Not Authorized

Acest cod de eroare este declansat atunci cand vizitatorul solicita o resursa care este protejata de serverul web si nu a fost autentificat pentru acces.
In astfel de situatii, clientul va trebui sa se conecteze mai intai la server cu ajutorul unui username si al unei parole.

Eroare HTTP cod 404 Not Found

Eroarea HTTP 404 Not Found indica faptul ca serverul web nu a putut gasi pagina sau fisierul ce este solicitat.

Acest tip de eroare apare cel mai frecvent atunci cand administratorul website-ului sterge un fisier fara a redirectiona adresa catre o locatie noua sau vizitatorii introduc un link URL gresit in browser.
In acest caz, utilizatorii trebuie sa verifice daca adresa URL este cea corecta sau sa astepte pana ce administratorii serverului corecteaza problema redirectionarii.

Intampini una din codurile de eroare afisate mai sus atunci cand iti accesezi site-ul gazduit la noi?
Contacteaza-ne de indata si echipa noastra de suport te va ajuta in remedierea acestor probleme cat ai clipi!