Tehnologia informatiei a permis dezvoltarea omenirii intr-un ritm nemaivazut si la niveluri total neasteptate. Printre numeroasele domenii pe care aceasta le-a modificat din temelii se evidentiaza gestiunea bazelor de date. Exista unele solutii pentru crearea, modificarea si accesarea lor, dar una dintre cele mai populare, preferate de gigantii din domeniul online, cum ar fi Google, Facebook, YouTube sau Twitter, este MySQL. Acesta este, de fapt, un sistem de management relational al bazelor de date (RDBMS), adica un software care are drept rol crearea si folosirea bazelor de date pe baza unui model relational. 

In articolul de mai jos vei descoperi ce sunt bazele de date MySQL si de ce au ajuns sa fie utilizate pe scara foarte larga.

Cuprins:

1. Ce sunt bazele de date MySQL?

2. De ce bazele de date MySQL sunt utilizate pe o scara larga?

1. Ce sunt bazele de date MySQL?

O baza de date este formata dintr-o serie de informatii asezate intr-o colectie structurata, dupa anumite reguli. Pentru a intelege mai usor termenul, se poate folosi analogia urmatoare. Gandeste-te la o serie de fotografii, ce reprezinta datele, si la albumul in care acestea sunt plasate ca la o baza de date. Pozele vor fi asezate intr-un mod organizat, de exemplu, in functie de persoanele fotografiate in colectii, care sunt relationate cu altele, asezate conform perioadei in care au fost facute. Asta inseamna ca aceste doua colectii pot fi relationate, ajutand accesarea cat mai rapida si mai precisa a informatiei. 

Programul MySQL este unul dintre cele mai populare tipuri de software de tip RDBMS, fiind creat in 1994 de catre firma suedeza MYSQL AB. In 2008, compania a fost cumparata de firma americana Sun Microsystems, iar din 2010, programul a intrat in proprietatea gigantului IT Oracle. Software-ul este de tip open source, adica poate fi instalat gratuit de catre oricine si chiar poate fi modificat in functie de preferinte. Exista si o varianta comerciala, ce poate fi achizitionata de la sursa si care va fi folosita doar in cazul crearii unor programe de gestionare a bazelor de date, comercializate contra cost. 

Principiul de functionare al bazelor date MySQL este unul foarte simplu. Exista doua parti, si anume clientul si serverul, conectate printr-o retea. Pentru a se accesa o astfel de baza de date, vor fi parcurse trei etape:

  • Un programator va crea o baza de date cu ajutorul comenzilor specifice programului, definind ce relatii exista intre fiecare tabel;
  • Clientii fac cereri catre baza de date aflata pe server, fie prin intermediul comenzilor specifice, fie prin intermediul interfetei grafice (GUI), printre cele mai folosite programe fiind MySQL Workbench, Sequel Pro si phpMyAdmin;
  • Aplicatia de pe server va raspunde punand la dispozitia clientului informatiile cerute. 

2. De ce bazele de date MySQL sunt utilizate pe o scara larga?

Bazele de date de acest tip sunt folosite in intreaga lume, foarte multi programatori preferandu-l in locul altor tipuri de software, de tip relational. 

Printre motivele preferintei lor se numara:

  • Faptul ca este open source si ca poate fi modificat fara a fi necesara realizarea unei plati face ca acest tip de soft sa fie preferat de catre o gama larga de programatori, de la amatori pana la profesionisti, angajati de marile multinationale;
  • Performantele deosebite si stabilitatea programului permit stocarea si lucrul cu cantitati impresionante de date, fara a se inregistra intarzieri sau blocaje;
  • Securitatea programului este la nivel foarte inalt datorita posibilitatii de folosire a unei parole, a sistemului de acces privilegiat si a managementului conturilor utilizatorilor;
  • In ultimii ani, programul a devenit un standard in industria informatiei, ceea ce face ca pe piata sa exista un numar impresionant de programatori care stiu sa utilizeze comenzile necesare pentru crearea rapida a unei baze de date complexe. Acest lucru inseamna ca va exista intotdeauna resursa umana, care sa poata sa foloseasca acest sistem de management al bazelor de date.

In concluzie, bazele de date MySQL au un rol deosebit de important in managementul cantitatilor impresionante de informatii utilizate de diferite firme, fiind preferate pentru multiplele avantaje pe care le ofera si pentru faptul ca poate fi rulate pe aproape toate platformele software din intreaga lume.