Ne dorim să îmbunătățim în permanență performanța serverelor și calitatea serviciilor noastre de găzduire web pentru a oferi clienților noștri cea mai bună experiență posibilă. De aceea, am integrat în sistemele noastre LiteSpeed ​​Web Server. Având în vedere că LiteSpeed ​​este una dintre cele mai populare alternative la Apache, ne-am gândit să împărtășim cu voi impresiile noastre după folosirea acestui server web. Primul lucru pe care îl putem spune despre LiteSpeed este că suntem foarte bucuroși că l-am încercat. Acesta nu este un simplu web server, este cu mult mai mult de atât. Iată de ce spunem asta.

Am descoperit că LiteSpeed ​​Web Server îmbunătățește considerabil timpul de încărcare, utilizarea resurselor și securitatea site-urilor. În acest articol, îți vom explica pe larg ce este LiteSpeed, cum funcționează, la ce folosește și prin ce se deosebește de Apache.

Citește în continuare articolul pentru a afla:

Ce este LiteSpeed Web Server?

LiteSpeed ​​este un server web axat pe performanță, care aduce o serie de optimizări și funcții suplimentare, fără a necesita modificări sau configurații majore ale sistemului de operare. Este ușor de instalat, scalabil și perfect pentru site-urile cu trafic mare, datorită utilizării mai eficiente a resurselor. Instalarea LiteSpeed ​​este simplă și rapidă, durează mai puțin de 15 minute fără întreruperi.

LiteSpeed ​​Web Server (LSWS) este conceput ca un înlocuitor pentru Apache și, ca atare, este perfect compatibil cu cele mai utilizate funcții Apache, cum ar fi: mod_rewrite, fișiere .htaccess și mod_security. LSWS poate încărca direct fișierele de configurare Apache și poate fi integrat cu ușurință în panouri de control populare precum: Plesk, cPanel și DirectAdmin. 

În loc să acționeze ca un proxy, LSWS înlocuiește pe deplin toate funcțiile Apache cu alternative mai eficiente, pentru a simplifica experiența, oferind totodată mai multe performanțe.

Consultă site-ul web LiteSpeed pentru o descriere completă a tuturor funcțiilor.

De ce ar trebui să folosești LiteSpeed Web Server?

Iată câteva motive pentru care considerăm necesară și foarte utilă folosirea serverului web LiteSpeed:

Performanţa

După cum probabil ai intuit deja, performanța este cel mai important beneficiu al LiteSpeed. Design-ul lui inovator, bazat pe evenimente, înseamnă că gestionează foarte rapid un număr mare de solicitări, folosind mai puține procese. Performanța site-ului web este îmbunătățită foarte mult, deoarece poate gestiona multe procese simultan folosind mai puține resurse, fără a întâmpina probleme în timpul executării. 

Conținutul static este încărcat mult mai rapid cu LiteSpeed ​​decât cu alte servere web – de 5 ori mai rapid decât Apache și cu peste 60% mai rapid decât Nginx. Încărcarea conținutului static pentru utilizatori se face prin livrarea de către server a aceluiași fișier pentru orice utilizator, în loc ca fișierele să fie generate, modificate și procesate de fiecare dată. Astfel, LiteSpeed crește semnificativ viteza de încărcare a paginii.

Aproape fiecare site web folosește astăzi PHP, iar cu LiteSpeed, procesarea scripturilor PHP este, de asemenea, mult mai rapidă. Serverele web care execută rapid codul PHP vor permite utilizatorilor să încarce site-ul mai rapid. LiteSpeed ​​este de până la 40 de ori mai eficient în procesarea codului PHP.

Securitatea

LiteSpeed ​​nu numai că are toate caracteristicile de securitate de la Apache, ci vine și cu unele măsuri suplimentare.

Funcția mod_security de la Apache este acceptată de LSWS și, în plus, are funcții anti-DDoS pentru a proteja serverul împotriva atacurilor cibernetice. Scalabilitatea oferită de LiteSpeed ​​ajută, de asemenea, la protecția împotriva atacurilor.

Aplicația web pentru Firewall ModSecurity oferă un set sofisticat de reguli de detectare pentru a ajuta la protecția împotriva atacurilor îndreptate asupra aplicațiilor web. 

Mai mult, sunt incluși limitatori pentru anumite adrese IP sau solicitări, precum și pentru lățimea de bandă, astfel încât să te poți asigura că nicio adresă IP nu va crea prea multe conexiuni sau nu va utiliza prea multă lățime de bandă.

Utilizarea resurselor poate fi limitată și cu LiteSpeed, astfel încât să poți împiedica conturile să acapareze resursele serverului, aceasta fiind o opțiune foarte bună pentru serverele de găzduire partajată.

CloudLinux și CageFS sunt, de asemenea , perfect compatibile cu LiteSpeed, astfel încât conturile clienților tăi vor fi separate în siguranță unul de celălalt, ceea ce înseamnă că, dacă un site este atacat de hackeri, aceștia nu vor putea accesa fișiere celorlalți clienți găzduiți pe același server.

Compatibilitate

Unul dintre principalele motive pentru a folosi LiteSpeed ​​este ușurința cu care poate înlocui un server web tradițional, precum Apache. LiteSpeed ​​a fost proiectat astfel încât să poată fi instalat cu doar câteva comenzi, pentru a nu fi nevoie să petreci timp schimbând configurații sau sisteme de operare.

Cel mai important aspect este că LiteSpeed Web Server este perfect compatibil cu serverul web Apache. Nu numai că este compatibil cu toate caracteristicile acestuia, precum .htaccess și mod_rewrite, ci are și un plugin pentru utilizarea cu cele mai populare panouri de control, cum este Web Host Manager (WHM).

