Ce sistem de operare sa aleg pentru VPS-ul meu? Primim foarte des aceasta intrebare din partea clintilor nostri. Ambele sisteme de operare sunt performante, insa atat Linux, cat si Windows, prezinta avantaje si dezavantaje pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a beneficia de gazduire VPS pe care sa o administrezi cu usurinta.

Linux vs Windows – de ce este important ce sistem de operare alegi?

Asa cum calculatoarele si telefoanele noastre functioneaza cu ajutorul unui sistem de operare, si serverele VPS au nevoie de un nucleu care sa “orchestreze” intreaga activitate. Unul dintre cele mai importante motive pentru care din ce in ce mai multi antreprenori online opteaza pentru servere VPS este scalabilitatea. De aceea, alegerea dintre Linux si Windows trebuie facuta avand in vedere cei trei factori care o vor influenta: performanta, costuri si flexibilitate.

De altfel, trebuie sa stii ca decizia pe care o iei defineste modul in care interactionezi cu sistemul, precum si costurile pe care le vei avea de-a lungul timpului.

Ca nota generala, trebuie sa stii inca de la inceput ca anumite aplicatii sunt disponibile doar pentru pentru un anumit sistem de operare. Astfel, daca ai preferinte in acest sens, este bine sa te asiguri inca de la inceput ca faci o alegere compatibila. Serverele Linux ofera mai multe optiuni de personalizare, ceea ce poate fi un mare avanataj pentru programatori sau administratori de sistem. Ambele ofera control absolut, motiv pentru care este foarte important ce sistem de operare alegi.

Ca sa fie cat mai simplu pentru tine sa faci o comparatie intre cele doua, iti vom prezenta cei mai importanti factori pe care trebuie sa-i ai in vedere pentru a face cea mai potrivita alegere.

Linux vs Windows: Performanta

Stabilitatea este principalul avantaj pe care il ofera serverele VPS. Cu alte cuvinte, alegerea sistemului de operare trebuie sa aiba in vedere ca puterea de optimizare sa fie la cel mai inalt nivel. Ambele variante indeplinesc aceasta cerinta, cu mici diferente.

De pilda, desi nu este open-souce, Windows este un sistem de operare licentiat si actualizat permanent, motiv pentru care este considerat mai potrivit pentru cei care lucreaza intr-un mediu de programare complex care este deja populat cu aplicatii si baze de date care ruleaza pe servere Windows. Spre exemplu, daca se lucreaza in aplicatii precum .NET., ASP, ASP.NET, MS SQL, PHP, MySQL sau MS Access, alegerea Windows reprezinta o necesitate.

In schimb, trebuie sa cunosti faptul ca acesta nu este compatibil cu WordPress, Piton, Perl, CGI si WYSIWYG. Ca limbaj de programare, ambele accepta PHP si MySQL.

Citeste si Ce este MySQL – O explicatie prietenoasa pentru incepatori

Linux vs Windows: Costuri

Linux castiga detasat la capitolul pret, fiind un sistem de operare open-source. Multe dintre serverele Linux functioneaza pe acelasi hardware pe care au fost concepute cu multi ani in urma. Ca atare, nu vei fi nevoit sa faci actualizari frecvente pentru a beneficia de functii noi, iar aplicatiile sunt gratuite, gata de utilizare.

Pe de alta parte, licenta pentru Windows este destul de mare, iar costurile nu vor fi suportate de firma de hosting cu care colaborezi.

Linux vs Windows: Flexibilitate

Serverele VPS sunt in sine destul de flexibile. De regula, cei care opteaza pentru acest tip de hosting isi doresc sa aiba un mediu de gazduire care sa permita cresterea site-ului, sa administreze mai multe site-uri, sa foloseasca CMS-ul in mod liber si sa aleaga dintre mai multe instrumente.

Indiferent ce sistem de operare vei alege, trebuie sa stii ca aceasta cerinta va fi satisfacuta, dar cu o singura diferenta: faptul ca Linux este gratuit, il face sa fie si mai flexibil decat Windows. Pe acest sistem de operare este mult mai usor si ieftin sa adaugi resurse, iar selectia de instrumente de administrare este mai vasta. Pe Windows, esti mai limitat din acest punct de vedere, ceea ce te va obliga sa folosesti tehnologii Microsoft precum ASP, .NET sau Microsoft SQL Server.

Linux vs Windows: Panoul de control

Windows si Linux dispun de panouri de control diferite.

  • cPanel este disponibil pentru Linux. Extrem de popular, acest panou de control este considerat un stardard in industrie.
  • WHm (Web Host Manager) este disponibil pe Linux
  • Plesk este utilizat de Windows.

Am dezbatut pe larg acest subiect in articolul Cpanel vs Plesk – Comparatie punctuala.                                                                                                          

Linux vs Windows: securitate si suport tehnic

Suportul tehnic depinde de compania cu care alegi sa colaborezi. Desi administrarea serverelor dedicate nu este complicata datorita panourilor de control user-friendly, este important sa beneficiezi de suport tehnic 24/7.

In ceea ce priveste securitatea, si din acest punct de vedere trebuie sa te bazezi in mare masura pe firma de hosting. Daca se investeste in acest sens, atunci nu ar trebui sa intampini probleme. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca Windows este sistemul de operare cel mai predispus la atacuri cibernetice. Linux beneficiaza de o securitate robusta, iar comunitatea dedicata lucreaza in permanenta la acest aspect, astfel ca orice problema este rezolvata rapid.

In cazul in care mai ai intrebari, poti lasa un comentariu la acest articol, iar noi o sa revenim cu un raspuns in cel mai scurt timp!