Probabil deja te gandesti de ce ar vrea cineva sa-ti atace siteul. Pana la urma, nu detii secrete de stat sau informatii atat de importante incat sa merite un astfel de efort. Raspunsul este simplu: din considerente financiare.

Pana la urma, totul se rezuma la bani. Hackerii pot face bani prin raspandirea de virusi, spam de linkuri sau atacuri de tip phishing. Iar partea cea mai interesanta este ca astfel de atacuri sunt automate, deci sunt sanse mari ca persoana care se afla in spatele operatiunii sa nu fi vizitat niciodata siteul tau.

Pe cat de interesant de studiat este fenomenul, pe atat de periculos este pentru orice brand. Printre altele, securitatea precara sau lipsa ei deplina poate influenta modul in care Google iti evalueaza siteul. Prin urmare, iti va afecta pozitiile in SERPs (Search Engine Results Pages).

Ce este de facut pentru a evita o astfel de situatie neplacuta? Desigur, primul pas spre o securitate mai buna este sa colaborezi cu o firma de hosting care investeste permanent in tehnologii avansate care sa elimine orice vulnerabilitate. Mai departe, totul tine de detalii pe care trebuie sa le cunoasca orice persoana care detine un site.

HTTP – cel mai frecvent faux pas in online

Poate parea greu de crezut, dar in 2020 inca mai intalnim siteuri care nu detin un certificat SSL. Multi pleaca de la premisa ca doar magazinele online sunt nevoite sa treaca de la HTTP la HTTPS si ca este o investitie care nu merita in cazul blogurilor sau siteurilor de prezentare. Nimic mai gresit!

Certificatul SSL nu este doar un paravan intre hackeri si informatiile personale stocate pe site. In primul rand, securizarea domeniului a devenit de cativa ani buni un factor de ranking in motorul de cautare. Google isi doreste sa ofere utilizatorilor o experienta de calitate superioara, motiv pentru care avantajeaza siteurile de incredere in momentul in care le claseaza in SERP.

Mai mult, incepand cu anul 2018, vizitatorii pot vedea in bara de adrese avertismentul Not Secure atunci cand acceseaza un site fara certificat SSL. Cu alte cuvinte, consecintele nu mai sunt doar de natura SEO, ci ajung sa pericliteze credibilitatea in fata utilizatorilor. Vrei sa arati vizitatorilor ca pot avea incredere in tine. Vrei sa intre pe site, sa viziteze cat mai multe pagini, sa petreaca cat mai mult timp citind continutul pe care il livrezi.

Este mai usor sa aduci pe site un utilizator nou decat sa-l fidelizezi. Primul pas este consolidarea increderii. Daca nu se simte in siguranta, utilizatorul va iesi si, cel mai probabil, nu va mai reveni. Daca ai observant o rata de respingere mare, acesta poate fi unul dintre motive.

Certificatul SSL nu este scump, iar unele companii (implicit thc.ro) il ofera gratuit. Nu ai niciun motiv sa nu iei masuri in acest sens cat mai repede cu putinta! Desigur, nu te astepta ca trecerea de la HTTP de la HTTPS sa te aduca peste noapte pe prima pozitie in Google, ci doar sa-ti aduca un avantaj in fata algoritmului de ranking al motorului de cautare.

Atentie la linkurile interne!

Asa cum ai aflat deja, multe atacuri cibernetice sunt facute din considerente SEO. Daca faci eforturi in acest sens, probabil stii deja ca activitatea Off Page joaca un rol important atunci cand vrei sa ocupi o pozitie cat mai buna in Google. Cantitatea si, mai ales, calitatea linkurilor externe reprezinta poate cei mai importanti factori de ranking.

In Romania, una dinte cele mai frecvente modalitati de creare de backlinkuri este achizitionarea de advertoriale. Ceea ce costa bani. Multi. Hackerii asta fac. Gasesc siteurile neprotejate si isi adauga linkuri.

Dar problema adevarata nu este nici pe departe ca isi pun un link pe siteul tau. Ceea ce te afecteaza este faptul ca, de cele mai multe ori, trimit catre siteuri de slaba calitate, care iti pot creste scorul de spam si scadea credibilitatea in fata motorului de cautare. Masurile de securitate pe care le iei te ajuta sa previi o penalizare pe care ai putea sa o iei din cauza hackerilor.

Nu uita de backup!

Oricine poate fi victima unui atac cibernetic, asa ca este important sa faci un backup zilnic. Pagubele pe care hackerii le pot crea pot fi diminuate daca poti sa inlocuiesti cat mai repede fisierele si baza de date cu versiunea de rezerva. De asemenea, va fi necesar sa schimbi datele de logare pentru a preintampina un al doilea atac. 

La THC stim cat de importanta este realizarea frecventa a backup-ului, motiv pentru care il realizam automat, in fiecare zi. Poti sa-l faci si manual in cazul in care ai facut modificari importante in site. Va fi necesar sa te conectezi pe site prin FTP si sa copiezi toate fisierele intr-un mediu separat si securizat. Apoi, va trebui sa accesezi phpMyAdmin pentru a face o copie si pentru bazele de date.

Am abordat pe larg acest subiect aici.

Foloseste parole puternice

Este bine sa setezi o parola pe care nu o mai folosesti deja pentru conturile de social media sau alte siteuri pe care le frecventezi. De asemenea, gaseste o varianta care nu este la indemana oricui, precum numele tau, data de nastere sau combinatia de cifre 12345. Alege ceva complex si care nu poate fi spart foarte usor.