Securitatea cibernetica si criptarea datelor devin din ce in ce mai importante in fiecare zi. Pe masura ce device-urile utilizate preiau mai multe date bancare, de sanatate si de afaceri, pastrarea lor in siguranta poate fi o provocare dificila. Tocmai din acest motiv, majoritatea programelor si aplicatiilor pe care le folosesti se bazeaza pe o forma de criptarea a datelor pentru a pastra acest tip de informatii in siguranta. 

Care sunt diferitele tipuri de criptare? In timp ce cele mai frecvente sunt AES, RSA si DES, exista si alte tipuri utilizate.

Daca iti doresti sa afli mai multe despre criptare, citeste in continuare si afla ce inseamna aceste acronime, ce este criptare si cum sa pastrezi datele din online in siguranta.

Cuprins

  1. Ce este criptarea datelor?
  2. De ce este importanta criptarea datelor?
  3. Diferite tipuri de criptare

1. Ce este criptarea datelor?

Criptarea datelor este ceea ce se intampla atunci cand iei un text sau datele pe care le utilizezi si le convertesti intr-un cod (numit si “chiphertext” sau “cod cifrat”), care nu poate fi inteles de catre cei care nu au cheia corecta. Pentru ca datele sa poata fi utilizate, acestea trebuie sa fie schimbate in formatul original sau decriptate.

Criptarea este necesara pentru ca permite trimiterea informatiilor relevante si deseori, sensibile prin internet si prin mijloace electronice fara ca persoanele neautorizate sa le poata vedea. Pentru ca datele sa fie decriptate, este necesara o cheie pe care o vor avea utilizatorii autorizati. Cu toate acestea, trebuie retinut ca pana si datele criptate pot fi uneori descifrate de catre cei cu suficiente abilitati sau resurse, dintre care unii pot fi rau intentionati.

Criptarea previne, in general, furtul sau partajarea de date importante, indiferent daca este vorba de filme pe care le vizionezi, care utilizeaza managementul drepturilor digitale (DRM) pentru a preveni copierea ilegala sau parolele de conectare in aplicatiile sau pe site-urile web ale  bancii.

2. De ce este importanta criptarea datelor?

Metodele de criptare variaza in functie de cantitatea de date pe care o pot gestiona simultan si de ce fel de cheie are nevoie pentru decriptare. Unele tehnici sunt mai usor de piratat decat altele. In timp ce unele companii sau persoane fizice aleg tipul de criptare in conformitate cu standardele dictate de reglementarile legale sau industriale, altele pot alege tehnica utilizata in functie de preferintele personale. Metoda de criptare trebuie sa fie de interes pentru tine, deoarece este vorba despre datele tale sau datele cu care tu sau compania ta opereaza. Mai mult decat atat, este un element de securitate, care, daca nu este bine pusa la punct iti poate influenta negativ activitatea. 

Asadar, vei dori sa alegi cea mai buna metoda de criptare pentru datele pe care le stochezi sau le transmiti.

3. Diferite tipuri de criptare

Cele trei tipuri majore de criptare sunt DES, AES si RSA. Desi exista mai multe tehnici de criptare, majoritatea celorlalte sunt variatii ale tipurilor mai vechi, iar unele nu mai sunt acceptate sau recomandate.

DES Encryption

Acceptata ca standard de criptare in anii 1970, criptarea DES nu mai este considerata atat de sigura. Cripteaza doar 56 de biti de date la un moment dat si s-a constatat ca a fost usor de piratat nu dupa mult timp de la introducere. Cu toate acestea, a servit drept standard pe care s-au bazat viitoarele instrumente de criptare mai sigure. 

3DES 

Un 3DES mai modern este o versiune a cifrului bloc utilizat astazi. Triple Data Encryption Standard (3DES) functioneaza asa cum sugereaza si numele sau. In loc sa utilizeze o singura cheie de 56 de biti, foloseste trei chei separate a cate 56 de biti pentru protectie tripla. Dezavantajul este ca dureaza mai mult timp pentru a cripta datele. De asemenea, lungimile mai mici ale blocurilor sunt criptate de trei ori, dar pot fi piratate chiar si asa. Bancile si intreprinderile se bazeaza inca pe aceasta metoda.

Cand ar trebui sa utilizezi criptarea DES?

Aceasta metoda nu se utilizeaza pe cont propriu. Institutiile bancare si alte intreprinderi pot utiliza 3DES intern sau pentru transmiterea interna de date. Cu toate acestea, standardul din industrie s-a indepartat de aceasta tehnica si nu mai este incorporata in cele mai noi tehnologii.

AES Encryption

Unul dintre cele mai sigure tipuri de criptare, Advanced Encryption Standard (AES) este utilizat de guverne si organizatii de securitate, precum si de intreprinderi obisnuite pentru comunicatii clasificate. AES utilizeaza criptarea cheilor “simetrica”. Cineva care primeste datele va avea nevoie de o cheie pentru a le decoda.

AES difera de alte metode prin faptul ca cripteaza datele intr-un singur bloc, in loc de biti individuali de date. Dimensiunile blocurilor determina numele fiecarui tip de date de criptare AES:

  • AES-128 criteaza blocuri cu o dimensiune de 128 biti
  • AES-192 cripteaza blocuri cu o dimensiune de 192 de biti
  • AES-256 cripteaza blocuri cu o dimensiune de 256 biti.

Pe langa faptul ca are dimensiuni de bloc diferite, fiecare metoda de criptare are si un numar diferit de runde. Acestea sunt procesele de schimbare a unei bucati de date din text cifru in cod. AES-128, de exemplu, foloseste 10 runde, iar AES-256 urilizeaza 14 runde.

Cand ar trebui sa utilizezi criptarea AES?

Majoritatea instrumentelor de date disponibile pe piata utilizeaza AES. Functioneaza in atat de multe aplicatii si este, in continuare, cea mai acceptata si cea mai sigura metoda de criptare. Cel mai probabil, o folosesti si tu fara sa stii.

RSA Encryption 

Un alt standard popular de criptare este “Rivest-Shamir-Adleman” sau RSA. Este utilizat pe scara larga pentru datele trimise online si se bazeaza pe o cheie publica pentru a cripta datele. Cei care primesc informatia vor avea propria cheie privata pentru a decoda mesajele. S-a dovedit a fi o metoda sigura de a trimite informatii intre persoane care s-ar putea sa nu se cunoasca si sa doreasca sa comunice fara a compromite datele lor personale sau sensibile.

Cand ar trebui sa utilizezi criptarea RSA?

Unele persoane o folosesc pentru a verifica o semnatura digitala si pentru a se asigura ca persoana cu care comunica este cu adevarat cine afirma ca este. Cu toate acestea, este nevoie de mult timp pentru a cripta datele in acest fel si nu este practic pentru fisiere mari sau numeroase.

In concluzie, pentru a te asigura ca datele tale sunt in siguranta, este necesar ca alegerea metodei de criptare sa fie cea mai potrivita.