Angajamentul THC.ro pe piața românească, acela de a oferi mediului de business calitate premium a serviciilor de găzduire web la prețuri corecte, este validat de evoluția portofoliului companiei în primul semestru al anului 2020. Cel mai mare avans s-a consemnat pe segmentul de găzduire web a magazinelor online, mediul e-commerce având se pare o dezvoltare mai accelerată decât era anticipat pentru această perioadă.

Concret, THC.ro găzduiește cu 31% mai multe magazine online față de data de 31 decembrie 2019. Raportat la perioada similară a anului trecut, valorile sunt aproape duble. Dintre website-urile nou lansate online, tot mai puține sunt pur și simplu de prezentare și tot mai multe au cel puțin o componentă de e-commerce (magazin online propriu-zis sau pagină de înregistrare rezervări, solicitări comenzi etc.).

În primele 6 luni din acest an, data centerul nostru din Craiova, cu uptime de obicei peste 99,99%, a ajuns să găzduiască noi magazine online din diverse domenii de retail, atât proiecte start-up, cât și magazine online ajunse deja la dimensiuni mai mari, care aveau nevoie de servicii profesionale care să le permită dezvoltarea corectă pentru piața din România.

Creșterea consemată este așadar de 31% pentru S1, 2020, pe segmentul e-commerce, iar după cum se mișcă lucrurile în iulie – august, suntem foarte optimiști cu privire la păstrarea unui trend cel puțin similar pentru a doua parte a anului 2020. Este cu siguranță un an foarte bun pentru e-commerce, iar tot mai mulți antreprenori înțeleg acest lucru și accelerează investițiile online.

Conform analizei noastre, piața de găzduire web din România în general este în creștere semnificativă pe segmentul de comerț online. Observăm tot mai multe e-shop-uri care aleg web hosting local, în dauna variantelor mai ieftine cu data centere localizate în alte țări. Vitezele reale de încărcare ale paginilor web sunt mai mari în cazul în care vizitatori din România accesează un website găzduit pe un server în data center local.

Cea mai mare parte a proiectelor web dezvoltate de români este dedicată utilizatorilor din țara noastră. În plus, apar și tot mai multe inițiative de e-commerce din alte state europene, care atacă piața locală nu doar prin platforme marketplace, ci și cu website-uri dedicate. Este o oportunitate pe care sperăm să o aleagă în viitor tot mai des și antreprenorii români, pentru a avea acces la piețe noi, dincolo de cea națională.

Variantele premium de găzduire web – creștere peste nivelul general

La THC.ro, în S1, 2020 am consemnat 37% creșterea cererii pentru servere dedicate și servere VPS și creștere însemnată și pe categoria de domenii web .ro și pe cea de certificate SSL. Sunt așadar clienți care au ajuns la nivelul de dezvoltare la care au nevoie urgentă de variante premium de găzduire web, planurile shared hosting nemaiputând susține creșterea traficului și a comenzilor în condiții optime. Faptul că astfel de variante sunt alese mai des indică profitabilitatea în creștere a proiectelor locale de e-commerce.

Piața de fashion online, în prim-plan

Pare că zona de retail IT&C și electrocasnice nu mai este atât de atractivă pentru antreprenorii online, noua modă fiind… piața de fashion. Pe acest segment consemnăm cele mai multe mișcări, cu noi magazine online găzduite, dar și magazine care au făcut upgrade la planurile lor de hosting web. Avem clienți strict retaileri, dar și clienți care sunt și producători de fashion sau lucreză în parteneriat cu producători locali de îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii fashion.

Horeca & turism

În ciuda problemelor evidente din unele domenii lovite puternic de pandemia de coronavirus, chiar și vânzarea de servicii crește online: avem noi clienți din Horeca și din turism, mai ales hoteluri și pensiuni care înteleg importanța rezervărilor online directe (evitând astfel comisioanele către terți). De asemenea, găzduim website-uri care mizează pe catering – restaurante forțate și de împrejurări, care iată că nu se bazează exclusiv pe celebrele platforme de comenzi online. Cele mai multe astfel de proiecte au nevoie de planuri de shared hosting la costuri foarte mici, dar se bucură de toate avantajele pachetelor noastre, de la suport tehnic non stop, la uptime garantat 99,9% și resurse consistente software și hardware.

Alte domenii pe val

În S1, 2020, am observat noi magazine și pe segmentul alimentar, inclusiv produse alimentare cu termen redus de valabilitate sau care necesită transport în condiții speciale, la rece, comercianții găsind metode inedite, alături de curieri – exemple se pot vedea multe pe piața online de specialitate (ambalaje termoizolante, folosirea de gheață etc.).

