A deține cel puțin un cont de e-mail a devenit o parte foarte importantă din viață atât personală cât și profesională a majorității oamenilor. De la un simplu salut sau organizarea de întâlniri de afaceri până la cupoanele de reduceri a anumitor magazine, posibilitatea de a accesa căsuța de e-mail este esențială.

Din acest motiv, cea mai bună metodă de a determina ce tip de cont să folosiți este aceea de a ști de pe ce dispozitiv vă veți verifica e-mailul. Mai exact, dacă folosiți un dispozitiv mobil atunci o alegere bună ar fi să optați pentru IMAP. Dacă intenționați să folosiți un desktop sau laptop, POP3 este cea mai bună alegere.

Deci, care este diferența dintre POP3 și IMAP email?

Daca doriți să setați protocolul IMAP în cadrul contului dumneavoastră, inbox-ul va reflecta datele conținute pe serverul furnizorului de email. Oricând un e-mail nou este trimis sau primit, o copie a acestuia este stocată temporar și pe dispozitivul dumneavoastră.

Protocolul IMAP este ideal pentru dispozitivele mobile, pentru că nu va ocupa foarte mult spațiu de stocare intern și totodată puteți accesa e-mailul oriunde o conexiune de internet este disponibilă.

Pentru configurarea POP ( sau POP3 ) în cadrul contului dumneavoastră,  trebuie sa știți faptul că copii ale mesajelor sunt descărcate și salvate local pe dispozitivul dumneavoastră. De aceea, vă recomandăm să utilizați POP3 dacă dețineți un laptop sau desktop cu o capacitate de stocare mai mare. Odată ce mesajele au fost descărcate local, puteți să le citiți, arhivați sau cautați în istoric atât online cât și offline.

Află și Cum să schimbi dimensiunea emailului în WHM

Particularități: IMAP vs. POP3

Când utilizați POP3, clienții se conectează la serverul de e-mail temporar, doar atât timp cât este nevoie pentru descărcarea conținutului noilor mesaje. La utilizarea IMAP, clienții rămân conectați atât timp cât interfața de client este activă.

Utilizatorii ce folosesc protocolul IMAP pot crea, redenumi și / sau șterge căsuțele poștale pe server. De asemenea, aceștia pot copia e-mailuri între căsuțe poștale. Existenta a unor multiple căsuțe de e-mail permite acces asupra fișierelor partajate și publice. Extensia IMAP Access Control List (ACL) sau pe scurt, RFC 4314 poate fi folosită pentru a reglementa drepturile de acces.

Protocolul POP3 presupune faptul că un singur client poate fi conectat la căsuța poștală, la un moment dat. În schimb, protocolul IMAP permite concomitent accesul a mai multor utilizatori și oferă mecanisme ce ajută la detecția modificărilor aduse căsuței poștale de către alți clienți conectați simultan.


În cea mai mare parte, mailurile electronice sunt transmise în format Multipurpose Internet Mail Extensions (MIME). Acesta este un standard de Internet care extinde formatul de e-mail pentru:

  • suportul textului în altele seturi de caractere decât ASCII;
  • suportul atașamentelor non-text: audio, video, imagini, programe etc.;
  • suportul corpurilor de mesaje cu mai multe părți;
  • suportul informațiilor de antet (header) în seturi de caractere non-ASCII.

Mecanismele folosite de protocolul IMAP permite utilizatorilor să recupereze porțiuni de text ale unui mesaj fară a prelua fișierele atașate sau a transmite fluxul de conținut în timp ce acesta este preluat.

Prin utilizarea “flag-urilor” predefinite în protocolul IMAP, clienții pot ține evidența statusului mesajului. De exemplu, dacă mesajul a fost citit, șters sau s-a oferit un răspuns în cadrul acestuia. Aceste “flag-uri” sunt stocate direct pe server astfel încât toți utilizatorii ce accesează căsuța poștală în varii momente pot detecta modificările făcute de ceilalți participanți.

Pe de altă parte, protocolul POP nu oferă nici un mecanism pentru a stoca astfel de informații pe server. Astfel, dacă un utilizator accesează o căsuță de email prin două aplicații de email ce folosesc protocolul POP3 ( la momente diferite de timp ), detaliile mesajelor nu pot fi sincronizate între cele două aplicații.

Protocolul IMAP acceptă atât “flag-uri” (steaguri) predefinite cât și cuvinte-cheie definite de către utilizator. Steagurile integrate în sistem indică informații de stare cum ar fi de exemplu dacă un mesaj a fost deja citit. Aceste cuvinte cheie permit ca mai multe etichete să fie atribuite mesajelor, etichete a căror semnificație depinde de fiecare client în parte. Cuvintele-cheie din cadrul protocolului IMAP nu trebuie să fie confundate cu acele etichete folosite de către software-urile / programele de e-mail.

De asemenea, IMAP conferă utilizatorilor un mecanism astfel încât aceștia pot căuta mesaje după mai multe criterii. Mecanismul evită în acest mod să solicite clienților descărcarea fiecărui mesaj din căsuța poștală pentru efectuarea unei căutări.

În concluzie, IMAP este ideal pentru utilizatorii care își accesează mesajele electronice de pe mai multe dispozitive și au nevoie de sincronizare. Protocolul POP3 este ideal pentru utilizatorii care accesează e-mailurile de pe un singur dispozitiv, ce deține o capacitate de stocare ridicată.