Computerele reprezintă o parte indispensabilă vieții moderne. Aproape orice persoană folosește sau se bucură într-un fel sau altul de avantajele acestui echipament, dar puțini cunosc modul în care funcționează. Majoritatea se rezumă la a apăsa câteva taste și la a mișca mouse-ul pentru a ajunge la rezultatul dorit, dar ar fi necesar să cunoască și elementele de bază ce stau la baza funcționării acestui sistem. Două părți componente acționează în tandem pentru a putea rezolva o sumedenie de roluri: partea de hardware și cea de software. Niciuna nu-și poate îndeplini funcția în lipsa celeilalte. 

În articolul de mai jos vei afla ce este hardware-ul și care sunt principalele componente ce alcătuiesc un desktop sau un laptop. 

Cuprins:

1. Rolul hardware-ului în funcționarea computerului

2. Principalele componente care alcătuiesc partea de hardware

1. Rolul hardware-ului în funcționarea computerului

Hardware-ul este reprezentat de partea fizică a unui computer, adică este vorba despre acele componente ce pot fi văzute, ținute în mână și care au drept menire permiterea execuției programelor software. Acest lucru se realizează prin diferite procedee tehnice, prin care semnalele de diferite tipuri (electrice, optice sau acustice) sunt preluate, prelucrate, păstrate și folosite pentru a se reda diferite informații. 

Termenul de hardware provine din limba engleză, unde desemna la început totalitatea articolelor metalochimice vândute într-un magazin. Odată cu dezvoltarea calculatoarelor, această denumire s-a extins cuprinzând, practic, toate părțile fizice ale unui computer. Piesele au roluri diverse, cum ar fi preluarea comenzilor date de utilizator în cazul tastaturii și al mouse-ului, afișarea diferitelor informații pe un ecran pentru a putea fi vizualizate de către utilizatori, păstrarea acestora pentru o perioadă anume de timp, până când va fi necesară, funcție îndeplinită de hard disk. 

Inima oricărui dispozitiv este reprezentată de o piesă esențială, dar care, de cele mai multe ori, este trecută cu vederea, nefiind vizibilă, pentru că se află în interior. Această piesă este procesorul (CPU), considerat creierul computerului, care asigură funcționarea tuturor operațiunilor realizate aici. 

2. Principalele componente care alcătuiesc partea de hardware

Componentele hardware se împart în patru categorii principale, fiecare cu un rol precis. Aceste categorii asigură împreună o folosire cât mai eficientă a dispozitivului:

  • Unitatea centrală de prelucrare, cunoscută sub numele de microprocesor, prelucrează informațiile cu o viteză amețitoare, de milioane de operațiuni pe secundă. Viteza procesorului este calculată în Hz. Procesoarele moderne de astăzi au capacități impresionante, între 1 și 4 GHz, obținute prin montarea împreună a mai multor nuclee de procesare;
  • Memoria internă, cunoscută și sub numele de memorie RAM (Random Acces Memory), păstrează datele necesare funcționării procesorului, pe care le preia de pe hard disk și care rămân disponibile atât timp cât sunt traversate de curent electric. Viteza memoriei RAM este măsurată în GB și este situată de regulă între 4 și 8 GB RAM pentru majoritatea computerelor obișnuite. Suplimentarea memoriei RAM va duce automat la creșterea performanțelor dispozitivului, care va reuși să gestioneze o cantitate mai mare de informații în aceeași perioadă de timp;
  • Memoria externă are ca rol păstrarea informațiilor, chiar și atunci când computerul este scos din priză. Aceasta este reprezentată în principal de hard disk-uri care au capacități foarte mari de păstrare a informațiilor, ajungând până la dimensiuni de nivelul TB, ceea ce înseamnă că pot înmagazina zeci de mii de melodii sau mii de ore de video la calitate înaltă. În ultimii ani, clasicul hard disk (HDD) tinde să fie înlocuit de memoria externă de tip solid (SSD), fără părți în mișcare și care are o viteză mult mai mare sau chiar de către stocarea informațiilor în cloud prin intermediul Internetului;
  • Dispozitivele periferice sunt reprezentate de o multitudine de echipamente care sunt montate prin intermediul diferitelor sloturi la placa de bază a computerelor. Ele au rolul de a asigura intrarea comenzilor și informațiilor (tastatură, mouse, microfon, scanner, cameră video), pentru ieșirea acestora către utilizator (monitor, ochelari de realitate virtuală, difuzoarele externe, căști, imprimantă sau videoproiector), precum și pentru intrarea și ieșirea concomitentă a informațiilor (router, modem, touchscreen, joystick, placă de rețea).

În concluzie, învățarea informației esențiale despre arhitectura fizică a unui computer ar trebui să fie o obligație pentru orice persoană care trăiește în lumea computerelor de astăzi și care vrea să beneficieze într-un mod cât mai facil de toate avantajele acestei tehnologii. 

Surse foto:

Shutterstock.com; Ro.pinterest.com