Noi clienți pe servere THC.ro există și pe segmentul de cosmetice & detergenți, inclusiv pe zona de produse de igienă. Ca o particularitate, multe dintre magazinele online au adăugat în gamele lor de produse articole precum dezinfectanți și măști de protecție pentru față, chiar dacă activau pe nișe diferite. O astfel de preocupare complementară a fost determinată evident de cererea mare de astfel de produse din partea populației, o oportunitate de business de criză.

Nișele sunt oricum cele care se dezvoltă accelerat, nu avem noi magazine generaliste în portofoliu, decât dacă ne referim la cele stil casă de comenzi cu livrare rapidă locală. Se dezvoltă însă puternic magazinele online care își propun să exceleze într-un anumit domeniu chiar și foarte restrâns, ceea ce arată maturizarea pieței de e-commerce.

În cazul clienților care își migrează site-urile la THC.ro de la alți provideri, se observă atât mișcări pe piața internă (de la alți furnizori locali), cât și magazine online care au renunțat la web hosting internațional, inclusiv servicii globale cunoscute. Avem nu doar transfer de găzduire web, ci și transfer domenii web. Cele mai multe domenii înregistrate sunt .ro, iar cele mai multe transferuri .com și .net.

Viitorul sună bune

În intervalul 1 iulie – 15 august 2020, creșterea față de 30 iunie a fost de 12% pe segmentul e-commerce, ca număr de website-uri / domenii găzduite. Ne așteptăm la o accelerare a procesului. Pandemia este un context care schimbă realitatea de business, iar online-ul devine un segment de bază chiar pentru multe afaceri sau cel puțin de foarte mare importanță. Subliniem că erau anticipate creșteri pentru anul 2020, în trend cu anii precedenți, iar contextul crizei din sănătate nu a schimbat în sine mișcările din piață, ci doar le-a accelerat. Proiecte care erau în așteptare au căpătat prioritate, iar acum planurile nu se mai fac online pentru următorii ani, ci mai degrabă pentru următoarele luni. Toată lumea vrea să fie online cât mai repede, se lucreză într-un ritm alert.

Background favorabil pentru e-commerce

Privind lucrurile în ansamblu, să nu uităm că, potrivit estimărilor ARMO (Asociaţia Română a Magazinelor Online), mediul de e-commerce a depăşit 4,3 miliarde de euro la finalul anului 2019, cu peste 20% mai mult decât valorile din anul precedent. În 2018, cifra de afaceri a comerţului online a fost estimată la 3,6 miliarde de euro. Valoarea de peste 4,3 miliarde de euro face referire la toate tranzacţiile generate din România atât către comercianţii locali, cât şi către magazinele online din afara României (vorbim totuși de piețe globale).

Valoarea se referă strict la segmentul e-tail, adică produsele fizice care au fost cumpărate prin internet. Nu sunt incluse serviciile, biletele de avion, vacanţele şi călătoriile, rezervările hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, plata facturilor la utilităţi, conţinutul download-abil etc.

Pentru anul 2020 se așteapta depășirea pragului de 5 miliarde de euro, dar ținând cont de noul context generat de pandemia de coronavirus, s-ar putea ajunge la o cotă și mai consistentă decât se aștepta inițial, creștere de zeci de procente.

Planurile THC pe piața locală

În ultimii ani am investit permanent în servere de ultimă generație, asigurând cea mai bună experiență de găzduire web pentru orice tip de proiect online. Avem clienți din toate domeniile de business, de la IMM-uri (o mulțime de start-up-uri) până la corporații inclusiv internaționale, care au cerințe clare în materie de performanță și securitate web.

Oferim clienților servicii web complete, promisiunile noastre cele mai apreciate fiind uptime-ul garantat de cel puțin 99,9% și suportul tehnic permanent, real, la orice oră din zi sau din noapte. Clienții noști, indiferent dacă optează pentru planuri shared, servere VPS sau servere dedicate, au mereu acces la opțiuni diverse, software performant, asistență inclusiv dincolo de subiecte strict legate de găzduire. Conceptul nostru: nu suntem doar furnizori, ci parteneri în dezvoltarea online a proiectelor clienților noștri.

Pentru perioada următoare, continuăm să menținem standardele foarte ridicate, aplicând toate măsurile necesare (update-uri și upgrade-uri hardware și software, de oricâte ori este necesar) în data centerul nostru foarte performant din zona Craiova, România. Suntem o companie românească ce investește local și crede în capacitatea mediului de afaceri din România.

Ne așteptăm la creșteri semnificative ale proiectelor e-commerce găzduite în 2020 și 2021, dar anticăm creșteri și pe celelalte zone de web hosting, de la pagini web de prezentare (instrumente de marketing) la bloguri, proiecte de publishing, proiecte speciale tip platforme și alte generatoare de servicii web B2C și B2B.