Tehnologia a avansat în ultimii ani într-un ritm accelerat, chiar sub ochii noștri. Stocarea unei cantități tot mai mari de date și posibilitatea de a le accesa aproape instant nu mai este doar un deziderat, ci o posibilitate la îndemâna oricărei persoane. Afacerile moderne au nevoie de soluții moderne și în ceea ce privește stocarea datelor și găzduirea web. Așa au apărut hardurile SSD, o nouă generație de dispozitive pentru stocarea informațiilor.

Citește articolul nostru pentru a afla:

  • Ce sunt SSD-urile?
  • HDD-uri vs. SSD-uri
  • Este hostingul pe SSD atât de rapid?
  • Avantajele găzduirii web pe SSD

Ce sunt SSD-urile?

În timp ce HDD-urile se bazează pe piese mecanice, SSD-urile (Solid State Disk) se bazează exclusiv pe piese electronice, ceea ce le face mult mai fiabile și mai rapide. Acestea funcționează similar cu unitățile USB.

Discurile SSD folosesc memorie non-volatilă pentru stocarea informațiilor. Spre deosebire de RAM, acestea nu vor pierde niciuna din informațiile stocate odată ce alimentarea este oprită. Stocarea datelor se face pe microcipuri, deci nu au părți mobile, ceea ce le face mai rezistente la șocuri și au întârzieri mult mai mici atunci când citesc/scriu date.

În ceea ce privește funcționalitatea, acestea nu sunt diferite de HDD-urile obișnuite, dar oferă o viteză semnificativ mai mare. În timp ce viteza HDD poate fi de 15-20 de milisecunde, SSD-urile au viteze de citire/scriere de 0,2 milisecunde. Acest lucru face evident faptul că SSD-urile vor oferi o funcționalitate mult mai bună.

Aceste beneficii se aplică și în cazul performanței serviciilor de găzduire web. Viteza este o caracteristică semnificativă a site-urilor web moderne. Utilizatorii se așteaptă ca paginile web să se încarce în mai puțin de trei secunde. Este evident că suportul pe care stochezi un site web afectează viteza cu care este livrat utilizatorilor.

Unitățile SSD sunt de aproximativ 3 ori mai rapide decât HDD-urile, acesta fiind un motiv important pentru a alege servicii de găzduire web pe SSD.

HDD-uri vs. SSD-uri

SSD-urilor ocupă un loc semnificativ printre cele mai noi inovații tehnologice. Acestea s-au îndepărtat de arhitectura tradițională pe care au avut-o hard disk-urile în ultimii 10 ani. Principala diferență între cele două tipuri de unități este că HDD-urile sunt dispozitive mecanice, în timp ce SSD-urile sunt complet electronice.

HDD (Hard Disk Drive)

Un hard disk folosește stocarea magnetică pentru stocarea și citirea datelor. Are unul sau mai multe discuri cu rotire rapidă, care sunt acoperite cu material magnetic. Informațiile din aceste discuri sunt citite cu un cap magnetic care este montat pe un braț de acționare în mișcare.

Viteza cu care se rotește discul din interior determină cât de rapid pot fi citite/scrise datele. HDD-urile din centrele de date au de obicei viteze de citire de 7,2 mii până la 15 mii de rotații pe minut.

Viteza totală a acestora este măsurată prin IOPS (operațiuni de intrare / ieșire pe secundă). Datele menționate mai sus înseamnă aproximativ 80 – 180 IOPS.

Iată argumentele noastre pro și contra în ceea ce privește HDD-urile.

Pro:

  • Spațiu pe disc disponibil de la 100 GB la 4 TB.
  • Mai ieftin. 

Contra:

  • Vulnerabil la mișcare.
  • Viteze mult mai mici de citire/scriere în comparație cu un SSD.

SSD (unitate solidă)

Spre deosebire de HDD-uri, care se bazează pe discuri, SSD-urile stochează date pe microcipuri. Nu folosește părți mobile, astfel încât găsirea și citirea locației datelor se face fără întârzieri. Același lucru este valabil și pentru scrierea de date. Astfel, acestea sunt mult mai rapide și mai fiabile decât oricare dintre predecesorii lor.

Viteza SSD este măsurată diferit de HDD-uri, deoarece sunt fabricate în scopuri diferite. Pot fi citite și inscripționate intens, iar performanța lor este măsurată și în IOPS.

  • Un SSD citit intensiv funcționează cu aproximativ 4600 până la 15 500 IOPS.
  • Un SSD inscripționat intensiv operează cu aproximativ 65 000 până la 75 000 de IOPS.

Iată argumentele noastre pro și contra pentru alegerea unui SSD:

Pro:

  • Viteză mai mare atunci când accesezi date aleatorii, de 100 ori mai rapid decât un HDD obișnuit.
  • Transfer de date de mare viteză, de 4 ori mai rapid decât un HDD.

Contra:

  • Mai scump decât un HDD.

Deci, hostingul web pe SSD este într-adevăr atât de rapid?

Site-urile web realizate cu sisteme de gestionare a conținutului, cum ar fi WordPress, Magento sau Durpal, vin cu mii de teme și pluginuri. Acestea toate trebuie să se încarce și să-și facă bine treaba atunci când un utilizator vizitează site-ul. Mai mult, odată ce un vizitator intră într-un astfel de site dinamic, acesta declanșează numeroase interogări ale bazelor de date în timp ce accesează conținutul din pagină.

