Un server nu necesită operațiuni de întreținere sub forma schimbului de ulei și verificări ale presiunii în anvelope, însă deținerea de echipamente computerizate care au rolul unui server web și care acționează ca atare, poate fi foarte asemănătoare, în multe feluri, cu deținerea unui vehicul.

Conducerea unei mașini nu necesită calificare și abilități în domeniul ingineriei, pe același principiu, nici rularea unui server web nu necesită cunoștințe, calificări și abilități de inginerie hardware sau să fiți dezvoltator software.

În timp ce o mașină are unele nevoi de bază, cum ar fi schimbarea uleiului, verificarea anvelopelor și acțiuni de service ocazionale, în același fel și un server are nevoie de acțiuni de întreținere de rutină, și nu este doar o chestiune de plată lunară a unui serviciu. 

Serverul dumneavoastră necesită multă întreținere, efectuată cu regularitate.

De fapt are nevoie de mai multă întreținere decât cea necesară a unui vehicul.

Nu trebuie să fiți un inginer pentru a putea efectua cu succes aceste acțiuni de întreținere, însă trebuie să știți că un server care rulează 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și care servește milioane de clienți va avea nevoie de un plan de întreținere a serverului. Chiar dacă serverul este activ în mod continuu, acesta implică rareori uzură fizică, nu veți auzi serverul scârțâind în timp ce caută fișierele. 

Însă la nivel de software, lucrurile stau puțin diferit, haideți să aruncăm o privire asupra acestui subiect.

De ce ai nevoie de un plan pentru întreținerea serverelor?

Piesele componente ale serverului care se află în mișcare au o durată de viață foarte mare, de obicei durând chiar o viață. Nu deschide nimeni un hard-disk pentru a-i unge rulmenții, spre exemplu. În cel mai rău caz va fi nevoie să înlocuiți unul sau două ventilatoare, dar chiar și acestea au o durată mare de viață. 

Cu toate acestea kilometrajul serverelor face referință la partea de software.

În timp serverul va crea un volum mare de depozite și înregistrări, formate inclusiv din fișiere de tip cache, acestea pot încetini rata de tranziție a serverului.

De asemenea, o altă problemă poate fi reprezentată de fragmentarea tabelelor SQL în timp.

Setările vechi create de tranzacții pot să nu mai fie valabile, din această cauză software-ul va deveni o țintă ușoară pentru atacatori. În cele din urmă atât HDD-urile cât și SSD-urile se vor degrada, dar acest lucru se va întâmpla după o perioadă foarte mare de funcționare.

Ce se întâmplă atunci când apare degradarea serverului?

Ei bine, în cel mai bun caz puteți suferi de o performanță mai lentă a serverului, ceea ce poate provoca întârzieri în volumul de muncă, lucru care poate provoca nefericirea clienților.

În cel mai rău caz vă puteți confrunta cu cazuri în care vă sunt corupte datele, de asemenea vă puteți confrunta cu situații în care veți avea pierderi de date sau furturi de date din cauza hackingului.

Din fericire, cele mai multe probleme legate de întreținere a serverelor pe care le-am prezentat pot fi rezolvate folosind un plan de întreținere a serverului.

Inainte de a citi in continuare acest articol urmareste si 10 sfaturi prin care îți poți întări securitatea serverelor de găzduire web

Server status concept illustration Free Vector

Planuri de întreținere a serverului: introducere

În rândurile anterioare am spus că serverele nu sunt la fel ca mașinile, acestea nu au nevoie de întreținere fizică, dar și că în multe feluri serverele seamănă mult cu mașinile, deoarece au nevoie de întreținere software. 

La fel ca și în cazul mașinii dumneavoastră, unele sarcini în ceea ce privește întreținerea vor fi urgențe și vor avea nevoie de o atenție frecventă, în vreme ce altele nu au nevoie de altceva decât o revizuire anuală. 

Haideți să aruncăm o privire la anumite intervale pentru întreținerea serverului:

Verificări zilnice ale serverului

Fiind responsabil pentru planul de întreținerea serverelor trebuie să efectuați o serie de verificări zilnice. În primul rând verificați actualizările, inclusiv baza de date a scanerului de viruși, dar și alte actualizări software critice care pot preveni atacurile.

Cel mai bine este să analizați îndeaproape declarațiile de vulnerabilitate făcute de furnizorii de software respectiv hardware, astfel încât să vă puteți apăra serverele împotriva atacurilor. 

De asemenea puteți urmări jurnalele de securitate pentru a putea vedea dacă există încercări de intruziune, astfel încât să aveți timp să blocați utilizatorii respectivi.

Verificări săptămânale ale serverului

De asemenea ar trebui să verificați, cu o frecvență mai rară, dacă copiile de rezervă sunt funcționale. Nu este necesar să efectuați aceste verificări zilnic, dar un control săptămânal este esențial.

O altă verificare pe care ar trebui să o faceți săptămânal sau cel puțin o dată la două săptămâni este disck usage – utilizarea discului – se schimbă foarte rar, deci nu este necesar să verificați în fiecare zi. Cu toate acestea, a rămâne fără spațiu pe disc poate duce la căderea serverului. Urmăriți problemele la fel cum urmăriți conturile care sunt vechi sau depășite.

Verificări lunare pe server

Vă recomandăm să vă optimizați baza de date la fiecare două luni, fragmentarea bazei de date are loc cu o rată de  până la 5% pe lună, iar în timp fragmentarea va ajunge să fie o adevărată lovitură pentru performanța serverului.

Verificarea individuală a aplicațiilor este de asemenea importantă, deoarece aplicațiile neautorizate pot afecta și ele performanța serverului.

Verificări în timp real pe server

Am enumerat o mulțime de aspecte pe  care trebuie să le verificați în fiecare zi, însă unele verificări trebuie efectuate în timp real. Cu alte cuvinte pe tot parcursul zilei. 

Aceste repere legate de server health data semnaliza creșterea încărcării , iar semnalizarea timpurie a problemelor poate ajuta la prevenirea unei defecțiuni de sistem.

După cum știm, timpul în care un server este picat costă bani.

Majoritatea acestor factori sunt ușor de verificat folosind un instrument de monitorizare a serverului, fapt care permite primirea automată a alertelor.

Spre exemplu, puteți verifica temperatura procesorului și a serverului, health status a volumelor și încărcărilor RAID, inclusiv numărul de conexiuni de rețea deschise.

Modul în care verificările se transformă într-un plan

De fapt ce este un plan de întreținere a serverului?

Ei bine, un plan de întreținerea serverelor este pur și simplu un program fix care conține  un tabel cu toate controalele efectuate în timp real, zilnic sau lunar.

Știu, sună complicat, dar nu este greu de pus în practică:

Deși întreprinderile mari vor avea tehnicieni interni care să facă acest lucru, întreprinderile mai mici se pot baza pe personalul de la distanță să facă acest lucru.

Dacă sunteți pe cont propriu nu vă panicați, vă puteți construi singur propriul plan de întreținere a serverelor, nu este deloc dificil.