Prin Web Design intelegem procesul de creare a unui site web, incluzand atat structura site-ului, cat si design-ul grafic. Desi pare a fi o explicatie simpla, raspunsul la intrebarea “Ce inseamna web design?” este mult mai amplu. Pe scurt, un web designer se foloseste de mai multe aspecte, cu ajutorul carora va crea un site web relevant pentru brand-ul companiei.
Acesta va tine cont de factorii estetici pentru realizarea unui site web atragator si usor de utilizat. Insa, chiar daca design-ul website-ului va fi unul nemaipomenit, tineti cont de faptul ca pentru a functiona aveti nevoie de o gazduire web buna.
Pana in anul 2010, web design-ul era folosit pentru a crea site-uri web adaptabile oricarui browser accesat pe desktop. Incepand cu acest an, insa, web designerii s-au axat, din ce in ce mai mult, pe realizarea de site-uri web pentru dispozitivele mobile.
Iata toate informatiile de care ai nevoie pentru a intelege ce inseamna web design:
1. Ce este web design?
2. Ce este un web designer?
3. Elementele Web designului
4. Care este diferenta intre web design si web development
5. Concluzii: De ce este web designul atat de important?
Atat clientii, cat si cei care doresc sa invete sa creeze un site web, trebuie sa inteleaga ce inseamna web design. In acest moment, internetul a devenit cea mai utilizata sursa de informatie, iar web designerii buni sunt din ce in ce mai cautati.
Ce inseamna Web Design?
Web designul se refera, in special la identitatea vizuala a site-ului web. Pe langa aceast aspect, designerul se va ocupa de crearea imaginii grafice care va ajunge la vizitatorul site-ului. In ultima perioada, limita dintre “web design” si “web development” a devenit tot mai subtire. Acum, majoritatea web designerilor au cunostinte de HTML, CSS si JavaScript.
1. Ce este Web Design-ul?
Web Design-ul se refera la totalitatea etapelor de realizare a esteticii unui site web, cat si la utilizabilitatea acestuia. Estetica site-ului web cuprinde mai multe aspecte: de la asezarea in pagina si schema de culori utilizata, pana la tot ce tine de User Experience (UX) si User Interface (UI).
Pentru crearea unui site web sunt folosite doua limbaje:
- HTML (Hypertext Markup Language) – este un limbaj de marcare. Se vor folosi taguri specifice pentru crearea unor elemente de design, precum asezarea in pagina;
- CSS (Cascading Style Sheets) – foloseste coduri pentru stilizarea paginilor web create cu ajutorul HTML;
Unii web designeri folosesc si JavaScript, un limbaj de programare, cu ajutorul caruia, acestia introduc anumite functionalitati in paginile site-ului.
Web design-ul include mai multe elemente:
- Aspect (Layout)
- Imagini
- Schema de culori
- Lizibitate
- Asezare in pagina
- Continut
- Tipografie
- Navigare
- Adaptare
Un web design de calitate implica un aspect simplu si un site web usor de parcurs de catre vizitatori. Este necesar ca website-ul sa fie responsive – elementele de design se vor modifica automat, in functie dimensiunea dispozitivului.
2. Ce este un Web Designer?
Mai sus am explicat notiunea de Web Design. Persoana care detine toate cunostintele legate de realizarea esteticii unui site web se numeste Web Designer. Ce face acesta, mai exact?
Un Web Designer profesionist va identifica obiectivele clientului pentru a putea aplica toate cunostintele sale in procesul de creare a site-ului web. Acesta va tine cont de interesele companiei pentru a crea imaginea vizuala, si pentru a organiza continutul site-ului.
Care sunt abilitatile unui web designer?
Un profesionist care stie, cu adevarat, ce inseamna web design-ul, detine mai multe cunostinte, cu ajutorul carora va avea rezultatele dorite. Printre acestea, se numara:
- Stie sa lucreze cu ajutorul diferitelor software-uri de design, cum ar fi Adobe Creative Suite sau Photoshop;
- Detine cunostinte HTML si CSS;
- Are simtul estetic dezvoltat – stie sa aleaga paleta de culori pentru imaginea vizuala a brandului; se foloseste de principiile de proiectare de baza; stie cum sa lucreze cu imaginile alese pentru aspectul site-ului, si multe alte elemente de estetica si design;
- Stie sa creeze site-uri web responsive – un web designer profesionist nu va termina un proiect pana cand site-ul nu va fi reactiv la dimensiunile ecranului oricarui vizitator. Ce inseamna acest lucru? Cu ajutorul web designului, profesionistul va integra elemente care se vor modifica in functie de marimea dispozitivului pe care site-ul va fi afisat;
- Comunicarea este cheia – intr-adevar, comunicarea nu face parte din abilitatile tehnice pe care un web designer trebuie sa le detina. Este foarte important, insa, sa existe o colaborare buna intre profesionist si client. Astfel, web designerul va reusi sa obtina exact infomatiile de care are nevoie pentru a putea crea un site web ce atinge obiectivele companiei.
