Cea mai comuna metoda de a transfera fisiere pe internet este prin intermediul unui client FTP. Acest protocol este prezent pe Internet inca din anul 1985 si a ramas la fel de apreciat.

Pe un server FTP ai acces la director si subdirectoare, iar utilizatorii se conecteaza cu un software ce permite incarcarea sau descarcarea fisierelor. In cadrul planului de gazduire web, computerele sunt configurate pentru a rula asemenea servicii si ai nevoie doar de un program prin care sa le accesezi.

In cate categorii se impart serverele FTP?

Cea mai simpla forma de FTP este cea anonima, care nu implica utilizarea unui admin sau a unei parole. Totusi, aceasta optiune nu este disponibila in cazul firmelor de hosting. Drept urmare, vor fi necesare datele din panoul de control. Serviciul nu este neaparat criptat sau securizat, ci functioneaza chiar si pe portul 21.

O alta conexiune frecvent utilizata FTP este cea prin SSL/TLS. O asemenea abordare permite criptarea si transferuri ce sunt protejate. FTP-ul securizat (SFTP) nu este un protocol, ci doar un subset SSH.

In ce moduri poate fi utilizat un client FTP?

Cu ajutorul unui FTP, ai posibilitatea de a adauga diverse file in serviciul de gazduire web. Acest proces poate fi necesar pentru verificarea identitatii in diverse situatii, precum si pentru a se efectua anumite modificari in folderele deja existente.

Unele persoane prefera sa acceseze acest protocol pentru a efectua un backup de date, pe care sa le pastreze pentru situatiile neprevazute. Interfata grafica nu implica in momentul actual linii de comanda. In schimb, exista o navigare simpla si optiuni prestabilite.

Sincronizarea se poate efectua de la distanta, existand functia de cautare si posibilitatea de a se edita continutul dupa bunul plac.

Ce client FTP sa alegi?

Desi exista multi clienti FTP pentru serviciile de gazduire web, cel mai apreciat este FileZilla. Acesta poate fi descarcat in mod gratuit si iti ofera toate beneficiile pe care ti le-ai putea dori pentru un control avansat.

Il poti activa in mod pasiv sau activ, ceea ce determina stabilirea conexiunii. Modul activ presupune conectarea dintr-un port aleatoriu, iar cel pasiv faptul ca se initiaza inca o legatura prin intermediul unei comenzi.

Acest client este disponibil atat pe Windows, cat si pe Linux sau macOS.

Cum functioneaza un transfer FTP pe serverul de gazduire web?

Protocolul FTP se bazeaza pe un canal de comanda si unul de date pentru continut. Imediat ce te conectezi, poti incarca, sterge, descarca, redenumi, muta sau copia toate fisierele.

Ai posibilitatea de a realiza toate aceste actiuni prin intermediul browserului web si nu sunt necesare cunostinte tehnice pentru a umbla in setari. Asigura-te ca detii un cont cPanel creat in WHM, deoarece un user FTP este creat in mod automat in acelasi mod. In cazul in care ai nevoie de utilizatori suplimentari, nu trebuie decat sa accesezi sectiunea FTP accounts si sa urmezi instructiunile.

Tine cont de faptul ca FTP exista cu mult timp inainte ca securitatea cibernetica sa reprezinte o amenintare. Prin urmare, multe transferuri pot fi interceptate si esti vulnerabil la atacurile de forta bruta sau cele in care exista un volum mare de solicitari false. Din fericire, poti rezolva aceasta problema daca alegi un furnizor de hosting care sa ofere protectie DDoS si backup automat.