Atunci când îţi creezi un website sau un magazin online, ai nevoie negreşit de servicii de găzduire web. Hostingul sau găzduirea web înseamnă că tu închiriezi spaţiul din cadrul unui server, pe care vor fi încărcate toate fişierele website-ului tău. În funcţie de traficul estimat, de mărimea site-ului sau a magazinului online, de numărul adreselor de email, de programele cu care rulează site-ul tău, va trebui să alegi cel mai potrivit pachet de hosting.

Mai există şi situaţia în care, odată cu dezvoltarea site-ului sau a magazinului online, e posibil să ai nevoie de un pachet de hosting superior, care să îţi asigure o viteză de încărcare optimă şi o bună funcţionare a site-ului.

Însă, ce faci atunci când constaţi că există o mare varietate de servere pentru găzduire web, cu caracteristici diferite? Cum alegi tipul de server potrivit nevoilor tale?
În articolul de astăzi vei afla care sunt elemente de care trebuie să ţii cont, ce diferenţe există între serverele VPS şi cele dedicate şi care sunt avantajele şi dezavantajele ambelor tipuri.

Cuprins

  • De ce trebuie să ţii cont în alegerea serverului de găzduire web?
  • Ce este un server VPS?
  • Când ai nevoie de un server VPS?
  • Pachete de găzduire web pe servere VPS
  • Ce sunt serverele dedicate?
  • Când ai nevoie de un server dedicat?
  • Pachete de găzduire web pe servere dedicate
  • Servere VPS vs. Servere dedicate. Avantaje şi Dezavantaje

De ce trebuie să ţii cont în alegerea serverului de găzduire web?

Cele mai comune caracteristici ale unui server de găzduire web sunt: memoria RAM, CPU, spaţiul de stocare şi tipul panoului de administrare. Haide să vedem ce înseamnă fiecare dintre aceste caracteristici.

CPU

CPU reprezintă unitatea centrală de procesare și este una dintre componentele principale ale unui server. Dacă te gândeşti să comanzi un VPS, atunci una dintre caracteristicile pe care trebuie să le iei în considerare este cât de mult procesează comanda. CPU controlează practic funcția serverului, la fel cum creierul uman procesează comenzile corpului. Acesta trimite și primește instrucțiuni către toate componentele principale ale serverului.
CPU poate procesa mai multe solicitări simultan, asigurându-se că cererile sunt rezolvate foarte rapid. Totuși, există situații în care procesoarele pot fi supraîncărcate. Dacă există o creștere mare a traficului sau dacă sunt anumite solicitări de scripturi, atunci site-ul poate avea de suferit.
Așadar, dacă ai un site consumator de procesor sau cu un trafic mare, se recomandă alegerea unui server VPS sau chiar a unui server dedicat.

Memoria RAM

RAM este o formă de memorie care reţine date temporare atunci când site-ul rulează mai multe procese în același timp. Cu cât numărul proceselor rulate simultan este mai mare, cu atât este nevoie de mai multă memorie RAM.
Există mai multe situații în care este posibil ca site-ul tău să aibă nevoie de mai mult RAM: un volum mare de trafic, un sistem de operare care necesită mai multe resurse, un site dinamic etc. De asemenea, platformele precum WordPress, Joomla, Prestashop, Magento au nevoie de mai mult RAM.

Spaţiul de stocare

Se referă la spaţiul de stocare pe server. Website-ul tău este alcătuit din fişiere HTML, poze, video-uri, flash şi conţinut scris, care sunt salvate pe server. La fel se întâmplă şi în cazul conţinutului adreselor de e-mail (mesajele efective şi documentele ataşate).
Succesul unui website depinde de spaţiul de stocare şi de viteza de încărcare a paginilor web. Dacă spaţiul pe server nu este suficient, website-ul tău poate avea de suferit. Optează pentru un spaţiu mai mare dacă website-ul tău are nevoie de stocare fișiere și email-uri în permanență.

Panoul de administrare

Majoritatea companiilor de hosting asigură accesul la un panou de administrare prin cPanel. cPanel este ușor de accesat și de navigat, având o interfață simplă.

Un uptime de minimum 99,9%

Uptime-ul este garanţia pe care furnizorul de hosting ţi-o oferă în ceea ce priveşte disponibilitatea site-ului tău. Un uptime mai mic de 99% poate să însemne ore întregi în care site-ul nu este accesibil şi, automat, pierderi foarte mari.

Backup frecvent

O găzduire de bună calitate nu înseamnă doar Cpanel, un spaţiu mare de stocare şi viteză de transfer. Este foarte important ca fişierele salvate pe serverele companiei de hosting să fie în siguranţă şi să beneficieze de un backup frecvent. Astfel, în momentul în care apare o eroare de server sau o problemă legată de securitate, se poate reveni întotdeauna la un moment anterior, în care fişierele erau în siguranţă.

SSL

SSL-ul este un protocol care păstrează datele tuturor celor care intră la tine pe site în siguranţă. Este foarte important ca firma de gazduire la care apelezi să iţi ofere SSL, deoarece acesta oferă mai multă incredere în ochii utilizatorilor, îţi poate garanta o poziţionare mai bună în Google şi evită o mulţime de situaţii neplăcute.

Află Totul despre crearea unui magazin online: ce presupune, cât costă, cum apari în Google şi cum să vinzi.

Ce este un server VPS?

Un cont VPS (Virtual Private Server) reprezintă un spaţiu partajat, închiriat pe un server comun, care este împărţit mai multor conturi. Aceste conturi sunt închiriate către diferiţi utilizatori. Conturile pot avea configuraţii virtuale diferite, fiecare VPS având o limită maximă în ceea ce priveşte lăţimea de bandă a transferului de date, utilizarea procesorului, utilizarea memoriei RAM şi a spaţiului pe disc. De aceea, de multe ori VPS-ul poate deveni inutilizabil pentru o perioadă de timp în cazul în care se depăşeşte această limită. Pe măsură ce site-urile încep să crească, necesită mai multe resurse, iar dacă serverele nu reuşesc să menţină o bună funcţionare a acestora, pachetul sau tipul de găzduire va trebui schimbat.

Când ai nevoie de un server VPS?

Ar trebui să alegi un plan de găzduire VPS atunci când website-ul tău începe să crească şi anticipezi un volum mare de trafic sau dacă doreşti să rulezi website-uri sau aplicaţii complexe. Planurile noastre de găzduire VPS sunt perfecte pentru website-urile în creştere, în timp ce planurile premium VPS sunt exact ceea ce ai nevoie pentru proiecte solicitante.

Pachete de găzduire VPS

Toate pachetele noastre VPS beneficiază de 99,9% uptime garantat, ID dedicat gratuit şi asistenţă tehnică 24/7.
Serverele noastre sunt bazate strict pe SSD şi sunt configurate numai cu procesoare Intel Xeon de ultimă generaţie, hardware performant şi cel mai bun software de virtualizare.
De asemenea, dispui de acces complet root/administrator pe VPS-ul tău ca să îl poţi configura exact cum doreşti. În plus, poţi face oricând doreşti upgrade sau downgrade cu usurinţă la VPS, fără downtime şi fără pierderi.
Poţi alege unul dintre cele 5 tipuri de pachete de găzduire web pe servere VPS pentru Linux sau pentru Windows.

Vezi toate tipurile de pachete VPS

Ce sunt serverele dedicate?

Un server dedicat este un server care îţi aparţine în totalitate, spre deosebire de serverele partajate, în care spaţiul fizic de pe server este împărţit cu alţi clienţi ai furnizorului de hosting. Serverele dedicate sunt mult mai performante (mai rapide, mai puternice), întrucât competenţele fizice însuşi le permit acest lucru. Deoarece nu există nici o partajare a serverului, şansele de scurgeri de informaţii sau de hacking sunt deosebit de mici. Companiile mari preferă să îşi găzduiască site-urile pe servere dedicate, deoarece acestea sunt mai potrivite pentru a gestiona traficul ridicat.

Când ai nevoie de un server dedicat?

Aşa cum spuneam, în general, serverele dedicate sunt destinate companiilor sau proiectelor mari, site-urilor cu mulţi vizitatori, aplicaţiilor ce utilizează intensiv procesorul sau care au baze de date complexe. De asemenea, dezvoltatorii web sunt cei care optează pentru servere dedicate.
Poţi alege însă un server dedicat şi atunci când îţi doreşti cea mai bună viteză posibilă pentru site-ul sau aplicaţia ta sau dacă vrei control şi securitate depline.

Pachete de găzduire web pe servere dedicate

Toate pachetele noastre pe servere dedicate beneficiază de 99,9% uptime garantat, ID dedicat gratuit şi asistentă tehnică 24/7.
Serverele noastre sunt localizate în data centere ultra-moderne, care beneficiază de putere redundantă, sisteme puternice de răcire şi sisteme avansate de reţea, garantând astfel funcţionarea la parametri optimi şi obtinând un nivel ridicat de performanţă.
Absolut toate serverele noastre sunt perfect securizate şi beneficiază de protecţie avansată anti DDOS împotriva hackerilor şi atacurilor de orice natură.
Deoarece ştim că gestionarea corespunzătoare a serverelor este fundamentală, oferim acces root complet şi 19 sisteme de operare: CentOS, Ubuntu, Debian, Fedora, Slackware, VMware, Red Hat, Windows Server.

Poţi alege unul dintre cele 5 tipuri de pachete de găzduire web pe servere dedicate.

Vezi toate tipurile de pachete pe servere dedicate.

Servere VPS vs. Servere dedicate. Avantaje şi Dezavantaje

Server VPSServer Dedicat
Avantaje
Putere mare
Control
Securitate
IP dedicat
Resurse scalabile
Panou de administrare facil
Preţul
Avantaje
Îţi aparţine în totalitate
Performanţă
Rapiditate
Control absolut
Securitate avansată
IP dedicat
Panou de administrare facil
Multiple sisteme de operare
Dezavantaje
Există o limită maximă de bandă a
transferului de date, la utilizarea procesorului,
a memoriei RAM şi a spaţiului pe disc.
Dezavantaje
Preţul mai ridicat