Nu toata lumea este familiara cu diferenta dintre domeniu, hosting si website – dar nimeni nu s-a nascut invatat! In aceasta scurta postare vrem sa lamurim cateva aspecte legate de prezenta online a unui website.

Un website este o colectie de fisiere de diferite tipuri, spre exemplu fisiere php/html, poze sau videoclipuri. Ele reprezinta continutul paginii si ceea ce vor vedea utilizatorii cand acceseaza site-ul.

Site-ul se bazeaza pe relatia dintre fisierele paginii, hosting si numele de domeniu.

Daca vrei sa ai un website online, atunci ai nevoie de 3 lucruri:

* Inregistrare domeniu. Un domeniu este numele website-ului, exemplu THC.ro . Pretul domeniilor variaza si depind de extensia dorita. Pentru a vedea lista cu preturile dar si disponibilitatea unui domeniu accesati urmatorul link

* Gazduire website. Pentru ca website-ul sa functioneze nu e de ajuns doar inregistrarea domeniului. Web hosting-ul este spatiul alocat pe server pentru website. Aici sunt incarcate si stocate fisierele cu cod ale site-ului dar si imaginile, videoclipurile si alte elemente asemanatoare. Fiecare plan de gazduire cumparat de la noi vine echipat cu cPanel, astfel incat poti sa iti organizezi cu usurinta fisierele site-ului. Poti hosta un domeniu la noi pentru doar 1.95 USD pe luna sau un numar nelimitat de domenii cu planul nostru Freek pentru doar 5.95 USD pe luna. Poti vedea ofertele noastre aici – https://www.thc.ro/web-hosting si te poti decide asupra planului potrivit nevoilor tale.e

*Website-ul propriu zis, cu fisierele pe care le doresti online.

Pentru a face legatura intre toate trei, se porneste de la Domeniu. Acesta trebuie sa aiba setate nameserverele contului de gazduire. Daca aveti contul de gazduire website la noi, Domeniul trebuie sa aiba urmatoarele nameservere:

ns1.thc.ro / ns2.thc.ro / ns3.thc.ro / ns4.thc.ro

Acum ca ati setat si nameserverele, trebuie sa asteptati propagarea DNS – acest lucru inseamna actualizarea informatiei pe internet.
Imediat ce propagarea este gata, domeniul poate fi accesat.

Website-ul nu este inca vizibil online pana cand fisierele nu sunt urcate in contul de gazduire web. Asta inseamna ca trebuie sa accesati contul de cPanel – sectiunea File Manager si sa urcati fisierele in Public_html. In functie de furnizorul de gazduire, locul unde trebuie sa urcati fisierele poate sa difere.

Odata ce le-ai configurat pe toate, website-ul este online si accesibil tuturor utilizatorilor!
Acum ca ai aflat diferenta dintre domeniu, hosting si website, iti dorim sa ai mult succes online cu afacerea ta!