Cu atât de multe interogări în baza de date și atât de mult conținut de vizualizat, utilizarea discurilor rotative încetinește semnificativ viteza generală a site-ului. Așadar, este nevoie de un hardware care poate eficientiza cât mai mult acest proces pentru a optimiza viteza de încărcare a site-ului. Iar viteza este un factor foarte important atât din punct de vedere al interfeței cu utilizatorul, cât și din punct de vedere SEO. 

SSD-urile fac exact acest lucru. Citesc toate aceste date simultan, astfel încât viteza de navigare va fi mult mai bună, datorită timpilor de încărcare mai mici. Așa cum am menționat anterior, HDD-urile citesc/ scriu datele cu un timp de acces de 15-20 milisecunde, în timp ce SSD-urile au un timp de acces doar 0,2 milisecunde.

Planurile tradiționale de găzduire web încă stochează informațiile pe HDD-uri, în timp ce companiile moderne oferă găzduire web pe unități SSD.

Dacă vrei să afli mai multe despre cele mai bune soluții de găzduire web, te sfătuim să citești și articolul Servere pentru găzduire web – ce alegem? Servere dedicate sau servere VPS?

Avantajele găzduirii web pe SSD

Mai simplu spus, găzduirea SSD este mult mai rapidă și mult mai fiabilă decât cei care folosesc HDD-uri. Unitățile SSD sunt mai rezistente la șocuri, au latență și timpi de acces mult mai scăzuți. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale utilizării unor servicii de hosting pe SSD.

4x Viteza de găzduire

Dacă o gazdă web folosește HDD-uri pentru a stoca datele tale, discul său se va roti și capul magnetului va trebui să se deplaseze pentru a localiza informațiile necesare pentru încărcarea site-ului tău de fiecare dată când ai un vizitator. 

Găzduirea SSD reprezintă multe unități SSD gata să fie utilizate. Atunci când îți dorești un site foarte rapid, ar trebui să alegi servicii de găzduire pe SSD, deoarece neavând componente mecanice, încărcarea datelor se face mult mai rapid, timpii de răspuns fiind mult mai mici.

Mai sigure

Dacă arunci un HDD pe podea, este posibil să provoci daune ireversibile datelor tale. Faptul că sunt alcătuite din piese mecanice face ca HDD-urile să fie mult mai vulnerabile la șocuri. Chiar și manipulări greșite pot cauza pierderi de date.

SSD-urile nu au părți mecanice, astfel încât, practic, poți arunca dispozitivul în timp ce o unitatea SSD funcționează în interiorul său. Aceasta înseamnă că SSD-urile sunt mult mai puțin vulnerabile la daune.

Stabile

Dacă un hard disk se mișcă în timp ce datele sunt procesate, procesul ar putea fi întrerupt, deoarece micile mecanisme din interiorul acestuia sunt foarte sensibile. Acest lucru ar putea afecta o operație sau ar putea duce la întârzierea acesteia. Este ca și cum hard disk-ul ar sări o bătaie a inimii.

SSD-urile nu au discuri rotative instabile, deci nu au această responsabilitate. Toate datele site-ului tău vor fi stocate în siguranță pentru a oferi o experiență de navigare plăcută vizitatorilor tăi.

Prietenoase cu mediul

Folosirea energiei într-un mod eficient și responsabil devine din ce în ce mai importantă pe măsură ce cerințele noastre tehnologice cresc. Trebuie să reducem consumul de energie acolo unde este posibil și să utilizăm această energie în locurile potrivite.

Poate nu îți vine să crezi, dar alegerea găzduirii web pe SSD este o decizie ecologică. 

SSD-urile consumă cu 80% mai puțină energie decât HDD-urile. Acest lucru poate nu înseamnă prea mult în ceea ce privește un laptop, dar vorbim aici despre centre de date. Acestea sunt hangaruri uriașe cu dulapuri care adăpostesc un număr mare de hard disk-uri. Aceste centre de date trebuie să aibă sisteme de răcire puternice pentru a menține hardware-ul la o temperatură optimă.

Mai bune pentru afaceri

Viteza și fiabilitatea mai mare permit o viteză de încărcare mult mai bună pentru pagini web și conținut. Dacă site-ul tău este rapid, este mult mai ușor să satisfaci utilizatorii cu o experiență fluidă. Când sunt mulțumiți de site-ul tău, este mai probabil ca utilizatorul să efectueze o achiziție.

Concluzie

Dacă analizezi puțin situația, prezicerea că SSD-urile reprezintă soluția de stocare a viitorului este una foarte normală, deoarece acestea sunt mult mai bune în fiecare aspect tehnic decât stocarea de date tradițională.

  • SSD-urile oferă o viteză mult mai mare
  • Sunt mai bune pentru afaceri
  • Sunt mai fiabile decât HDD-urile
  • Consumă mai puțină energie electrică și nu produc atât de multă căldură
  • Vitezele mari oferă o experiență mai bună pentru utilizatori

Așadar, ai o mulțime de opțiuni pentru configurarea site-ului tău cu servicii de găzduire pe SSD. 

Compania noastră oferă diverse pachete de găzduire web pe SSD, potrivite oricărui tip de afacere.

Află mai multe sau contactează-ne aici.