Un web designer bun, va avea aceste calitati:
- poate lucra in echipa – este un aspect foarte important, deoarece un web designer poate colabora cu programatori, experti SEO sau alti profesionisti in domeniu;
- este creativ – imagineaza-ti un web designer fara imaginatie: exact! Vei primi un site web sec si neatractiv;
Ce stie sa mai faca un web designer?
- Design-ul de Logo-uri
- Adaugare butoane de tip “Call to action”
- Crearea hartii site-ului
- SEO – are nevoie de cunostinte SEO pentru a putea optimiza site-ul pentru motoarele de cautare
- Editeaza imaginea unui site web deja existent
- Se ocupa de imaginea vizuala a companiei;
Pe scurt, un web designer se ocupa de tot ce tine de imaginea vizuala a companiei, aplicand toate cunostintele pe care le detine pentru realizarea de site-uri relevante si atragatoare.
Web designerii se pot specializa pe 3 nise: User Experience Designer (UX), User Interface Designer (UI) sau Visual Designer.
User Experience Designer (UX)
UX Designerul are rolul de a crea partea din spatele imaginii finale a site-ului web. Un astfel de designer trebuie sa inteleaga intentia utilizatorului si sa isi foloseasca cunostintele pentru crearea arhitecturii site-ului.
Design-ul UX implica atat cercetarea, cat si proiectarea si testarea utilizabilitatii. Va Contrui o strategie pentru continutul proiectului. User Experience Designer-ul se va concentra pe nevoile, comportamentele si obiceiurile utilizatorului. Design-ul si imeginea de ansamblu finale ale site-ului web depind de experienta acestui profesionist.
User Interface Designer (UI)
UI Designerul se concentreaza pe partea estetica. Asa cum ii spune si numele, acesta se va axa pe designul interfetei pentru o mai buna experienta a utilizatorului. UI designerul va imbina cunostinte de design grafic, teoria culorilor, asezarea si aspectul imaginilor etc. Pe scurt, acesta va folosi informatiile primite pentru a realiza o imagine clara si echilibrata a brandului.
Visual Designer
Un Visual Designer este, de fapt, o combinatie intre UI Designer si Graphic Designer. Acesta isi foloseste cunostintele pentru a imbunatati aspectul vizual final. Rolul sau este nu doar sa creeze un design estetic, ci lucreaza, in special, pentru experienta utilizatorului.
3. Elementele Web Design-ului
Cele mai importante elemente ale Web Design-ului de calitate sunt urmatoarele:
- Aspectul (Layout)
- Imaginile
- Schema de culori
- Lizibitatea si Continutul
- Tipografia
- Navigarea
- Adaptarea
Fiecare element mentionat in aceasta lista are o importanta deosebita in web design. Profesionistul se va folosi de toate cele enumerate pentru rezultatul final. Pentru a intelege mai bine ce este web design-ul, iata care este rolul fiecarui element:
Aspectul
Aspectul paginii este cea mai importanta parte a procesului de design web. Acesta este “impactul vizual” . Designer-ul trebuie sa creeze o pagina intuitiva, accesibila si placuta pentru utilizator. Aspectul trebuie sa se muleze pe orice dispozitiv, sau dimensiune a ecranului pentru o experienta placuta.
Imaginile
Uneori, textul nu aduce suficienta informatie utilizatorului. De aceea, imaginile, fie grafice, ilustratii sau fotografii sunt foarte importante pentru experienta utilizatorului. Designerul poate folosi imagini ce se completeaza reciproc pentru aspectul placut al site-ului.
Schema de culori
Schema de culori va fi aleasa de catre profesionist, in stransa legatura cu obiectivele brandului si companiei pe care o va reprezenta. Designerul va alege o culoare dominanta, alaturi de care va folosi si altele. Astfel, va crea o paleta. Tot designul web al site-ului va tine cont de aceasta schema de culori.
