In prezent, cu totii avem un calculator sau nu smartphone conectat la internet. Odata cu aparitia mediului online, omului modern i se ofera o multime de avantaje care sa ii usureze viata, sa il ajute sa economiseasca bani si timp, sa comunice prin intermediul Social Media.

Suntem in era tehnologiei si cu siguranta atunci cand avem o problema, dam repede un search pe Google pentru a afla mai multe detalii. Acest mediu online, numit Internet, este un mediu educativ si informativ unde poti accesa cu usurinta stiri, carti, filme, muzica, poze, jocuri, blogging, vlogging, forumuri, shopping, retele de socializare, comert electronic, limbi straine etc..

Scopul internetului este de a facilita comunicarea si de a ajuta oamenii sa aiba acces rapid la informatii, indiferent de locul in care se afla. Asadar, pentru ca am vorbit putin despre Internet, va trebui sa stii ca ai nevoie de un navigator (browser) web pentru a-l accesa. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre ce este un browser web si cate tipuri de browsere sunt disponibile pentru utilizare.

Cuprins

1.     Ce este un browser web?

2.     Cum functioneaza un browser web?

3.     Tipuri de browsere web

3.1  Chrome

3.2  Firefox

3.3  Opera

3.4  Safari

3.5  Microsoft Edge

3.6  Browserul Tor

1. Ce este un browser web?

Un browser sau un navigator este un software ce permite utilizatorilor sa acceseze elemente precum: text, grafica, videoclipuri, muzica si alte informatii situate pe o pagina din World Wide Web (www.), dar si sa comunice cu furnizorul de informatii si chiar si ei intre ei. Este practic o aplicatie de tip software care permite navigarea pe Internet si nu numai.

2. Cum functioneaza un browser web?

Browserul de Internet functioneaza pe baza anumitor protocoale care face accesibila conectarea dintre utilizatori si resursele de pe internet. Cele mai cunoscute protocoale de acest gen sunt HTTP, HTTPS și FTP.

Pentru a folosi un browser, tot ce trebuie sa faci este sa scrii adresa site-ului pe care vrei sa il accesezi in bara de cautare a navigatorului. Daca nu stii exact ce cauti, poti folosi cuvinte cheie iar motorul de cautare (Google cel mai adesea) iti va afisa o serie de rezultate.

3. Tipuri de browsere web

Exista mai multe tipuri de browser insa voi prezenta in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai utilizate tipuri de browsere. Asadar, trebuie facuta a browserelor existente si prezentarea avantajelor si dezavantajelor pentru fiecare.

3.1 Chrome

Este considerat cel mai popular browser in prezent, iar faptul ca se poate sincroniza cu adresa de Gmail pentru a salva elemente precum parole, numerele si numele salvate in agenda telefonica si istoricul in cloud inseamna o utilitate sporita. Are de asemenea un numar mare de extensii disponibile care sunt verificare de Google pentru a nu exista riscul de a lua virusi. Dezavantajul este ca Google creaza un profil exact despre tine si iti plaseaza reclame personalizate.

3.2 Firefox

Acest browser este imbunatatit pe partea de confidentialitate, astfel ca nu permite site-urilor sa colecteze multe informatii despre indentitatea ta. Poate fi accesat atat de pe desktop, cat si de pe telefon. Un alt avantaj este acela ca poate fi accesat si in reteaua Tor prin instalarea unui add-on.

3.3 Opera

Opera este dezvoltat de o companie norvegiana – Opera Software. Similar cu Firefox, Opera protejeaza datele personale. Ofera si VPN gratuit pentru o mai buna protectie iar varianta pentru telefon consuma foarte putina baterie.

Usurinta in utilizare a retelelor sociale, cele axate pe comunicare, in special, reprezinta inca un avantaj in perspectiva utilizatorilor.

3.4 Safari

A fost dezvoltat de Apple pentru dispozitivele care ruleaza iOS, insa a devenit unul dintre browserele cele mai accesate mai ales de utilizatorii de smartphone.. Ca si Opera, utilizeaza cat mai putina energie astfel ca bateria telefonului tau se consuma mai greu. Un mare avantaj este ca Safari ofera avertizari cu privire la site-urile care pot fi periculoase si are si o optiune care ascunde urmele navigarii pe internet.

3.5 Microsoft Edge

Cu ajutorul acestui browser care vine preinstalat pe Windows, poti naviga rapid pe Internet. Are optiunea de do not track astfel activitatea ta pe Internet sa nu poata fi urmarita.  

3.6 Browserul Tor

Este considerat cel mai sigur browser web pentru ca a fost conceput pentru a accesa pagini Dark web. Are insa, spre deosebire de celelalte navigatoare,  o performanta mai scazuta.

Fiecare broswer web are particularitatile sale si este clar ca nu se poate spune care este cel mai bun, pentru ca aceasta decizie este una subiectiva. Totusi, poti alege sa accesezi internetul prin modalitatea care se potriveste cel mai bine cu nevoile si dorintele tale.