Tocmai ți-ai înregistrat noul nume de domeniu și ai lansat site-ul, dar când introduci adresa URL în browser pentru a-l verifica, realizezi că site-ul tău nu este funcțional. Sau poate ți-ai mutat de curând site-ul la un alt furnizor de găzduire web și unii clienți se plâng că nu îți pot accesa site-ul. Te întrebi probabil ce se întâmplă, ce a cauzat asta și încerci să cauți o rezolvare rapidă la problema ta. De fapt, această situație este una normală și se numește propagare DNS.

Propagarea DNS este procesul de transfer al unui domeniu către un nou proprietar, care nu se întâmplă instantaneu. Poate dura între 24 și 72 de ore până când comutarea este completă și site-ul tău va începe să apară pe noul său domeniu. 

În acest articol vom analiza toate lucrurile legate de propagarea DNS. Citește mai departe pentru a afla ce înseamnă un DNS server, ce este propagarea DNS, cum funcționează și care sunt factorii care influențează durata acestuia. 

Ce înseamnă DNS server și cum funcționează?

Pentru a înțelege ce înseamnă propagarea DNS, trebui să clarificăm mai întâi ce sunt serverele DNS și cum funcționează acestea.

Atunci când folosim internetul, oamenii utilizează numele de domenii, iar computerele adrese IP. De aceea, avem nevoie de un sistem de traducere a numelui de domeniu în adresă IP a serverului.

Site-ul tău este găzduit pe un server web (într-un centru de date), iar acest server web are propria sa adresă IP (Internet Protocol Adress). Pe lângă serverele web, există mii de servere DNS localizate în întreaga lume.  

Când un nume de domeniu este introdus într-un browser, DNS (Domain Name System) este cel care traduce acest nume de domeniu într-o adresă IP pentru a localiza site-ul. Rolul unui server DNS este de a asocia numele de domenii cu adresele IP.

Iată ce se întâmplă pas cu pas atunci când introduci numele de domeniu al site-ului în browser:

Totul începe în momentul introducerii numelui de domeniu în browser, unde o pagină web va apărea un moment mai târziu. Pe parcursul acestor câteva milisecunde, computerul și alte dispozitive de rețea vor efectua zeci de interogări DNS, astfel încât browserul să poată începe încărcarea paginii. Iată care sunt etapele acestui proces:

  • Browserul web solicită sistemului de operare adresa IP a site-ului.
  • Sistemul de operare verifică în cache dacă cunoaște adresa IP a site-ului. Este posibil să fi vizitat anterior acel site și atunci computerul cunoaște adresa. Dacă nu, solicită adresa IP serverului DNS.
  • Cel mai adesea, primul server DNS înregistrat în computer este routerul de acasă sau de la birou. Routerul funcționează la fel ca și computerul, verifică în memoria cache dacă adresa IP a domeniului este cunoscută. Poate că cineva a vizitat site-ul înainte și atunci memoria cache își amintește adresa.
  • Dacă routerul nu cunoaște adresa IP, își îndreaptă solicitarea către serverele DNS. Cache-ul este disponibil și aici.
  • Mergând mai departe, serverele DNS ale furnizorilor de internet solicită adresa serverelor DNS suplimentare, inclusiv serverelor root.
  • În cele din urmă, răspunsul va fi că domeniul este suportat de un server DNS specific.
  • Serverul DNS definit pentru un domeniu va răspunde cu o adresă IP către browserul de internet.
  • În funcție de setări, toate serverele DNS vor fi capabile să își amintească acea adresa IP și o vor stoca într-o cache.

Așadar, înainte ca browserul tău să găsească adresa IP a unui site web, acesta trebuie să parcurgă un proces complicat, care în funcție de ceea ce se află  în memoria cache, poate fi mai scurt sau mai lung.

Ce este propagarea domeniului?

Propagarea domeniului, denumită și propagarea DNS, este procesul de actualizare a fiecărui server de pe internet cu informații noi. Gândește-te că există miliarde de servicii pe internet și toate trebuie actualizate. Ca atare, nu este de mirare că există un decalaj între momentul în care se fac modificările respective și cel în care toate serverele au înregistrat acele modificări.

Când un site web este mutat pe un server nou primește o adresă IP diferită. La fel, când un nou domeniu este înregistrat, primește o adresa IP nouă. Fiecare server DNS din lume trebuie să își actualizeze înregistrarea cu privire la ce IP este asociat acestui domeniu. Acest proces se numește propagare. Cu alte cuvinte, propagarea este timpul necesar pentru actualizarea globală a DNS (Domain Name System) în urma unei modificări la DNS.

Modificările înregistrărilor DNS nu se propagă pe internet imediat, deoarece toate cache-urile serverului trebuie să expire și să se reîmprospăteze, care de obicei durează între 24 până la 72 de ore.

În acest timp, dacă îți transferi domeniul către un alt furnizor de găzduire web, unii nameservers se vor referi în continuare la vechea locație de găzduire a site-ului tău, în timp ce serverele care au fost deja notificate cu privire la modificare vor face referire la noua locație. Drept urmare, vizitatorii care accesează site-ul tău pot fi direcționați către locația veche sau către cea nouă, în funcție de nameserverul la care se conectează.

Factori care afectează propagarea DNS

Timpul de propagare poate fi ușor accelerat. Putem face unele lucruri singuri, iar unele dintre acestea sunt în mâinile furnizorului de internet.

  • Parametrul TTL (Time To Live) – acest parametru este setat pe serverul DNS care administrează domeniul. Acesta determină timpul de stocare a informațiilor despre domeniul din cache. Cu cât valoarea cache este mai mică, cu atât va fi mai frecventă verificarea înregistrărilor curente pentru domeniu. Din păcate, acest parametru este adesea ignorat de mulți furnizori de internet.
  • Actualizarea înregistrărilor DNS în registrul de domenii – nu putem influența cu nimic acest aspect. De exemplu, există registre care reîmprospătează datele la fiecare 15 minute, dar domeniile globale se actualizează în medie la fiecare două ore.
  • Cache-ul pe computerul local – Calculatorul tău poate, de asemenea, să stocheze adresele IP ale paginilor vizitate în cache, fără a mai fi nevoie să interogheze serverul DNS. Această memorie cache poate fi curățată de tine folosind comenzi specifice, în funcție de sistemul de operare.
  • Reîmprospătarea cache-ului din Google DNS – Google oferă instrumentul Flush Cache, care îți permite să reîmprospătezi memoria cache din DNS-ul lor.

Cât durează propagarea DNS?

Nimeni nu poate știi cu exactitate și nu poate garanta o durată anume de propagare DNS. În anumite cazuri poate dura 24 de ore, în altele până la 48-72 de ore, în funcție de factorii mai sus menționați. 

Îți recomandăm să iei în considerare durata maximă de propagare DNS și să verifici cu furnizorul de hosting web dacă totul este în regulă, înainte să începi să direcționezi trafic masiv pe site prin campanii de promovare sau alte acțiuni concrete. Este foarte important ca furnizorul tău de găzduire web să îți ofere suport 24/7. Află de ce este atât important să beneficiezi de suport pentru găzduire web 24/7 de la furnizorul tău.

Așadar, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să rămâi calm și să ai răbdare câteva zile până ce procesul de propagare DNS se va încheia. De asemenea, ne poți adresa întrebări în secțiunea de comentarii sau pe thc.ro