Fie că ai deja un business offline, sau abia ți-ai făcut planul de afaceri, sigur te-ai gândit să îți lansezi serviciile și online. Deoarece mediul online este într-o continuă creștere, iar utilizatorii caută din ce în ce mai mult pe internet să facă shopping sau să se informeze, prezența în online este acum obligatorie pentru orice firmă.

Dar ce se întâmplă atunci când alegerea unui domeniu devine cea mai mare piedică a ta? Când nu știi cum să alegi numele domeniului, nu ai nici cea mai mică idee cum să îl înregistrezi sau ce date îți trebuie pentru a intra în posesia lui, noi îți venim în ajutor!

Vom parcurge împreună câțiva pași pentru ca tu să fii sigur că faci alegerea potrivită, în ceea ce privește înregistrarea unui domeniu nou.

Cum alegi numele domeniului?

Înante de a te hotărî la un nume de domeniu, analizează nișa căreia te adresezi și notează-ți cuvintele care îți apar în minte.

Spre exemplu, vrei să îți deschizi un magazin virtual. Cui te adresezi? Ce vinzi? Care este industria în care activezi? – sunt câteva dintre întrebările pe care trebuie să ți le pui. Dacă vrei să ai un magazin de jucării online, atunci printre principalele cuvinte cheie ar trebui să se numere: jucării copii, jucării din lemn, jucării ecologice, jucării ieftine, jucării de lux etc. – în funcție de grupul tău tintă.

Pentru SEO, este ideal să ai în denumire și cuvinte care să reflecte activitatea site-ului tău. Referindu-ne la exemplul de mai sus, un potențial nume de domeniu ar putea să fie “jucării-copii.ro”. Pentru ceva mai “plastic” am recomanda “haisanejucam.ro”

Dacă te gândești să vinzi mai multe tipuri de produse, din categorii foarte diferite, poți să iei în considerare un nume de tip Brand. Astfel, vei îngloba sub un singur nume toate produsele.

Evită să incluzi în numele domeniului locația companiei. Pentru a delimita aria de acoperire, folosește extensiile domeniului (TLD-uri). În cazul în care vei comercializa produsele doar pe teritoriul României, atunci un domeniu .ro va ajuta clientul să înțeleagă acest lucru. Te gândești să vinzi produsele în Europa? Atunci alege TLD-ul .eu. Pentru a comercializa internațional, extensia .com îți va identifica website-ul ca fiind valabil global.

Există și TLD-uri specifice care îți pot contura numele domeniului. Pentru o sala de fitness, există TLD-ul .fitness. Sunt o mulțime de TLD-uri care definesc target-uri specifice de public: actor, art, audio, build, buzz, catering, coffee, design, education, farm, hotels, menu etc. Poți să verifici lista cu TLD-urile disponibile online, la providerul de domenii.

Limitează-ți domeniul la câteva cuvinte cheie definitorii. Nu încerca să alegi un domeniu foarte lung și greu de reținut. Desi nu există un număr de caractere recomandat pentru a înregistra un domeniu, gândește-te că acesta să fie simplu și de impact, ușor de ținut minte.

Acum că te-ai hotărât la câteva nume, verifică disponibilitatea domeniului. Dacă acesta nu este înregistrat, atunci îl vei putea achiziționa.

Cum înregistrez un domeniu nou

Înregistrarea unui domeniu nou nu este deloc un proces complicat. Dar, înainte de a face acest pas, gândește-te sub numele cui îl vei înregistra.

Ai o companie iar website-ul va reprezenta o extensie a acesteia? Atunci folosește datele firmei pentru a înregistra domeniul.

Dacă website-ul este de tip hobby, poți să folosești cu încredere datele tale personale.

Evită să înregistrezi domeniul cu datele unei terțe persoane sau o altă companie. Nu recomandăm înregistrarea lor în numele firmelor contactate pentru a îți face designul sau cele care îți oferă găzduirea. Logica în spatele acestei idei este simplă: domeniul nu o să fie în posesia ta.

Atunci când înregistrezi un domeniu, deținătorul de drept este cel ale cărui date de identificare se regăsesc pe factură. Așadar, daca firma care ți-a realizat website-ul a înregistrat domeniul în numele companiei proprii, gândește-te că poate peste un timp, aceasta nu va mai putea fi contactata. Apoi, există riscul să nu îți mai poți extinde perioada de valabilitate a domeniului și acesta să expire. Drept rezultat, website-ul tău o să fie offline, inaccesibil.

Care sunt costurile înregistrării unui domeniu .ro?

Costul înregistrării unui domeniu variază, în funcție de perioada de înregistrare aleasă, cât și de registrar (companie de unde achiziționezi domeniul).În general, prețul înregistrării unui domeniu .ro pentru un an variază între 7.5 EUR și chiar 14 EUR.