Când ar trebui să utilizezi LiteSpeed Web Server?

Serverul web LiteSpeed ​​poate îmbunătăți performanța într-o mulțime de situații. Vei descoperi că,  în comparație cu Apache, LiteSpeed ​​poate oferi îmbunătățiri pentru majoritatea site-urilor web.

Trebuie precizat însă faptul că LiteSpeed ​​are cele mai bune performanțe atunci când este utilizat pentru un singur site web, cu mult trafic. Designul său permite o gestionare eficientă a mai multor procese concomitente, astfel încât traficul ridicat este de obicei gestionat mai bine decât s-ar folosi un server web, precum Apache. În special site-urile de comerț electronic vor avea beneficii uriașe prin utilizarea LSWS.

Mediile de găzduire partajate vor observa, de asemenea, multe îmbunătățiri cu LiteSpeed, deși nu este la fel de eficient ca în situația unui site unic.

Descoperă planurile noastre de găzduire web pentru reselleri.

Litespeed vs. Apache

În comparație cu Apache, avantajul major al lui LiteSpeed ​​constă în capacitatea acestuia de a gestiona traficul foarte ridicat. De asemenea, este proiectat pentru a face față atacurilor DDoS cu mai multă eficiență. De exemplu, un server Apache care întâmpina atacuri DDoS a fost înlocuit cu LiteSpeed Web Server, iar rezultatele au fost remarcabile. În timp ce serverul Apache s-a prăbușit din cauza atacurilor cibernetice, serverul LiteSpeed a reușit să gestioneze cu succes toate amenințările și a funcționat lin și constant.

Și în ceea ce privește testele de viteză și performanță în rularea site-urilor web, LiteSpeed a ieșit de departe câștigător. Iată câteva dintre avantajele LiteSpeed în comparație cu Apache:

  • LiteSpeed este de până la 6 ori mai rapid decât Apache
  • LiteSpeed este de 3 ori mai rapid decât Apache în SSL
  • Cu cache-ul LiteMage, LiteSpeed ​​face ca paginile Magneto să ruleze de până la 75 de ori mai rapid
  • Crește performanța PHP cu 50%

Plugin-uri LiteSpeed Web Server

LiteSpeed ​​este proiectat pentru a fi integrat cu ușurință în sistemele de gestionare a conținutului, panourile de control și software-ul site-ului. Plugin-urile sunt disponibile pentru cele mai populare platforme, adăugând funcționalitate suplimentară și administrare ușoară.

Haide să descompunem cele mai utilizate două plugin-uri LiteSpeed : LiteSpeed ​​Cache pentru WordPress și pluginul cPanel / WHM.

LiteSpeed ​​Cache pentru WordPress

LiteSpeed ​​Cache pentru WordPress (LSCWP) este un plugin pentru WordPress care utilizează tehnologia de accelerare LiteSpeed ​​alături de o memorie cache la nivel de server pentru a spori performanța site-urilor WordPress. LSCWP este compatibil cu WordPress Multisite și cu multe pluginuri populare, cum ar fi WooCommerce și Yoast SEO.

Pluginul va folosi licența LiteSpeed ​​instalată pe serverul tău cu cache încorporat pentru a îmbunătăți semnificativ timpul de încărcare și a gestiona mai eficient cererile. În plus, pluginul oferă o serie de caracteristici utile, cum ar fi:

  • Optimizarea imaginii
  • Combinație CSS / JavaScript
  • Optimizarea bazei de date
  • Push HTTP / 2
  • Cache privat
  • Minimizare CSS / JavaScript / HTML

Pluginul LSCWP este gratuit, cu condiția să ai un modul LSCache autorizat pentru serverul tău.

Află mai multe despre LiteSpeed ​​Cache pentru WordPress.

CPanel / WHM Plugin

Administrarea LiteSpeed Web Server se face ușor cu plugin-ul cPanel și WHM – care îți permite să controlezi majoritatea operațiilor LSWS direct din panoul de control.

Plugin-ul poate fi instalat prin scriptul auto-installer, care se ocupă cu instalarea atât a serverului web LiteSpeed, cât și a plugin-ului WHM. Acesta este cel mai simplu și rapid mod de configurare a LiteSpeed ​​pe serverul tău. Poți alege, de asemenea, să descarci plugin-ul din pagina oficială de downloads cPanel.

Unele dintre caracteristicile principale ale plugin-ului WHM sunt:

  • Instalare / dezinstalare LiteSpeed ​​Web Server
  • Repornire LiteSpeed ​​Web Server
  • Comutator cu un singur click între Apache și LiteSpeed ​​Web Server
  • Gestionarea versiunilor: poți face upgrade la cea mai recentă versiune de LSWS, trecerea de la o versiune la alta
  • Creare PHP cu LSAPI pentru a se potrivi cu PHP-ul Apache
  • Gestionarea licențelor: verificare status sau migrare licență

LS Web Cache Manager vine și cu pluginul LiteSpeed ​​pentru WHM. Acest instrument, accesibil din cPanel, permite utilizatorilor să gestioneze funcționalitatea de cache pentru orice site WordPress pe care îl au în contul lor de găzduire.

Cum pot obține LiteSpeed?

LiteSpeed ​​poate fi instalat cu doar câteva comenzi simple dacă ai un server dedicat sau unul VPS.

De asemenea, planurile noastre de găzduire web pentru WordPress sunt configurate cu LiteSpeed, pentru a oferi clienților noștri cea mai bună viteză, performanță și securitate pentru site-urile lor web WordPress.

Află mai multe sau întreabă-ne tot ce ai nevoie aici.