Lizibilitate si Continut
Lizibilitatea este foarte importanta in ceea ce priveste imaginea finala a unui site web. Utilizatorii petrec foarte putin timp citind textul afisat pe pagina deschisa. De aceea, este important ca acesta sa fie usor de parcurs, iar informatiile usor de gasit.
Tipografia
Stilul si formatul textului scris trebuie sa reflecte continutul site-ului web. Textul trebuie sa fie usor de citit si atractiv pentru utilizator.
Navigarea
Elementele de navigare sunt absolut necesare deoarece permit utilizatorului sa parcurga, cu usurinta, paginile unui site web. Designerul le poate integra in antetul, subsolul sau corpul site-ului.
Adaptarea
Orice site web trebuie sa fie responsive. Ce inseamna acest lucru? Designerul web trebuie sa integreze elemente care se vor modifica in functie de dimensiunea ecranului utilizatorului. Este foarte important pentru o experienta placuta.
4. Diferenta intre Web Design si Web Development
Pentru a intelege mai bine ce inseamna Web Design-ul, trebuite sa stii ca aceste doua categorii sunt diferite, si implica actiuni diferite. Tot mai multi Web Designeri si-au insusit cunostinte de web development si, astfel, reusesc sa creeze site-uri web fara ajutorul altor profesionisti.
Cu ce se ocupa un Web Developer?
Un developer va lucra in colaborare cu un web designer. Acesta va construi site-ul cu ajutorul codului, in concordanta cu planul designerului. La final, Web designerul va adauga elemente estetice, pentru imaginea finala a proiectului.
Exista 3 specializari pe care Web Developerul si le poate alege:
- Back-end Eeveloper – acesta va folosi limbaje complexe de programare, precum SQL, Java, C#/C++, Python, JavaScript pentru a crea nucleul site-ului;
- Front-end Developer – acesta va lucra in stransa legatura cu web designerul. Va folosi HTML, CSS si JavaScript. Ultilizatorii vor interactiona, in mod direct cu elementele create de acestia;
- Full-Stack Developer – Acestia putem spune ca sunt specialistii. Au atat cunostinte de back-end, cat si de front-end. Au toate cunostintele de care are nevoie un web developer.
Pe scurt, Web Designerul se ocupa de partea estetica si creativa a site-ului, pe cand un Web Developer se va folosi de cod pentru a da functionalitate site-ului. Desi un designer trebuie sa vina cu ideea, sa lucreze in programe precum Adobe Photoshop, cunoasterea limbajelor HTML si CSS il poate ajuta in crearea conceptului si imaginii finale ale site-ului.
5. De ce este web designul atat de important?
Citind acest articol, ai inteles ce inseamna web design -ul. De ce este acesta atat de important? De ce avem nevoie de web designeri profesionisti si care este legatura acestora cu web developmentul?
Web designul este foarte important deoarece internetul este cea mai utilizata sursa de informatii, iar utilizatorii trebuie sa aiba o experienta placuta atunci cand acceseaza un site web. Competitia este din ce in ce mai mare in orice domeniu. S-a demonstrat faptul ca un aspect placut si un site usor de parcurs are sanse mult mai mari de a atrage noi utilizatori.
Nu este vorba doar de atragerea utilizatorilor, dar si de experienta acestora atunci cand au nevoie de o informatie sau un serviciu. Cu ajutorul web designului, clientii gasesc mult mai repede ceea ce au nevoie. Nu putem spune acelasi lucru si despre site-urile care nu ofera o experienta placuta utilizatorului.
Un designer care nu are toate cunostintele necesare, va crea site-uri prea incarcate, greu de urmarit, sau, din contra, cu informatii insuficiente. Este important sa accesam pagini cu o paleta de culori placuta, un stil relevant si un aspect usor de urmarit.
Pentru a se putea concentra pe task-urile sale, un web designer are nevoie de o colaborare cu un web developer profesionist. Astfel, clientul va primi un proiect realizat in concordanta cu nevoile si obiectivele sale.
In concluzie, ce inseamna web design-ul?
Web design-ul reprezinta utilizarea mai multor elemente, care, cumulate, vor duce la realizarea imaginii vizuale si a utilizabilitatii site-ului web. Aspectul unei pagini este esential pentru experienta utilizatorului. Un web designer se va folosi de imagini, texte, si alte elemente de estetica pentru rezultatul final.
Tu ai inteles ce inseamna Web Design?
Ce Inseamna Web Design
Postări asemănatoare
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice