Poate ai observat in interfata de cPanel, cand vrei sa vezi spatiul ocupat pe server in Disk Usage, ca exista locatia Other Usage. Desigur, te-ai intrebat si cum poti sa vezi fisierele din Other Usage pentru a elibera spatiul de pe server sau doar din curiozitate.

Fisierele din Other Usage provin din emailuri

In general, fisierele din sectiunea Other Usage sunt legate de conturile de email folosite de utilizatori. Atunci cand un utilizator nu mai are nevoie de un mesaj din inbox, acesta poate alege sa il stearga.

Se intampla ca mesajele sterse sa nu fie complet eliminate de pe server, dintr-o eroare de email. Astfel, spatiul se atribuie contului de cPanel sub denumire de Other Usage.

Ce poti sa faci pentru a verifica acest lucru? Este simplu. Te autentifici in conturile de email folosind clientul Horde. Dupa ce ai accesat contul de email, in coltul din dreapta-sus ai sectiunea Other. Accesezi printr-un click Other apoi dai Purge deleted.

Dupa ce ai intreprins actiunile de mai sus, verifica spatiul ocupat de fisierele din Other Usage din cPanel. Daca dimensiunea s-a modificat (a scazut) atunci ai descoperit problema!

Pentru a evita ca spatiul de pe server sa fie umplut din cauza emailurile nefolositoare, poti adauga o limita pentru fiecare cont de email. Astfel, atunci cand un utilizator va atinge limita, acesta va fi notificat ca trebuie sa elibereze spatiu prin stergerea emailurilor inutile.

Backup-urile stocate pe server pot creste dimensiunea Other Usage

Pe langa emailurile care nu au fost sterse corect, backup-urile efectuate pe server pot sa contribuie la cresterea dimensiunii in Other Usage.

Poti avea surpriza ca backup-urile userului in cauza sa fie stocate pe serverul de gazduire, dar in afara directorului tau /homedir. Acest lucru se poate intampla, spre exemplu, atunci cand ai cerut un restore dintr-un full backup.

Compania de gazduire a urcat pe server backup-ul tau, a efectuat restore-ul, insa nu a sters fisierele. Din cazua ca backup-ul este detinut de utilizatorul tau, acesta se adauga la totalul spaiului folosit pe disk, in contul tau.

Desi nu poti vedea fisierul, deoarece acesta nu a fost urcat in sectiuna de /homedir a contului tau, el exista pe server si este atribuit userului tau.

Practic, Other Usage indica fisierele detinute de utilizator, aflate oriunde altundeva pe server, in afara /homedir. In general, pot fi vizualizate de catre un utilizator cu acces de tip root,

Ce poti sa faci in cazul in care nu poti accesa fisierele din cPanel-ul tau? Daca ai acces la server, te poti loga SSH cu userul root si poti sterge manual fisierele care nu sunt aflate in contul tau de gazduire web. Altfel, trebuie sa iei legatura cu compania de gazduire sa faca acest lucru pentru tine.

Pe scurt, la intrebarea cum poti sa vezi fisierele din Other Usage in cPanel raspunsul este: nu poti. Ceea ce poti face este sa identifici problema si sa elimini fisierele care tu consideri ca nu iti mai sunt necesare.

Intamplini probleme in a identifica locatia fisierelor? Lasa-ne un comentariu si noi vom incerca sa te ajutam!