Recomandăm să fii foarte atent la companiile care promit înregistrarea unui domeniu la preturi foarte mici – este posibil ca acestea să nu fie înregistrate pe numele cumpărătorului și acest lucru poate duce la evenimente neplăcute, precum pierderea acestuia. Sau, mai mult, costurile pentru reînnoirea domeniului pot fi uneori și de 5 ori mai mari.

Asigură-te că registrar-ul pe care l-ai ales este unul de încredere. Citește mereu Termenii și Condițiile unui registrar referitoare la achiziționarea domeniilor, înainte de a face plata. De asemenea, vezi de cât timp activează pe piața serviciilor și caută review-uri online despre companie.

Evită să cumperi servicii de la firme ce nu prezintă încredere sau au review-uri negative multe. Aceștia pot să nu furnizeze serviciul sau să îl închidă după o perioadă de timp, făcând recuperarea acestuia foarte grea.

Desi sunt mulți registrari care oferă servicii de înregistrare a domeniilor, la THC.ro găsești printre cele mai mici preturi atât la domeniile .ro cât și la serviciile de găzduire web. Activarea domeniului este automată, imediat ce sistemul a primit plata pentru el. Detaliile sunt transmise imediat, către adresa de email cu care te-ai înregistrat.

Cât timp este valabil un domeniu?

Este posibil ca domeniul tău să fie asociat cu un proiect pe termen definit, spre exemplu pe 2 ani, timp după care să nu mai ai nevoie de el. Sau, poate profilul tău se va schimba peste o perioadă de timp și vei renunța la domeniul ales.

Tocmai de aceea, un provider de domenii îți vă pune la dispoziție opțiunea de a înregistra domeniul pe o perioadă fixă, cu o valabilitate între 1 și 10 ani. Această opțiune este afișată în momentul în care inițiezi procesul de achiziționare a domeniului.

Poți alege să înregistrezi domeniul pe o perioadă mică (1 an), iar apoi să îl reînnoiești. Domeniul tău va rămâne activ și disponibil online pe toată perioada contractuală.

Dacă uiți să reînnoiești domeniul în timp util, înainte ca acesta să expire, nu trebuie să îți faci griji că l-ai pierdut. Majoritatea providerilor țin cel puțin 30 de zile domeniul, înainte ca acesta să fie șters. Unele companii extind această perioada până la 90 de zile. Așadar, vei avea timp să îl recuperezi.

Recuperarea unui domeniu expirat implică, de obicei, o taxă. Această taxă este de multe ori mult mai mare decât costul reînnoirii domeniului. Încearcă să eviți să ajungi în această situație, pentru a nu avea costuri foarte mari la prelungirea domeniului.

În momentul în care domeniul tău expiră și trece perioada de grație, acesta va fi șters din baza de date și va fi disponibil pentru înregistrare. Asta înseamnă că orice utilizator va putea înregistra fostul tău domeniu și îl va putea utiliza. Drepturile tale ca și proprietar încetează în momentul în care domeniul expiră.

Un alt aspect ce trebuie menționat este faptul că atunci când domeniul expiră, website-ul tău va fi offline, inaccesibil. Acest lucru va duce la imposibilitatea de a verifica emailurile asociate cu domeniul și implicit la stoparea afișării paginilor din website.

Ce fac dacă am greșit numele domeniului la achiziție?

Din păcate, domeniile nu beneficiază de rambursarea banilor și nici nu se pot modifica, odată ce au fost înregistrate.

Asta înseamnă că atunci când înregistrezi un domeniu nou, trebuie să ai atenția sporită. Verifică de două ori numele acestuia, înainte să treci spre achiziționarea lui. În timp ce unui plan de găzduire i se poate modifica principalul domeniu atribuit, un domeniu înregistrat nu se mai poate modifica.

În consecință, schimbarea numelui domeniului înseamnă, de fapt, achiziționarea unui alt domeniu.

THC.ro îți oferă o mulțime de domenii și TLD-uri din care poți alege. Îți poți înregistra domeniul cu costuri foarte mici și îți oferim asistentă oricând, online, în cazul în care ai nevoie. La noi găsești extensii de domeniu care se potrivesc afacerii tale și avem un proces de înregistrare foarte simplu de urmat.

Nu trebuie să ai cunoștinte vaste în domeniul găzduirii web. Te ajutăm oricând să alegi planul de găzduire potrivit și îți oferim soluții pentru afacerea ta.

Contactează-ne printr-un comentariu la articol, un email rapid, ticket sau prin Live Chat. Îți oferim informații asupra planurilor noastre de găzduire web, înregistrarea domeniilor sau soluții custom!